Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Mam problem. Próbuję sobie skonfigurować alsę, poszukałem tu i ówdzie i doszedłem do wniosku, że potrzebny mi plik alsa-base.conf lub o podobnej nazwie. Czyli główny plik alsy. Problem twki w tym, że takowego pliku nie posiadam. w moim /etc/modprobe.d/ nie ma nic podobnego....
Może problem należy do tych "śmiesznych" ale nie potrafię sobie poradzić. Pomoże ktoś?
Takie rzeczy mam w modprobe.d:
cross@cross:/etc/modprobe.d$ dir amd64-microcode-blacklist.conf libpisock9.conf aplayer modesetting.conf fbdev-blacklist.conf modesetting.conf.save intel-microcode-blacklist.conf cross@cross:/etc/modprobe.d$
Z góry dziękuję za pomoc :)

Kapelusznik

Jest w pakiecie alsa-base, od razu alsa-utils możesz dociągnąć jeśli nie masz:
aptitude install alsa-base alsa-utils
Ale ja to mam:
root@cross:/etc/modprobe.d# aptitude install alsa-base alsa-utils Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B.

Kapelusznik

A faktycznie w tym pakiecie już nic nie ma od Jessie, sorry.

Psuj
No ale to jak mam skonfigurować to alsa-base.conf?
Mam pobrać ten pakiet kmoda?
EDIT: Ten sam efekt. Nic się nie zaktualizowało, nic się nie pobralo. Wszystko jest.
Ostatnio edytowany przez cross1410 (2015-05-20 20:05:05)

Szczawiożerca

To sobie stwórz.
Wystarczy dowolny plik *.conf z parametrami dla poszczególnych modułów.
man modprobe.d
Brak podręcznika dla madprobe.d

Szczawiożerca

modprobe
Tu jeszcze jest
http://man7.org/linux/man-pages/man5/modprobe.d.5.html

Kapelusznik

Przez o.

Palacz

Po co Ci ten plik.
Jeśli chcesz jakieś opcje dla modułu od dźwięku dopisać to stwórz dowolny plik w /etc/modprobe.d z rozszerzeniem conf i w nim dopisz.
Chcę, żeby domyślną kartą dźwiękową był interfejs podłączony pod USB. (index 3)
root@cross:/etc/modprobe.d# cat /proc/asound/cards
0 [SB ]: HDA-Intel - HDA ATI SB
HDA ATI SB at 0xfe6f8000 irq 16
1 [HDMI ]: HDA-Intel - HDA ATI HDMI
HDA ATI HDMI at 0xfe8e8000 irq 19
2 [CA0106 ]: CA0106 - CA0106
Audigy SE [SB0570] at 0xec00 irq 20
3 [USB ]: USB-Audio - Scarlett 2i2 USB
Focusrite Scarlett 2i2 USB at usb-0000:00:13.2-1, high speed
root@cross:/etc/modprobe.d#Offline

Palacz

To utwórz sobie plik np
/etc/modprobe.d/alsa.conf z zawartością
options snd slots=snd-usb-audio,snd-ca0106,snd-hda-intel
Zrestartuj komputer

Ojciec Założyciel
cross1410 napisał(-a):
Witam. Mam problem. Próbuję sobie skonfigurować alsę, poszukałem tu i ówdzie i doszedłem do wniosku, że potrzebny mi plik alsa-base.conf lub o podobnej nazwie. Czyli główny plik alsy. Problem twki w tym, że takowego pliku nie posiadam. w moim /etc/modprobe.d/ nie ma nic podobnego....
Może problem należy do tych "śmiesznych" ale nie potrafię sobie poradzić. Pomoże ktoś?
Takie rzeczy mam w modprobe.d:Kod:
cross@cross:/etc/modprobe.d$ dir amd64-microcode-blacklist.conf libpisock9.conf aplayer modesetting.conf fbdev-blacklist.conf modesetting.conf.save intel-microcode-blacklist.conf cross@cross:/etc/modprobe.d$Z góry dziękuję za pomoc :)
Tak się zastanawiam...
postawiłes nowy system. Tam z automatu masz pulseaudio. Nic Ci nie trzeba tylko odblokuj sobie głosniczki: menu -> dzwięk (lub podobnie zależnie od dystrybucji)
W debianie nie mogę nic podobnego znaleźć :/
Nie ma żadnego "dźwięk" ani nic takiego :(

Zbanowany

1957
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:18:15)

Palacz

Za pomocą tych wynalazków można ustawić z której karty ma brać ale która jest defaultowa w systemie ustawiamy za pomocą opcji modułu od dźwieku.

Ojciec Założyciel
Na starym laptopku Asus A6000 postawiłem dzisiaj nowy system. (mam takiego lapka starucha do testów)
Okienka typu LXDE.
Dźwięku oczywiście brak.
W konsoli -> alsamixer
pokazał się graficzny, taki konsolowy (ncurses) konfigurator. F1 pokazuje wszystkie opcje. Była defaultowa, zmieniłem na nvidia. Dźwięku nadal brak.
Odpaliłem graficzny konfigurator karty dźwiękowej pulseaudio, zafiksowałem głośniczni (były przekreślone) i dźwięk jest.
Opcja druga:
Odinstalowałęm pulseaudio, zostawiłem samą alsę. Dźwięk był od kopa. A w alsamixerze mogłem sobie regulować wszystkie wartości - od mocy do balansu kanałów.

Szczawiożerca

W alsamixer nie zmienisz domyślnej karty dźwiękowej, a jedynie wybierasz z której karty masz widoczne suwaki i przełączniki.
Podobnie jak w pavucontrol. On nie zmieni domyślnej karty dźwiękowej. Jedynie można w nim wskazać, z której karty dźwiękowej będzie korzystało PA.