Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
intel 530 80GB zaparkowany i teraz pytanie zamierzem zainstalowac system od nowa
dotychczasowa konfiguracja byla:
przemo@think-box:~$ cat /etc/fstab # /etc/fstab: static file system information. # # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices # that works even if disks are added and removed. See fstab(5). # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> # / was on /dev/sda1 during installation /dev/sda1 / ext4 errors=remount-ro 0 1 /dev/sda2 /home ext4 defaults 0 1 /dev/sda3 none swap sw 0 0 /dev/sda5 /mnt/mainHD ext4 defaults,noatime 0 2 /dev/sdb1 /mnt/ultrabayHD ext4 defaults,noatime 0 0 tmpfs /tmp tmpfs noexec,nosuid,size=2G 0 0 tmpfs /var/cache tmpfs defaults,noatime,size=2G 0 0
co sie wysmienicie sprawdzalo jesli chodzi o tmpfs
i co ze swapem przydaje sie tylko do hibernacji?????
teraz chcialbym zrobic tak samo tyle ze na ssd przy czym stara instalacje chce zachowac tj : /, /home na wszelki wypadek (wykasuje tylko odpowiednie wpisy w /etc/fstab)
co sadzicie????
Ostatnio edytowany przez pink (2015-05-13 11:27:56)
https://wiki.debian.org/SSDOptimization
https://wiki.archlinux.org/index.php/Solid_State_Drives
+ zdrowy rozsądek bo internet pełen jest histerycznych bzdur na temat SSD.
Ja mam logi na tmpfs
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755,size=128M 0 0
Na ssd czy hdd warto je tam wrzucić ażeby ręcznie nie trzeba było kasować.
Przecie logi się rotują automatycznie, jeśli masz logrotate to automatycznie ci będzie usuwał logi wedle konfiguracji. W systemd jest podobny mechanizm z tym, że wszystko jest trzymane z grubsza w jednym pliku i on też może być rotowany w zależności od konfiguracji. Logi w ramie to dla mnie katastrofa. xD
Logi w Ramie to tak jakby brak logów.
IMHO głupota.
Na desktopie? Jak coś się rozwali to se zakomentuje i tyle (swoją drogą przez tyle lat w niczym mi nie pomogły, najszybszy sposób na rozwiązanie problemu to wklepanie błędu w googla :)
Ja bez swojej konsoli na pulpicie nie mogę wręcz żyć -- równowaga musi być. xD Bez niej jestem ślepy, głuchy i szlag mnie trafia bo nie wiem czy coś mojemu systemowi dolega.
Poza tym, jeśli ci nie są potrzebne logi, to wyłącz sobie rsysloga, czy journal, po co męczyć sprzęt? xD
/dev/sdc intel 530 msata 3GBps
nie powala po pci blokuje osiagi ale kultura pracy nieporownywalna.
root@think-box:/home/przemo# ./benchtest /dev/sdc [block_size][%][read_speed] Graph limit: 300MB/s Test file: 100MB [2kB][=== ][39MB/s] [4kB][====== ][65MB/s] [8kB][========== ][105MB/s] [16kB][============== ][141MB/s] [32kB][================ ][166MB/s] [64kB][==================== ][204MB/s] [128kB][====================== ][229MB/s] [256kB][====================== ][227MB/s] [512kB][========================= ][250MB/s] [1024kB][ ][9MB/s] [2048kB][= ][12MB/s] [4096kB][= ][17MB/s] [8192kB][= ][18MB/s] root@think-box:/home/przemo# ./benchtest /dev/sda [block_size][%][read_speed] Graph limit: 300MB/s Test file: 100MB [2kB][=== ][31MB/s] [4kB][===== ][55MB/s] [8kB][========== ][107MB/s] [16kB][============= ][134MB/s] [32kB][============= ][135MB/s] [64kB][============= ][135MB/s] [128kB][============= ][135MB/s] [256kB][============= ][135MB/s] [512kB][============= ][135MB/s] [1024kB][============= ][135MB/s] [2048kB][============= ][135MB/s] [4096kB][============= ][135MB/s] [8192kB][============= ][134MB/s] root@think-box:/home/przemo# ./benchtest /dev/sdb [block_size][%][read_speed] Graph limit: 300MB/s Test file: 100MB [2kB][= ][11MB/s] [4kB][== ][21MB/s] [8kB][=== ][36MB/s] [16kB][===== ][51MB/s] [32kB][====== ][63MB/s] [64kB][====== ][63MB/s] [128kB][====== ][63MB/s] [256kB][====== ][63MB/s] [512kB][====== ][63MB/s] [1024kB][====== ][63MB/s] [2048kB][====== ][63MB/s] [4096kB][====== ][62MB/s] [8192kB][====== ][62MB/s]
wszystko poszlo elegancko system swiezutki, tylko to co potrzeba zadnych smieci,
wiec...... pomyslalem zeby sobie zrobic kopie zapasowa
tak aby dzialala ona z dysku sda1 czyli poprostu skasowac z hdd stary /, /home i przekopiowac tak swiezutki z sdd
pytanie jak ??? ale tak zeby mozna bylo uruchamiac z sdd i hdd, teraz tak jest tylko ze z hdd (sda) uruchamia sie poprzednia instalacja a z sdd (sdc1) nowa.
Ostatnio edytowany przez pink (2015-05-14 17:20:22)
jak masz takie same rozmiary partycji* to przez dd
* - teoria głosi że przy różnych rozmiarach też można ale czasami lubi się coś sypnąć
no niestety rozmiary sa kompletnie inne ale znalazlem takie howto:
http://www.linuxjournal.com/magazine/hack-and-migrate-new-hard-drive
Za pomocą rsync chyba najłatwiej i najszybciej ...
rsync -avx
Strony: 1