Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, trochę dziwna sprawa, instalowałem sobie system minimalny i postanowiłem nie instalować paczek alsa-base, alsa-utils.
Przy instalacji gnome-core zainstalowało mi się tylko pulseaudio i o dziwo wszystko działa tip top a dźwięk jest o niebo lepszy niż na windows.
Co ciekawe wcześniej instalowałem z instalatora pełne środowisko (wtedy XFCE) a więc z alsą oraz pulseaudio i dźwięk był mega cichy.
Czy mogę tak zostawić? Wydaje mi się, że dla mojej karty pulseaudio rozwiązuje wszystkie problemy z dźwiękiem, tylko nie wiem czy są jescze programy, które wymagają alsy.
nmarx napisał(-a):
Wydaje mi się, że dla mojej karty pulseaudio rozwiązuje wszystkie problemy z dźwiękiem, tylko nie wiem czy są jescze programy, które wymagają alsy.
Oczywiście. Pierwszy z brzegu: Pulseaudio ;)
2122
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:21:49)
aptitude show libasound2 aptitude search ~Dlibasound2~i
;)
uzytkownikubunt napisał(-a):
Te pakiety, które podałeś, to tylko narzędzia dla użytkownika do konfiguracji alsy.
Szczególnie ten pierwszy ;)
Package: alsa-base (1.0.27+1)
Pakiet atrapa umożliwiający łatwe usuwanie bezużytecznych plików konfiguracyjnych.
Jest to pusty pakiet, którego jedym celem jest zapewnienie, że bezużyteczne pliki konfiguracyjne kmod zostaną usunięte z systemu. Ta funkcjonalność znajduję się teraz w kmod.
Czasem wystarczy czytać opisy pakietów:
p alsa-base => dummy package to ease purging of obsolete conffiles [testing,unstable]
Z alsa-utils korzystam bo użyteczne, zwłaszcza ten konsolowy mixer, który zwykle rozwiązuje wszystkie problemy z "pulse", szczególnie te z brakiem dźwięku. xD
Dzięki za wyjasnienie, coś tak podejrzewałem, że asla mimo wszystko jest.
Macie racje, moglem doczytac ;)
ALSA to sterownik dźwięku. Jak sobie wyobrażałeś dźwięk w systemie bez sterownika?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Advanced_Linux_Sound_Architecture
https://pl.wikipedia.org/wiki/PulseAudio