Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam jak zmniejszyć czułość myszki pod debianem ?
Jakie masz środowisko bo w XFCE to nie ma problemu.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Mouse_acceleration
Niektóre konfiguratory też mają możliwość ustawienia tego w GUI.
Również mam problem z prędkością myszy tym bardziej, że ma teraz 3500dpi i pod gnome shell ustawienie suwaka na minimum nadal było nie wystarczające. Teraz na openbox najpierw dobieram sobie wartości komendami:
xinput --set-prop "Razer Razer Abyssus" "Device Accel Constant Deceleration" 5 xinput --set-prop "Razer Razer Abyssus" "Device Accel Velocity Scaling" 0.125
Uwaga: musisz najpierw wyrwać jaką myszkę posiadasz i zastąpić nazwę myszy swoją.
Potem jak będziesz chciał na stałe przypisać prędkość myszy to masz 2 opcje:
1) Dodać dwie powyższe komendy do autostartu.
2) Utworzyć plik np. /etc/X11/xorg.conf.d/50-mouse-deceleration.conf i dodać wpisy (oczywiście modyfikując zgodnie z twoimi ustawieniami) np.:
Section "InputClass" Identifier "A4Tech USB Mouse" MatchIsPointer "yes" some curved deceleration Option "AdaptiveDeceleration" "5" linear deceleration (mouse speed reduction) Option "ConstantDeceleration" "5" EndSection
a nie ma jakiegoś graficzniego gui z suwakiem ?
powyższe komendy u mnie nie działają ,mysz nadal zasuwa jak opętana
Ostatnio edytowany przez Danio (2014-10-01 06:43:48)
Może ci środowisko graficzne nadpisuje? Ja sobie to reguluję via .xinitrc
xset m 2/1 4
co mi przyśpiesza myszę 2x. Jakbym chciał spowolnić to 1/2 i by była spowolniona 2x. Sprawdź sobie czy to powyższe polecenie coś zmienia u ciebie.
I pokaż wynik:
$ xset -q
przed i po wydaniu powyższego polecenia.
xset -q
Keyboard Control: auto repeat: on key click percent: 0 LED mask: 00000000 XKB indicators: 00: Caps Lock: off 01: Num Lock: off 02: Scroll Lock: off 03: Compose: off 04: Kana: off 05: Sleep: off 06: Suspend: off 07: Mute: off 08: Misc: off 09: Mail: off 10: Charging: off 11: Shift Lock: off 12: Group 2: off 13: Mouse Keys: off auto repeat delay: 660 repeat rate: 25 auto repeating keys: 00ffffffdffffbbf fadfffefffedffff 9fffffffffffffff fff7ffffffffffff bell percent: 50 bell pitch: 400 bell duration: 100 Pointer Control: acceleration: 2/1 threshold: 4 Screen Saver: prefer blanking: yes allow exposures: yes timeout: 600 cycle: 600 Colors: default colormap: 0x20 BlackPixel: 0x0 WhitePixel: 0xffffff Font Path: /usr/share/fonts/X11/misc,/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,/usr/share/fonts/X11/100dpi,built-ins,/usr/share/fonts/X11/misc,/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,/usr/share/fonts/X11/100dpi,built-ins DPMS (Energy Star): Standby: 600 Suspend: 600 Off: 600 DPMS is Enabled Monitor is On
Danio
powyższe komendy nie działają ponieważ w miejsce mojego "Razer Razer Abyssus" musisz wkleić mysz jaką posiadzasz. Aby sprawdzić jaką posiadasz mysz należy w terminalu wpisać "xinput list"
u mnie to wygląda tak:
xinput list ⎡ Virtual core pointer id=2 [master pointer (3)] ⎜ ↳ Virtual core XTEST pointer id=4 [slave pointer (2)] ⎜ ↳ Razer Razer Abyssus id=8 [slave pointer (2)] ⎣ Virtual core keyboard id=3 [master keyboard (2)] ↳ Virtual core XTEST keyboard id=5 [slave keyboard (3)] ↳ Power Button id=6 [slave keyboard (3)] ↳ Power Button id=7 [slave keyboard (3)] ↳ AT Translated Set 2 keyboard id=9 [slave keyboard (3)]
U Ciebie zapewne będzie inaczej. również wartości liczbowe musisz dobrać pod siebie :P
Ostatnio edytowany przez Bitels (2014-10-01 19:55:40)
xinput list
⎡ Virtual core pointer id=2 [master pointer (3)] ⎜ ↳ Virtual core XTEST pointer id=4 [slave pointer (2)] ⎜ ↳ Razer Razer Lachesis id=8 [slave pointer (2)] ⎣ Virtual core keyboard id=3 [master keyboard (2)] ↳ Virtual core XTEST keyboard id=5 [slave keyboard (3)] ↳ Power Button id=6 [slave keyboard (3)] ↳ Power Button id=7 [slave keyboard (3)] ↳ Razer Razer Lachesis id=9 [slave keyboard (3)] ↳ AT Translated Set 2 keyboard id=10 [slave keyboard (3)] okularnik@debian:~$
xinput --set-prop "Razer Razer Lachesis" "Device Accel Constant Deceleration" 5
Warning: There are multiple devices matching 'Razer Razer Lachesis'. To ensure the correct one is selected, please use the device ID, or prefix the device name with 'pointer:' or 'keyboard:' as appropriate. unable to find device Razer Razer Lachesis okularnik@debian:~$
Przeczytaj ten komunikat.
jak powinien wyglądać wpis xinput ? Zamiast nazwy mam wpisać id=8 ?
po krótkich testach już wiem, że w twoim przypadku trzeba wpisać zamiast:
xinput --set-prop "Razer Razer Lachesis" "Device Accel Constant Deceleration" 5
wpisz
xinput --set-prop 8 "Device Accel Constant Deceleration" 5
powinno pomóc... jeżeli nadal będzie za szybko wpisz większą cyfre
wielkie dzięki