Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
ciastek1981 napisał(-a):
Ogólnie to huty nie trzymają jakości stali (np. afera z Kobe Steel), a potem mamy to co mamy - ruda.
Ale, że co "dobrze" zrobiona stal węglowa nie będzie rdzewieć a "źle" zrobiona będzie :)? Każda stal rdzewieje w zależności od warunków.
Ale jak mówimy o skandalach to faktycznie zdarza się, że 2 kawałki tej samej gatunkowo stali ma trochę inny skład i właściwości. Wynika to z wielu czynników od skomplikowanych procesów technologicznych po "zbyszkowi za mało się sypło", dlatego przeważnie skład jest podawany w zakresach od-do np.: [url=https://multistal.pl/oferta/stal-narzedziowa-do-pracy-na-zimno/nc11lv-1_2379]NC11LV (1.2379)/K110/D2[/url
Bodzio napisał(-a):
Jeden z tych noży jest matowy - zwykła stal. Ale nie rdzewieje. Ostrzy się go bardzo łatwo, ale ostrość trzyma na jednego pomidora.
Tak zwany gównolit :D
Bodzio napisał(-a):
Ten drugi to się świeci jak psie jaja - chyba chromem albo niklem pokryty. Trudno francę naostrzyć, ale jak już to długo trzyma.
Raczej ma większą zawartość chromu, noży się raczej nie pokrywa innymi metalami. Ale to też nie jest wyznacznik. Stal sama w sobie (po odpowiednim wypolerowaniu) zamienia się w lustro a jeśli do tego jest twarda i odporna na ścieranie to wygląd ten długo zachowuje :)
Poza tym przyznaj, raczej wolisz używać tego drugiego pomimo, że są z pozoru identyczne :P?
Bodzio napisał(-a):
[...]pokazywał jak przecina nim gwoździe i potem kroi pomidora. Mama to kupiła (komplet). [...]
Wbrew pozorom batonowani nie jest to aż tak trudne. Gwoździe przeważnie nie są hartowane i nóż, który ma HRC w wyższym zakresie da sobie z tym radę. Oczywiście wiele zależy od grubości krawędzi tnącej.
Nie koniecznie taki nóż będzie kroił dobrze ale ma w sobie spory potencjał jeśli go dobrze naostrzyć
Offline
urbinek napisał(-a):
Bodzio napisał(-a):
Jeden z tych noży jest matowy - zwykła stal. Ale nie rdzewieje. Ostrzy się go bardzo łatwo, ale ostrość trzyma na jednego pomidora.
Tak zwany gównolit :D
Podoba mi się :)
urbinek napisał(-a):
Bodzio napisał(-a):
Ten drugi to się świeci jak psie jaja - chyba chromem albo niklem pokryty. Trudno francę naostrzyć, ale jak już to długo trzyma.
Raczej ma większą zawartość chromu, noży się raczej nie pokrywa innymi metalami. Ale to też nie jest wyznacznik. Stal sama w sobie (po odpowiednim wypolerowaniu) zamienia się w lustro a jeśli do tego jest twarda i odporna na ścieranie to wygląd ten długo zachowuje :)
Poza tym przyznaj, raczej wolisz używać tego drugiego pomimo, że są z pozoru identyczne :P?
Dokładnie tak :) Powiem więcej - tego pierwszego woli żona, bo jak weźmie ostry w swoje szlachetne i czcigodne ręce to sobie zaraz kawałek palca upierdzieli :D
Offline
urbinek napisał(-a):
ciastek1981 napisał(-a):
Ogólnie to huty nie trzymają jakości stali (np. afera z Kobe Steel), a potem mamy to co mamy - ruda.
Ale, że co "dobrze" zrobiona stal węglowa nie będzie rdzewieć a "źle" zrobiona będzie :)? Każda stal rdzewieje w zależności od warunków.
Ale jak mówimy o skandalach to faktycznie zdarza się, że 2 kawałki tej samej gatunkowo stali ma trochę inny skład i właściwości. Wynika to z wielu czynników od skomplikowanych procesów technologicznych po "zbyszkowi za mało się sypło", dlatego przeważnie skład jest podawany w zakresach od-do np.: NC11LV (1.2379)/K110/D2
Dużo zależy od tego jak wygląda kontrola jakości zakupionego surowca. Jak dany producent bada czy dana partia materiału mieści się w widełkach.
Na marginesie mam kolegę, który odpowiada właśnie za zakupy m.in. stali w swojej firmie, ale o metalurgii zero pojęcia (w jego komórce nie ma w ogóle kogoś kto się na tym zna.). To samo, jest u niego ze znajomością wykresu żelazo-węgiel (kto po zarządzaniu zna?), no ale jest dyrektorem i z nim nie pogadasz ;)
Offline
Bodzio napisał(-a):
Dokładnie tak :) Powiem więcej - tego pierwszego woli żona, bo jak weźmie ostry w swoje szlachetne i czcigodne ręce to sobie zaraz kawałek palca upierdzieli :D
To moja już tak się przyzwyczaiła, że jak jedzie do rodziców i gość musi pokroić (jakaś impreza rodzinna, grill itp) to bierze nóż z domu bo jak stwierdziła "nawet gdyby chciała to nie była by się w stanie zabić tymi nożami" xD
ciastek1981 napisał(-a):
Dużo zależy od tego jak wygląda kontrola jakości zakupionego surowca. Jak dany producent bada czy dana partia materiału mieści się w widełkach.
Niestety, spektrometry są ku****ko drogie i trzeba po prostu mieć zaufanie do swojego dostawcy.
Ja osobiście kupuje prosto od producenta i jeszcze mi się nie zdarzyła wpadka
Ostatnio edytowany przez urbinek (2018-07-27 11:37:23)
Offline
Znalazlem ciekawe info, to wklejam.
https://tiny.pl/g6bgf
Offline