Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Mam problem. Próbuję sobie skonfigurować alsę, poszukałem tu i ówdzie i doszedłem do wniosku, że potrzebny mi plik alsa-base.conf lub o podobnej nazwie. Czyli główny plik alsy. Problem twki w tym, że takowego pliku nie posiadam. w moim /etc/modprobe.d/ nie ma nic podobnego....
Może problem należy do tych "śmiesznych" ale nie potrafię sobie poradzić. Pomoże ktoś?
Takie rzeczy mam w modprobe.d:
cross@cross:/etc/modprobe.d$ dir amd64-microcode-blacklist.conf libpisock9.conf aplayer modesetting.conf fbdev-blacklist.conf modesetting.conf.save intel-microcode-blacklist.conf cross@cross:/etc/modprobe.d$
Z góry dziękuję za pomoc :)
Jest w pakiecie alsa-base, od razu alsa-utils możesz dociągnąć jeśli nie masz:
aptitude install alsa-base alsa-utils
Ale ja to mam:
root@cross:/etc/modprobe.d# aptitude install alsa-base alsa-utils Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B.
A faktycznie w tym pakiecie już nic nie ma od Jessie, sorry.
No ale to jak mam skonfigurować to alsa-base.conf?
Mam pobrać ten pakiet kmoda?
EDIT: Ten sam efekt. Nic się nie zaktualizowało, nic się nie pobralo. Wszystko jest.
Ostatnio edytowany przez cross1410 (2015-05-20 20:05:05)
To sobie stwórz.
Wystarczy dowolny plik *.conf z parametrami dla poszczególnych modułów.
man modprobe.d
Brak podręcznika dla madprobe.d
modprobe
Tu jeszcze jest
http://man7.org/linux/man-pages/man5/modprobe.d.5.html
Przez o.
Po co Ci ten plik.
Jeśli chcesz jakieś opcje dla modułu od dźwięku dopisać to stwórz dowolny plik w /etc/modprobe.d z rozszerzeniem conf i w nim dopisz.
Chcę, żeby domyślną kartą dźwiękową był interfejs podłączony pod USB. (index 3)
root@cross:/etc/modprobe.d# cat /proc/asound/cards 0 [SB ]: HDA-Intel - HDA ATI SB HDA ATI SB at 0xfe6f8000 irq 16 1 [HDMI ]: HDA-Intel - HDA ATI HDMI HDA ATI HDMI at 0xfe8e8000 irq 19 2 [CA0106 ]: CA0106 - CA0106 Audigy SE [SB0570] at 0xec00 irq 20 3 [USB ]: USB-Audio - Scarlett 2i2 USB Focusrite Scarlett 2i2 USB at usb-0000:00:13.2-1, high speed root@cross:/etc/modprobe.d#
To utwórz sobie plik np
/etc/modprobe.d/alsa.conf z zawartością
options snd slots=snd-usb-audio,snd-ca0106,snd-hda-intel
Zrestartuj komputer
cross1410 napisał(-a):
Witam. Mam problem. Próbuję sobie skonfigurować alsę, poszukałem tu i ówdzie i doszedłem do wniosku, że potrzebny mi plik alsa-base.conf lub o podobnej nazwie. Czyli główny plik alsy. Problem twki w tym, że takowego pliku nie posiadam. w moim /etc/modprobe.d/ nie ma nic podobnego....
Może problem należy do tych "śmiesznych" ale nie potrafię sobie poradzić. Pomoże ktoś?
Takie rzeczy mam w modprobe.d:Kod:
cross@cross:/etc/modprobe.d$ dir amd64-microcode-blacklist.conf libpisock9.conf aplayer modesetting.conf fbdev-blacklist.conf modesetting.conf.save intel-microcode-blacklist.conf cross@cross:/etc/modprobe.d$Z góry dziękuję za pomoc :)
Tak się zastanawiam...
postawiłes nowy system. Tam z automatu masz pulseaudio. Nic Ci nie trzeba tylko odblokuj sobie głosniczki: menu -> dzwięk (lub podobnie zależnie od dystrybucji)
W debianie nie mogę nic podobnego znaleźć :/
Nie ma żadnego "dźwięk" ani nic takiego :(
1957
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:18:15)
Za pomocą tych wynalazków można ustawić z której karty ma brać ale która jest defaultowa w systemie ustawiamy za pomocą opcji modułu od dźwieku.
Na starym laptopku Asus A6000 postawiłem dzisiaj nowy system. (mam takiego lapka starucha do testów)
Okienka typu LXDE.
Dźwięku oczywiście brak.
W konsoli -> alsamixer
pokazał się graficzny, taki konsolowy (ncurses) konfigurator. F1 pokazuje wszystkie opcje. Była defaultowa, zmieniłem na nvidia. Dźwięku nadal brak.
Odpaliłem graficzny konfigurator karty dźwiękowej pulseaudio, zafiksowałem głośniczni (były przekreślone) i dźwięk jest.
Opcja druga:
Odinstalowałęm pulseaudio, zostawiłem samą alsę. Dźwięk był od kopa. A w alsamixerze mogłem sobie regulować wszystkie wartości - od mocy do balansu kanałów.
W alsamixer nie zmienisz domyślnej karty dźwiękowej, a jedynie wybierasz z której karty masz widoczne suwaki i przełączniki.
Podobnie jak w pavucontrol. On nie zmieni domyślnej karty dźwiękowej. Jedynie można w nim wskazać, z której karty dźwiękowej będzie korzystało PA.