Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Tak sobie czytam na necie kilka rzeczy i wpadł mi w łapy ten artykuł dotyczący usr-merge. Chodzi generalnie o połączenie szeregu katalogów:
/bin → /usr/bin /sbin → /usr/sbin /lib → /usr/lib /lib64 → /usr/lib64
Dla mnie tego typu mechanizm jest jak najbardziej sensowny i chciałbym zaimplementować to rozwiązanie na swoim debianie. Pytanie tylko jak on zniesie taką zmianę. Póki co natrafiłem na ten wpis na liście mailingowej debiana, który mówi mniej więcej tyle, że ta zmiana nie powinna być jakoś zbytnio problematyczna, za wyjątkiem kilku narzędzi, które linkują pliki z katalogów w /usr/ do katalogów w / . Ten post jest z maja 2013, zatem dość leciwy. Coś się zmieniło w tej kwestii, ktoś korzysta z tego rozwiązania na debianie?
Debian właściwie pożegnał już /lib i /lib64, ten drugi u mnie ma tylko jeden symlink w środku:
lrwxrwxrwx 1 root root 32 Sep 22 02:58 ld-linux-x86-64.so.2 -> /lib/x86_64-linux-gnu/ld-2.19.so
w /bin i /sbin też praktycznie pusto. Nie ma parcia bardzo na multiarch, jeśli całość repozytorium będzie już przebudowana to te katalogi będą puste.
~~~edyszyn~~~
W /bin mam większość z coreutils + bash/zsh + inne podstawowe (tar,ping).
Do coreutils jest zgłoszony błąd żeby całość do /usr przenieść: #767710
Ostatnio edytowany przez mati75 (2015-11-17 12:48:53)
/usr merged się zaczyna:
https://lists.debian.org/debian-devel/2015/12/msg00454.html
Nie za bardzo czaję po kiego modyfikować LSB, mnie tam /bin i /sbin nie przeszkadza.
Z resztą zawsze możesz zrobić
mv /bin/* /usr/bin ln -sf /usr/bin /bin
to nie problem.
Z awk się już zaczęło:
/bin/awk -> ../usr/bin/gawk
W Gentoo też się zaczęło, Michał Górny (developer Gentoo) cośtam dłubie przy tym.
https://bitbucket.org/mgorny/usr-gentoo
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-12-31 10:59:19)
w Archu to jest już od dawna. Czy jest to lepsze? nie wiem.
Ten podział sięga jeszcze lat '70 i nawet przestał mieć sens przed wynalezieniem linuxa. xD
Chodziło o to, że dyski wtedy były małe, a system się rozrastał i zaczął zajmować więcej niż jeden dysk. No i powstały problemy ze startem systemu. Dlatego oni rozdzielili te ważniejsze pliki i upchnęli je w osobnych katalogach, tak by znajdowały się one na jednym dysku co gwarantowało start. Reszta była doczepiana w trakcie startu. Teraz systemy mają xx GiB i zwyczajnie nie ma już najmniejszego sensu robić takiego podziału. :]
A jak się zastanawiacie czy robienie /usr/ na osobnej partycji po takim usr-merge będzie możliwe, bo teraz same linki zostaną w głównym katalogu, to odpowiedź brzmi: tak, bo te partycje można zamontować z poziomu initramfs, tak samo jak jest, np. montowany główny system plików na zaszyfrowanym systemie.
U mnie system nie przyjmuje póki co tego pakietu usrmerge, zsh ma problemy. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2015-12-31 12:25:35)