Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
mam takie małe pytanie bardziej z ciekawości.
Tak więc w moim HP N54L mam 4 kieszenie na dyski w każdym WD RED 3TB [podłączone do zintegrowanego kontrolera RAID na płycie] i dysk systemowy wpięty bezpośrednio w płytę główną w port SATA.
W momencie instalacji systemu nie miałem żadnego dysku w kieszeniach i system zainstalował się na /dev/sda. Po włożeniu 4 dysków w kieszenie zrobiło mi się:
sda storage1
sdb storage2
sdc storage3
sdd storage4
sde system
Czy można zrobić tak żeby dysk systemowy był zawsze sda? Pytam bardziej z ciekawości...
urbinek napisał(-a):
Kolejność dysków (a raczej ich nazewnictwo) zależny od slotu SATA do którego zostały wpięte
lepiej używać UUIDów
Albo ustawić dla dysków i używać LABELi.
Składnia w fstab, np:
LABEL=dyzio /media/dyzio ext4 defaults 0 0
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-04-08 19:39:29)
morfik napisał(-a):
No tylko później będzie płacz jak się wyda dd if=/dev/zero of=/dev/sdb . xD
Co ma piernik do wiatraka?
Jak ktoś wpisuje polecenia, nie rozumiejąc ich rzeczywistych skutków, to sam sobie winien.
Jacekalex napisał(-a):
morfik napisał(-a):
No tylko później będzie płacz jak się wyda dd if=/dev/zero of=/dev/sdb . xD
Co ma piernik do wiatraka?
Jak ktoś wpisuje polecenia, nie rozumiejąc ich rzeczywistych skutków, to sam sobie winien.
Wygląda na próbę rozmycia tematu, ale kto tam wie.
Etykietki dobra sprawa lecz zawsze preferuje albo urządzenie blokowe w /dev albo UUID. Powód prozaiczny jak to ponazywać żeby miało sens i jeszcze trzeba to wymyślić ;)