Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2015-11-01 15:09:51

neo86 - Lubię marudzić

neo86
Lubię marudzić

Aplikacja do odbioru zdjęć przez Wi-Fi do smartfona na bazie Symbiana.

Mam takie pytanie do specjalistów od kodowania/programowania...

Czy byłby ktoś w stanie zrobić aplikację do aparatów FUJIFILM (najlepiej w postaci gotowej instalki *.sis) coś w stylu tej:

Kod:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fujifilm_dsc.app.remoteshooter&hl=pll

a w wersji na system Symbian S60v3 a dokładnie na dotykowy telefon Nokia 808 PureView?

Telefon obsługuje aplikacje napisane typowo pod Symbian S60v3 uwzględniając obsługę bibliotek Python oraz QT. Posiadam przerobiony przez siebie ROM z odblokowanym Install Serverem przez co mogę instalować aplikacje niepodpisane cyfrowo certyfikatem.

Chodzi mi tylko o sam odbiór zdjęć na telefon z Symbianem. Aplikacja nie musi obsługiwać zdalnego sterowania oraz podglądu LiveView jak oryginał...

Pewnie to musi być coś działające na kształt jak DUKTO (które działa bardzo dobrze między moim telefonem a innym telefonem z DUKTO obojętnie na jaką platformę oraz Debianem 8.x i Windowsem) tylko dostosowane do protokołu aparatu fotograficznego FUJIFILM? Czy jak?

Tu coś takiego jakby jest ale tylko na android:

Kod:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fujifilm_dsc.app.photo_receiver&hl=pl

Sprawa się tyczy modelu Fujifilm X-E2 z najnowszym firmware 3.10. W aparacie mogę odczytać adres MAC, mogę zarządzać szyfrowaniem WEP i SSID.

Co do wersji w Pythonie to może by tu Trin dała radę coś zdziałać bo ona biegła jest w tym z tego co wiem... ale i z tego co pamiętam Ethanak dawał radę coś kiedyś klecić do Symbiana...

Coś ktoś? Tak z ciekawości pytam...

Ostatnio edytowany przez neo86 (2015-11-01 15:24:17)

#2  2015-11-01 16:46:05

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

Re: Aplikacja do odbioru zdjęć przez Wi-Fi do smartfona na bazie Symbiana.

Ile jesteś w stanie zapłacić za takie cuda? Bo jak znam życie, to za darmo, czy czapkę śliwek nie dostaniesz więcej niż życzenia powodzenia ;)

ilin napisał
"DUG to tez moja mała ojczyzna"

#3  2015-11-01 17:21:15

neo86 - Lubię marudzić

neo86
Lubię marudzić

Większość aplikacji na symbiana zaczyna być dostępnych tylko na licencji open-source zupełnie jak aplikacje na linuksa (na sourceforge zaczyna być coraz więcej) z racji wymierania wsparcia przez kiedyś Nokię a dziś Microsoft. Więc raczej za free dla społeczności gdyż Symbian i aplikacje na niego będą open-source taka jego przyszłość :)

Oficjalny market aplikacji Nokia Corporation martwy teraz używa się np. tego:

Kod:

http://applist.schumi1331.de/

Jest kilka płatnych appek ale sporo już darmowych.

Ostatnio edytowany przez neo86 (2015-11-01 17:25:41)

#4  2015-11-01 20:39:40

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

Jeśli uważasz, ze czas Trin i Ethanaka jest darmowy, to cóż, uważam ze sie mylisz, ale TP twoja sprawa, z mojej strony EOT

ilin napisał
"DUG to tez moja mała ojczyzna"

#5  2015-11-02 09:57:38

neo86 - Lubię marudzić

neo86
Lubię marudzić

Jakoś za Milenę na *bntu Ethanak nie chce pieniędzy a i udostępnia kod źródłowy przez co można sobie na Debiana sklecić... więc jeśli by mógł pomóc byłbym wdzięczny w imieniu społeczności używającej jeszcze Symbiana.

Co do Trin to też jeśli ma chwileczkę wolnego czasu to może zawsze rzucić oczkiem jako odskocznia od tego co jej w firmie szef narzuca (coś kiedyś chyba pisała na CB).

Może by Mati75 rzucił na to okiem on też biegły w programowaniu? Ale rozumiem że ma kupę roboty w tworzeniu poprawnych łat do Debiana (pisał, ze Azjaci partolą Debiana). Ale gdyby tak mógł...

Ja nie zmuszam i nie zlecam wykonanie tego "na już" więc coś źle mnie zrozumiałeś. Proponuję to w ramach hobby w wolnej chwili. Takie coś tylko na zdrowie wyjdzie i na umiejętności programisty/programistki jako ciekawe zadanie (zamiast krzyżówek).

Ostatnio edytowany przez neo86 (2015-11-02 10:02:49)

#6  2015-11-02 13:12:44

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

neo86 napisał(-a):

Może by Mati75 rzucił na to okiem on też biegły w programowaniu? Ale rozumiem że ma kupę roboty w tworzeniu poprawnych łat do Debiana (pisał, ze Azjaci partolą Debiana). Ale gdyby tak mógł...

Może frytki do tego? Ja mam tyle wspólnego z programowaniem co Korwin z sejmem.

https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

#7  2015-11-02 13:13:51

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

neo86 napisał(-a):

Ja nie zmuszam i nie zlecam wykonanie tego "na już" więc coś źle mnie zrozumiałeś. Proponuję to w ramach hobby w wolnej chwili. Takie coś tylko na zdrowie wyjdzie i na umiejętności programisty/programistki jako ciekawe zadanie (zamiast krzyżówek).

Jak ktoś nie programował wcześniej pod symbiana to wchodzenie w jego API teraz to jak wchodzenie w QT3 albo Badę. Można jak się bardzo chce ale to i tak strata czasu.

#8  2015-11-02 16:02:12

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

neo86 napisał(-a):

Większość aplikacji na symbiana zaczyna być dostępnych tylko na licencji open-source zupełnie jak aplikacje na linuksa (na sourceforge zaczyna być coraz więcej) z racji wymierania wsparcia przez kiedyś Nokię a dziś Microsoft. Więc raczej za free dla społeczności gdyż Symbian i aplikacje na niego będą open-source taka jego przyszłość :)

Chyba coś ci się pomyliło:

“Free software” means software that respects users' freedom and community. Roughly, it means that the users have the freedom to run, copy, distribute, study, change and improve the software. Thus, “free software” is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of “free” as in “free speech,” not as in “free beer”. We sometimes call it “libre software” to show we do not mean it is gratis.

http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.en.html

Większość projektów otwartoźródłowych to dzieło opłacanych programistów.
Przykładowo jądro:
http://www.linuxveda.com/2015/02/18/more-than-80-of … by-companies/

A Symbian właśnie ma swoje święto, niech spoczywa w spokoju ;)

Stopka forum