Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wydaje mi si że to nie wszystko.
Koncówka jest obcięta bo nie ma nic na temat bluetooth i chociażby wifi.
Spróbuj tak bo wcześniejszy wynik masz obcięty:
journalctl -b -e >plik
http://wklej.dug.net.pl/5129
Pokaż
rfkill list
wasalister@wasalister-Lenovo-G710:~$ rfkill list 0: ideapad_wlan: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: no 1: ideapad_bluetooth: Bluetooth Soft blocked: no Hard blocked: no 2: ideapad_3g: Wireless WAN Soft blocked: no Hard blocked: no 3: phy0: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: no 4: brcmwl-0: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: no 5: hci0: Bluetooth Soft blocked: no Hard blocked: no
To zrobimy jeszcze jeden myk.
Zaloguje się na stałe na roota
sudo su
Będąc na stałe w tym terminalu na roota wykonujesz.
wget http://www.gnebehay.com/blog/lenovo-flexpad-bluetooth-debian/BCM43142A0-105b-e065.hcd cp BCM43142A0-105b-e065.hcd /lib/firmware/brcm reboot
Po restarcie melduj o wynikach i ewentualnie pokaż znowu
journalctl -b -e >plik
http://wklej.dug.net.pl/5130
Z bluetoothem nadal to samo. Działa, ale nie znajduje urządzeń.
Ostatnio edytowany przez wasalister (2016-03-06 15:50:45)
Zrób jeszcze takie coś
sudo cp /lib/firmware/brcm/BCM43142A0-105b-e065.hcd /lib/firmware/brcm/BCM43142A1-105b-e065.hcd
Restart i ewentualnie znów log.
Brak adapterów bluetooth po restarcie.
http://wklej.dug.net.pl/5131
Pokaż teraz
rfkill list
Mi to zachowanie z bluetooth coś przypomina. Ja mam dokładnie taki sam scenariusz z moim bluetooth, tylko, że ja mam pentagrama. Dziwniejsze jest to, że on przestał działać z dnia na dzień, choć wszystko wskazuje na to, że działa ale nie może znaleźć żadnego urządzenia ani żadne urządzenie nie może jego znaleźć. Może się coś zmieniło w tych sterach od BT? Albo jest jakaś specyficzna konfiguracja uniemożliwiająca poprawne działaniu modułowi BT? Np. u mnie mp3player jest w stanie ładować się z portu usb na lapktu ale jednocześnie system nie może wykryć partycji. Natomiast jak odłącze wszystkie urządzenia z portów usb i znów podłącze ten mp3player, to wszystko jest ok. Co ciekawe jak podłączę klawiaturę to dalej można na to urządzenie wgrywać pliki, z tym, że transfer jest bliski 0. xD Może z tymi BT jest podobnie, choć u mnie nie chce wykryć urządzenia bez względu na to, czy coś w tych portach usb jest czy też i nie.
ilin napisał(-a):
Pokaż teraz
Kod:
rfkill list
wasalister@wasalister-Lenovo-G710:~$ rfkill list 0: ideapad_wlan: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: no 1: ideapad_bluetooth: Bluetooth Soft blocked: no Hard blocked: no 2: ideapad_3g: Wireless WAN Soft blocked: no Hard blocked: no 3: phy0: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: no 4: brcmwl-0: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: no 5: hci0: Bluetooth Soft blocked: no Hard blocked: no
Pokaż
ls /lib/firmware/brcm | grep hcd
wasalister@wasalister-Lenovo-G710:~$ ls /lib/firmware/brcm | grep hcd BCM43142A0-105b-e065.hcd BCM43142A1-105b-e065.hcd
Zaczynają mi się pomysły konczyć.
Zrób tak
sudo su modprobe -r btusb modprobe btusb
Bez restartu.
Pokaż co wyrzuci
dmesg | grep blue
root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# dmesg | grep blue [ 4183.152138] bluetooth hci0: Direct firmware load for brcm/BCM.hcd failed with error -2
To jeszcze jeden myk.
sudo su mv /lib/firmware/brcm/BCM43142A1-105b-e065.hcd /lib/firmware/brcm/fw-105b_e065.hcd modrpbe -r btusb modprobe btusb
dmesg | grep blue
Ikonka BT pojawiła się, adapter został wykryty, ale sprzętu nadal nie znajduje.
root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# dmesg | grep blue [ 4183.152138] bluetooth hci0: Direct firmware load for brcm/BCM.hcd failed with error -2 [ 9834.109585] bluetooth hci0: Direct firmware load for brcm/BCM.hcd failed with error -2
Ostatnio edytowany przez wasalister (2016-03-07 10:50:42)
Nie ładuje się firmware i dlatego nie działa.
No po jednym uruchomieniu było dobrze, ale teraz bluetooth znowu nie działa
Wtedy jak zadziałał to wykrył urządzenia czy tylko aplet się pojawił ?
Aplet czasem, się uruchamia i wykrywa adapter, a czasem nie. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby znalazł urządzenia w pobliżu.
To jeszcze jeden test.
sudo su mv /lib/firmware/brcm/fw-105b_e065.hcd /lib/firmware/brcm/BCM.hcd modprobe -r btusb modprobe btusb
dmesg | grep blue
root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# mv /lib/firmware/brcm/fw-105b_e065.hcd /lib/firmware/brcm/BCM.hcd root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# modprobe -r btusb root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# modprobe btusb root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# dmesg | grep blue [ 4183.152138] bluetooth hci0: Direct firmware load for brcm/BCM.hcd failed with error -2 [ 9834.109585] bluetooth hci0: Direct firmware load for brcm/BCM.hcd failed with error -2
Zrób restart kompa i jeszcze raz pokaz ten log
DOPISEK:
To firmware może być wadliwe.
Ściągnąłem z innego źródła i ma inną sumę kontrolną.
http://wklej.dug.net.pl/5132
Ja tam nie widzę żadnego błędu.
Nadal nie działa ?
O loga to chodziło mi o
dmesg | grep blue