Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie,
Przepraszam że proszę o gotowca ale niestety nie wiem co i jak zrobić aby wykonać skrypt który przy pomocy najlepiej crona wykonywał kopię zapasową plików z danego folderu tworząc plik .tar.gz o nazwie dnia z wykonania skryptu.
Pozdrawiam
DeoN
IMHO kiepski pomysł z tym tarem.
Lepiej montować archiwum przez fuse. jak folder, przy pomocy np fuse-zip albo archivemount, i robić kopię przyrostową, jeśli potrzebujesz możliwośc cofnięcia stanu folderu np o tydzień, albo kopię zwykłą.
Do kopii przyrostowej jest rdiff-backup, do zwyklej rsync.
Oba są w repo, rsync ma też nakladkę GUI dla Gnome, Grsync - gdzie można np podpatrzyć szczególowe polecenie do użycia w skrypie do crona.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-10 17:34:23)
Wybacz że tak dopytuję ale co to jest rdiff-backup oraz rsync?
Chodzi mi o to aby kopia wykonywała się co 24h już nawet może być obojętne rozszerzenie byle było to bezpieczne i automatyczne.
Pozdrawiam
Programy do kopii zapasowych.
Rsync jest do synchronizowania zawartości dwóch folderów.
Rdiff-backup działa jak Rsync, ale robi kopie przyrostowe, i potem można cofnąć zawartość folderu do stanu np z przed 4 dni.
Programy masz repo, a po zainstalowaniu jest dostępne polecenie:
man {nazwa programu}
które wyświetli w terminalu instrukcję.
W dodatku zarówno na tym forum, jak i na większości innych forów Linuxowych czy blogów są setki przykładów i dyskusji o tym programach.
Rsync działa też przez sieć, potrafi robić kopie lustrzane pomiędzy komputerami, również przez internet, bezpośrednio, (bez szyfrowania), albo przez bezpieczny protokół ssh, lub przez tunel VPN.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-10 17:36:00)
Jest jeszcze coś takiego: http://freefilesync.sourceforge.net/
Możecie mi to opisać jak na VPS'ie zrobić ?
Nie chciałbym instalować jakichś dodatkowych rzeczy (jeżeli będzie trzeba to niema problemu) jednakże dalej nie wiem co i jak zrobić.
Oczywiście dziękuję za wypowiedzi.
Pozdrawiam
DeoN napisał(-a):
Możecie mi to opisać jak na VPS'ie zrobić ?
Nie chciałbym instalować jakichś dodatkowych rzeczy (jeżeli będzie trzeba to niema problemu) jednakże dalej nie wiem co i jak zrobić.
Oczywiście dziękuję za wypowiedzi.
Pozdrawiam
Na VPSie? - pogadaj z Administratorem VPS'a, żeby Ci naskrobał skrypta, dla słabo rozgarniętego Admina to trzy minuty roboty, zawodowy Admin natomiast ma zazwyczaj cały magazynek podobnych skryptów w głowie i na dysku. ;)
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-10 18:01:40)
http://www.debian.pl/entries/159-P...459
rsync -avx /katalog /miejsce_przeznaczenia
Jacekalex, administratorem niestety/stety jestem ja więc nie napiszę sobie tego sam ;<
Yampress, stwierdzam iż Moja osoba jest zbyt tępa aby pojąc to co jest napisane w tym artykule.. ;<
DeoN napisał(-a):
Jacekalex, administratorem niestety/stety jestem ja więc nie napiszę sobie tego sam ;<
1. http://manpages.ubuntu.com/manpages/precise/man1/fuse-zip.1.html
2. http://www.nongnu.org/rdiff-backup/examples.html
Do tego bash, tyle do kopii przyrostowej.
Do zwykłej zamiast rdiff-backup wstaw polecenie rsynca, wzór polecenia wyklikasz sobie w Grsync, na kompie w domu.
W ogóle, jeśli to VPS, to lepiej wygospodarować partycję w domu, i backup robić z VPSa na komp domowy albo biurowy, na wypadek, gdyby VPSa kiedyś diabli wzięli.
Zarówno rsync jak rdiff-backup chodzą przez sieć, m.in po ssh.
Skrypta do Crona Administrator powinien wyrzeźbić sam, w /etc/cron.* nawet jest zazwyczaj parę sztuk, żeby zobaczyć, czym to się je.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-13 14:24:38)
Jacekalex, dziękuję za udzielenie mi odpowiedzi na pytania i za czas który poświęciłeś aby mi to wytłumaczyć.
Pozdrawiam
Okej, dziękuję poradziłem sobie już z ogarnięciem tego aby kopia się wykonywała.
Gdy będę jeszcze miał jakiś problem to się jeszcze odezwę.
Pozdrawiam
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.
Strony: 1