Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Wrzucone linki do /etc/rc.local lub /etc/init.d lub /etc/init.d/rc.local lub /home/oli/.config/autostart
Nic nie działa.
Sparkulinux x64 lxde
3134
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:43:34)
W sumie to każde środowisko (nawet *box) ma chyba zaimplementowaną obsługę xdg-autostart, czyli min. katalogu ~/.config/autostart/ . Tam są pliki .desktop i wystarczy sobie jakiś stworzyć i dodać odpowiednią akcję, która ma być inicjowana po załadowaniu się środowiska graficznego. Więcej szczegółów tutaj. xD Popatrz sobie jak wyglądają pliki w /etc/xdg/autostart/ i spróbuj sobie w oparciu o nie zrobić plik pod kadu.
To utwórz ten plik.
Spróbuj tak:
mkdir -p $HOME/.config/autostart/ cp /usr/share/applications/kadu.desktop $HOME/.config/autostart/
albo jak chcesz na wszystkich kontach użyszkodników (jako root):
mkdir -p /etc/xdg/autostart/ cp /usr/share/applications/kadu.desktop /etc/xdg/autostart/
względnie tak:
cp /usr/share/applications/kadu.desktop /etc/xdg/openbox/autostart/
Któraś wersja powinna pomóc.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-08-20 11:13:34)
Ok, tak jak napisał @Jacekalex Kadu uruchamia się ale w trybie "niedostępny" Trzeba czekać około 1 min. aż się uruchomi tryb dostępny. Może, że zastosowałem wszystkie możliwości?
Łączysz się za pomocą NM? Ten ma jakieś opóźnienia (w niektórych warunkach) w łączeniu się z siecią podczas logowania.
Za dużo tych „autostartów” tego samego programu oczywiście też może mieć na to jakiś wpływ.
Tak łącze się przez NM. Usunąłem wszystkie wersje @Jacekalex i zostawiłem tylko tą:
mkdir -p /etc/xdg/autostart/ cp /usr/share/applications/kadu.desktop /etc/xdg/autostart/
Może trochę szybciej jakieś 30 sek. I chyba tak zostawię.
oli napisał(-a):
Tak łącze się przez NM. Usunąłem wszystkie wersje @Jacekalex i zostawiłem tylko tą:
Kod:
mkdir -p /etc/xdg/autostart/ cp /usr/share/applications/kadu.desktop /etc/xdg/autostart/Może trochę szybciej jakieś 30 sek. I chyba tak zostawię.
Nic nie usunąłeś, bo miałeś wybrać jedną wersję, dlatego pisałem albo i względnie. ;)
W różnych systemach po prostu działają różne lokalizacje.
Strony: 1