Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Myslalem, ze dam rade sam, a tu zagwozdka.
Mam dysk sdb na nim partycje sdb1 na ktorej jest folder "Windows"
Disk /dev/sdb: 3.7 TiB, 4000787029504 bytes, 7814037167 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes Disklabel type: gpt Disk identifier: 0EBC06E1-5858-9090-8081-828310111213 Device Start End Sectors Size Type /dev/sdb1 63 7801475915 7801475853 3.6T Microsoft basic data
Chcialem skopiowac ww folder Windows na drugi dysk zewnetrzny USB.
Disk /dev/sdc: 1.8 TiB, 1999664930816 bytes, 488199446 sectors Units: sectors of 1 * 4096 = 4096 bytes Sector size (logical/physical): 4096 bytes / 4096 bytes I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes Disklabel type: dos Disk identifier: 0x337c5969 Device Boot Start End Sectors Size Id Type /dev/sdc1 256 488199167 488198912 1.8T 83 Linux
Dalem komende:
cp /media/mike/Seagate/- 1WINDOWS /dev/sdb1
i dostalem komunikat:
cp: target '/dev/sdb1' is not a directory
Jak prawidlowo skopiowac folder "Windows" z sdb1 do sdc1 czyli z pierwszego dysku USB na drugi dysk USB?Przy okazji drugie pytanie, poniewaz mam jeszcze folder "Linux" do skopiowania.
Jak skopiowac obydwa za jednym zamachem?
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2017-07-08 11:54:45)
Jezeli mozesz to napisz, boje sie cos spaprac i rozwalic dane.
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2017-07-08 12:06:22)
Jak na /sdb1 masz /Windows, to dlaczego kopiujesz na /sdb1 a nie na /sdc1 ?
@Bodzio
Pelna racja, alee.. nie pomoglo.
cp /media/mike/Seagate/- 1WINDOWS /dev/sdc/sdc1 cp: failed to access '/dev/sdc/sdc1': Not a directory
Bo urządzenie nie jest katalogiem?
Zamontuj sdc1 gdziekolwiek i wtedy kopiuj. Bo na razie czcesz nalać wódkę z butelki zamiast do kieliszka to do pokoju, w którym stoi stół na którym stoi kieliszek.
Zrobilem tak:
mount /dev/sdc1 /media/mike
Efekt:
cp /media/mike/Seagate/- 1WINDOWS /dev/sdc/sdc1 cp: failed to access '/dev/sdc/sdc1': Not a directory
Włącz myślenie.
Lej tam gdzie zamontowałeś kieliszek.
Z tym mysleniem to akurat trafiles w "10"
Jestem na silnym "painkillerze" i calkowita blokada myslenia, patrze i nie rozumiem.
Chcialem dzisiaj tylko puscic te foldery zeby sie kopiowaly a i z tym mam problem.
Dlaczego na tym pustym dysku nie moge utworzyc folderu?
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2017-07-08 13:21:16)
Bo katalogu nie robisz na dysku, tylko w filesystemie.
Rzuć wreszcie te leki, cztery lata to chyba za długo...
Podwojny Diclac.
Tak chcialem zrobic:
cp /ścieżka/do/folderu/* /tam/gdzie/maja/być/pliki/przekopiowane/
Katalog = systemowy.
Folder = uzytkownika.
Po co mi jakis nowy katalog?
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2017-07-08 13:48:40)
Bo na razie czcesz nalać wódkę z butelki zamiast do kieliszka to do pokoju, w którym stoi stół na którym stoi kieliszek.
bardzo poetyckie ... :P
Po co mi jakis nowy katalog?
Nie nowy - tylko właśnie katalog do którego kopiujesz....
czyli w twoim przypadku jest to: /media/mike
cp /media/mike/Seagate/- 1WINDOWS /media/mike/Backup One cp: target 'One' is not a directory
Tip: Nazwa katalogu docelowego w apostrof (jeśli już MUSI być tak nazwany ... :/ )
1. Foldery źródłowy i docelowy muszą być zamontowane w systemie plików.
2. Zamiast cp użyj rsynca, z dużymi ilościami plików zazwyczaj lepiej daje sobie radę.
cp /media/mike/Seagate/- 1WINDOWS /media/mike/Backup cp: cannot stat '/media/mike/Seagate/-': No such file or directory cp: cannot stat '1WINDOWS': No such file or directory
@Jacekalex
Folder zrodlowy - zamontowany (bo moge korzystac)
Folder docelowy - zamontowalem ( mount /dev/sdb1 /media/mike/Backup
Tylko komenda rsync mi zostala.
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2017-07-08 14:43:16)
Dalej sugeruję odstawienie leków - stary, nie rób z siebie debila większego niż jesteś, siedzisz na tym forum ponad cztery lata i przez ten czas mogłeś się jakichś podstaw nauczyć. Może lubisz być pośmuewiskiem - ale to zgłoś do psychiatry i przestań zawracać dupę problemami, które powinien rozwiązać przeciętny przedszkolak.
Posmiewisko robi z siebie ktos kto pisze takie prostackie teksty.
Novi-cjusz napisał(-a):
Posmiewisko robi z siebie ktos kto pisze takie prostackie teksty.
Miałem Ci napisać, ale po tym co sam napisałeś to ... "gest Kozakiewicza"
Jest mi za was wstyd. Mam bardzo duze problemy ze zdrowiem, cukrzyce z komplikacjami (obrzmienia na stawach nog) Piekielnie bolesne. Biore oglupiajace painkillery po ktorych sam siebie nie poznaje. Nigdy o tym nie pisalem bo to nie ma nic wspolnego z forum, to moj problem. Debian jest odskocznia od bolu i oglupiaczy.
Kiedy o tym napisalem to wy z ktorymi od czasu do czasu w ciagu 4 lat korespondowalismy odpisaliscie mi tak:
Rzuć wreszcie te leki, cztery lata to chyba za długo...Dalej sugeruję odstawienie leków - stary, nie rób z siebie debila większego niż jesteś, siedzisz na tym forum ponad cztery lata i przez ten czas mogłeś się jakichś podstaw nauczyć. Może lubisz być pośmuewiskiem - ale to zgłoś do psychiatry i przestań zawracać dupę problemami, które powinien rozwiązać przeciętny przedszkola...Miałem Ci napisać, ale po tym co sam napisałeś to ... "gest Kozakiewicza"
Ludzie co sie z wami dzieje? Dlaczego nie szanujecie nieznajomych - znajomych?
Wiem moze 1% tego co wy o debianie ale nigdy bym sobie nie pozwolil na taki wpis, wobec zadnej osoby. Powtorze, jest mi za was wstyd.
Koleś... Mam cukrzycę, nadciśnienie w wersji extended, podagrę, chodzę o kuli i to nie dalej niż 500 m od domu... Do tego z wzrokiem mam dość poważne problemy...
Czy ja się z tego na forum spowiadam? Czy uważam, że jestem zajebisty inwalida i wszystko mi się należy? To nie jest forum o chorobach, wpływie leków na rozumienie instrukcji czy o tym jaki jesteś biedny i poszkodowany.
Aż chciałoby się napisać "paszoł won" - ale tym się różnimy, że ja tego nie napiszę.
Novi-cjusz napisał(-a):
Dlaczego nie szanujecie nieznajomych - znajomych?
To ty nie szanujesz innych. Do tego obrażasz osoby, którym starcza cierpliwości by tłumaczyć wszystko by to nawet ameba zrozumiała. A ty w kółko od lat pytasz o najbardziej elementarne kwestie.
Z byle pierdoły robisz wielki problem i marnujesz czas innych osób swoimi bzdurnymi wątkami, które wynikają z twojego skrajnego lenistwa, ignorancji i przeświadczenia, że każdy ma obowiązek pomagać bo szkoda ci twojego zajebiście cennego czasu na naukę podstaw.
Nie jesteś pępkiem świata by strzelać jakieś fochy, gdy ktoś ci na to zwróci uwagę.
Novi-cjusz napisał(-a):
Kod:
cp /media/mike/Seagate/- 1WINDOWS /media/mike/Backup cp: cannot stat '/media/mike/Seagate/-': No such file or directory cp: cannot stat '1WINDOWS': No such file or directory@Jacekalex
Folder zrodlowy - zamontowany (bo moge korzystac)
Folder docelowy - zamontowalem ( mount /dev/sdb1 /media/mike/Backup
Tylko komenda rsync mi zostala.
Było z milion razy, np:
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=232263#p232263
Ja proponuje użycie programu ala Total Commander
mc
zaznaczasz foldery, pliki klawiszem Insert i kopiujesz klawiszem F5
loms napisał(-a):
Ja proponuje użycie programu ala Total Commander
Kod:
mczaznaczasz foldery, pliki klawiszem Insert i kopiujesz klawiszem F5
A nie F8? Zawsze mi sie miesza :)