Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Bartek@bartek:~$ lspci |grep VGA 01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV730/M96 [Mobility Radeon HD 4650/5165] Bartek@bartek:~$ uname -r 3.16.0-4-amd64
Zrobilem upgrade do "Jessie" i mam problem z grafiką. Jak mogę zainstalować sterowniki do krty graficznej. Znalazłem informacje tutaj, że w dla Jessie nie jest dostępne fglrx-legacy-driver.
Proszę pomóżcie
snekkar napisał(-a):
Zrobilem upgrade do "Jessie" i mam problem z grafiką.
Jaki problem?
Otwarte nie działają?
Problem jest taki, że po samym upgrade nie mogłęm uruchomić środowiska graficznego. Coś tam pogrzebałem pousówałem fglrx i w końcu udało mi się to jakoś uruchomić.
Problemy (które zuważyłem):
nie mogę zmienić tapety - > jeśli wejdę w podgląd (górny lewy róg) to wtedy tejst właściwa tapeta
raz zdarzyło mi się, zobacze jak będzie dalej, że znikną obraz, potem się pojawił potem znikną itd pojawiły się jakieś krzaki i nie można było na tym działać. Podobnie działo się na wheezy po ostatnim update(do tego wieszał się komputer, a krzaki pojawiały się nawet na ekranie gdzie wchodzi się do BIOS), przez to zdecydowałem się na upgrade
Ostatnio edytowany przez snekkar (2015-05-18 21:31:01)
To pogrzeb jeszcze gdzieś i coś poprzestawiaj.
Jak będziesz pisał takimi ogólnikami, to nikt ci nic sensownego nie napisze.
Kiedy ja na prawde nie jestem w stanie CI powiedziec co dokładnie zrobiłem.
Po upgrade uruchomiłem jeszcze raz komputer i już wtedy gdm nie startował.
Dokończyłem upgrade w trybie tekstowym (bo wcześniej miałem jakieś błedy)
Kilka razy próbowałem zainstalować fglrx-driver, ale potem doczytałem, że on jest tylko dla hd 5xxx i wyżej.
Potem próbowałem zainstalować fglrx-legacy-driver ale zauważyłem, że nie jest wspierany w Jessie, więc próbowałem go zainstalować wheezy-backports, ale nie udało mi się go zainstalować bo nie miałem spełnionych zależności. Jedną zależność zainstalowałem ręcznie, apóźniej ją odinstalowałem.
Usunąłem plik Xorg.conf i próbowałem stworzyć nowy Xorg -configure, ale miałem segmentation fault.
Uruchomiłem gdm3, ale nie mogłem się zalogować, uruchomiłem komputer jeszcze raz i udało mi się zalogować.
Mniej więcej tak wyglądała moja walka po upgrade
A problemy aktualne, to właśnie to że pulpit jest szary, a nie z tą tapętą którą ustawiłem.
krzaki pojawiały się nawet na ekranie gdzie wchodzi się do BIOS
Mnie to wygląda raczej na problem sprzętowy.
Konfiguracja Xorga i sam plik xorg.conf jest niepotrzebny.
Sprawdź inny menedżer logowania i inne środowisko graficzne czy tam są takie same problemy.
Ewentualnie jakieś LiveCD bo może to jakiś problem ze sprzętem.
A możłiwe jest, aby popsuta karta graficzna (uszkodzona) powodowała zwieszanie się systemu?
Oprócz tych krzaków, poradzicie coś na ten pulpit, którego tła nie moge zmienić? do teog jescze mam problem z niektórymi czcionkami, z helvetica i times regular są strasznie kanciaste
Możliwe, moja poprzednia tak robiła. Pod koniec jedynie bez akceleracji graficznej dawało się używać systemu.
A z tymi czcionkami niec sie nie da zrobić ?
Strony: 1