Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Mam problem z instalacją debiana, jestem zielony w temacie linuksa. Pobrałem obraz netinst, podczas instalacji na samym początku po wybraniu języków instalator monituje niemożność zamontowania cdrom, dodam że napędu cd rom w tym komputerze nie ma. Znajdzie się jakaś solucja?
Źle przygotowałeś medium, z którego próbujesz zainstalować system.
Moim zdaniem jedyny sensowy sposób instalacji z CD czy USB, to system LiveCD + debootstrap i chroot do instalacji na dysku.
W ten sposób w czasie instalacji jest i dostęp do neta przez przeglądarkę, i pełnia narzędzi do kontroli procesu instalacji.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-10-21 22:22:00)
Medium przygotowałem przy pomocy Linux USB Installer :). Już zainstalowałem, użyłem rufusa i opcje instalacji Obraz DD i poszło, z tym że z tego co widzę na pendrive został utworzony mały pliczek *.efi. Czyli taka instalacja może się udać tylko obok Windowsa w momencie gdy plik iso jest na tym komputerze na którym się instaluje system. Taka moja dedukcja:) Teraz mam kolejny problem (o linuxie!), posiadam Geforce 1080ti, zainstalowałem Cinammona, otrzymuje monit o renderowaniu programowym i możliwości nadmiernego użycia CPU. Zainstalowałem sterowniki NV z repo, uruchomiłem ponownie, tylko tak jakby system nie przełączył się na nie. Cały czas nie działa. Jakieś porady?
PS. Muszę do tego problemu z grafiką zakładać osobny temat? :)
Pozdrawiam.
@edit: No jednak dedukcja błędna, przeniosłem plik z obrazem, a instalka i tak odpaliła, a z poziomu windowsa widzę tylko malutki pliczek.
Ostatnio edytowany przez migdas (2017-10-21 23:38:06)
Strony: 1