Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam następujący problem. Na debianie sid, od momentu aktualizacji jądra z 4.3 do 4.4. nie byłem w stanie uruchomić systemu. To popularny problem na niektórych modelach laptopów i dlatego znalazłem gdzieś tymczasowe rozwiązanie, zalecane zanim w repozytoriach pojawi się wersja jądra bez tego problemu. Do
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT
dopisałem
efi=noruntime
Chodzi mi teraz o następującą kwestię. System uruchamia się i teoretycznie działa normalnie, ale chciałbym wiedzieć, jakie konsekwencje ma uruchamianie jądra z tym parametrem. Czy mogło to mieć wpływ na fakt, że przełączanie kart graficznych w technologii optimus (bumblebee) przestało działać? Spędziłem kilka godzin na próbach ponownej instalacji bumblebee w obu opcjach (nouveau i nvidia) i nie udało mi się uruchomić drugiej karty.
Jakie masz konkretnie jadro?
Witam,
Najnowsza wersja jądra powinna naprawić błąd.
Pozdrawiam
paolus napisał(-a):
Witam,
Najnowsza wersja jądra powinna naprawić błąd.
Pozdrawiam
Wielkie dzięki. Jak do tej pory wszystkie kolejne wersje jądra z gałęzi 4.4 działały błędnie, a wczoraj zaktualizowałem i problem nie istnieje. Nie naprawiło to jednak kwestii związanych z grafiką, ale żeby nie zaśmiecać kończę wątek i jeśli sobie nie poradzę to odnośnie bumblebee założę nowy, w odpowiednim dziale.