Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
szukam sposobu na wyłączenie czyszczenia ekranu przy uruchamianiu debiana,
ktoś coś?
THX
/etc/inittab → dopisz
--noclear
przy tty
Czyli, gdzie to wrzucić jak mam tak:
1:23:respawn:/bin/login -f renia tty1 </dev/tty1 >/dev/tty1 2>&1
?
Nie korzystam i nie mam systemd.
Renia napisał(-a):
Nie korzystam i nie mam systemd
Można wiedzieć dlaczego? Od czasu implementacji systemd w Debianie i początkowych zgrzytów wiele się zmieniło i dzisiaj działa to całkiem nieźle a nawet zajebiście. Jeżeli chodzi o sam init to przeskok z sysv na systemd jest kolosalny to mniej więcej tak jak przesiąść się z malucha do bmw :)
Lepiej nie wywołuj kolejnej jałowej dyskusji, która i tak do niczego nie prowadzi…
W Debianie jest wspieranych kilka rozwiązań i nie ma o co toczyć piany.
Dla najbardziej zatwardziałych są jeszcze takie wynalazki jak Devuan.
Kwestia systemd to już dla niektórych więcej niż religia i dyskusje zawsze kończyły się w /dev/null ;)
hi napisał(-a):
Renia napisał(-a):
Nie korzystam i nie mam systemd
Można wiedzieć dlaczego? Od czasu implementacji systemd w Debianie i początkowych zgrzytów wiele się zmieniło i dzisiaj działa to całkiem nieźle a nawet zajebiście. Jeżeli chodzi o sam init to przeskok z sysv na systemd jest kolosalny to mniej więcej tak jak przesiąść się z malucha do bmw :)
Dla mnie to przesiadka z malucha do trabanta :) Poza tym mam kilka starszych rozwiązań, na których mi zależy, a one kłócą się z systemd. To nie wszystko, ale faktycznie nie ma sensu tutaj o tym dyskutować.
Może ktoś wie, gdzie wstawić to "noclear"?
--noclear jest to parametr /sbin/agetty
Widzę, że używasz login zamiast agetty, żeby mieć autologowanie, zmień linię na:
1:23:respawn:/sbin/agetty -a renia --noclear 38400 tty1 linux
Dziękuję, o to właśnie chodziło.
Strony: 1