Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

.profile
if [ -z "$DISPLAY" ] && [ $XDG_VTNR -eq 1 ] && [ $(tty) == /dev/tty1 ] && [ ! -e /tmp/ble ]; then exec startx ~/.xinitrc openbox -- vt1 &> /tmp/.xsession-errors else bash fi
Xy na pierwszym terminalu:
crw-rw----+ 1 root video 226, 0 lip 29 11:40 /dev/dri/card0 crw------- 1 root root 13, 64 lip 29 11:35 /dev/input/event0 crw------- 1 root root 13, 65 lip 29 11:35 /dev/input/event1 crw------- 1 root root 13, 74 lip 29 11:35 /dev/input/event10 crw------- 1 root root 13, 66 lip 29 11:35 /dev/input/event2 crw------- 1 root root 13, 67 lip 29 11:35 /dev/input/event3 crw------- 1 root root 13, 73 lip 29 11:35 /dev/input/event9 crw------- 1 jacek tty 4, 1 lip 29 11:35 /dev/tty1 crw------- 1 root root 10, 63 lip 29 11:35 /dev/vga_arbit
Nic więcej nie robiłem.
Ostatnio edytowany przez jacekz (2014-07-29 14:18:11)

Podobno człowiek...;)

Co robi to vt1 w linii polecenia startx u Ciebie?

Użytkownik

Start Xów na tty1. A co powinno robić?

Podobno człowiek...;)

Czyli wszystko zgodnie z planem.
Odniosłem wrażenie, jakby start X-ów na tty1 był dla Ciebie jakimś problemem.

Członek DUG

dobra z Xorgiem poki co dam sobie spokoj, ale mam to co mnie zaciekawilo
* A new package xorg-server-xwayland that allows running X applications inside a wayland session.
prezentuje w dzialaniu ;D

sporo aplikacji dziala, sporo calkiem stabilne. Fajnie, moze juz niedlugo ludzie realnie zauwaza Waylanda i zacznie sie wielka migracja ;]
Ciekawe kiedy skoncza robic natywnie dzialajace pod waylandem Chromium.
PS sory za ort

Podobno człowiek...;)

Chromium musi ekstra natywnie?
To raczej Webkit musi być zgodny z Waylandem, i przynajmniej w wersji webkit-qt5 jest.
Reszta, czyli obramowanie okna, to już Gtk/Qt - czyli troszkę inna parafia.

Członek DUG

Nie wiem, ale obecnie Chromium nie chce mi za bardzo działać. W jednym z ostatnich wersji bardzo dużo zmienili (aura czy jakoś tak to się nazywa: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=181803 ) , nawet widać to w samym interfejsie. wgl pamiętam po tej aktualizacji przeglądarka nie chciała działać dopóki nie włączyłem wykorzystywania akceleracji karty graficznej.

Podobno człowiek...;)

Chromium dostało support do Capsicum, na Linuxie ten mechanizm jest jeszcze nieobecny, trzeba poczekać na jajo 3.17 albo nawet 3.18, i okna też na jakiś własnym frameworku trzyma (dokładnie - Aura), zamiast QT/Gtk.
Na jakimś sterze GPU tego Waylanda podnosisz? Intel?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-08-23 06:18:28)

Członek DUG

Tak tak Intel. Mam lapka niby z Optimusem, ale z nvidia wyłączona od zawsze przez bbswitch. Wystarczyło, że zainstalowałem ten pakiet i w
~/.config/weston.ini
[core] modules=xwayland.so

Zbanowany

918
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:55:29)

Podobno człowiek...;)

Pod tym jednakże warunkiem, że Xorg jeszcze będzie istniał jako samodzielny projekt, bo Xorg-1.17 chyba zmieści się w bibliotece xwayland.so.
Poza tym nie wiem, czy są potrzebne jakieś poważne zmiany na poziomie kernela, u mnie Xorg nie miauczy o żadne urządzenia, kiedy go podnoszę z konta pacjenta, a uprawnienia do inputów zmienia chmod.
Jedne zmiany, jakich się spodziewam, to uprawnienia dla wszystkich interfejsów odpowiedzialnych za grafikę -
chown root:video, chmod 660
i blokowanie urządzeń w dev przez kompozytora obrazu tak samo, jak to obecnie ma miejsce w przypadku Alsy i /dev/snd/*.
Czyli mechanizm znany, dokładnie opisany i stosowany w innej części kernela.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-07-29 16:27:34)

Zbanowany

920
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:55:31)

Podobno człowiek...;)

uzytkownikubunt napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
Poza tym nie wiem, czy są potrzebne jakieś poważne zmiany na poziomie kernela, u mnie Xorg nie miauczy o żadne urządzenia, kiedy go podnoszę z konta pacjenta, a uprawnienia do inputów zmienia chmod.
.Spróbuj to zrobić z wersjami kernela i X z czasów Debiana Squeeze albo wcześniejszych.
Po co?
Tu i teraz jest jajo 3.15.7, jest też 3.14.13 i 3.12.25, i te jajka można brać pod uwagę.
Podobnie rzecz wygląda z Xami.

Użytkownik

Działa wam poprawnie ten xwayland? Trzeba wyłączyć X'y całkowicie? (odpalam jako oddzielną sesję i następuje zawieszenie Westona) [nawet Gnomowe-Waylandowe aplikacje nie działają]
Fervi

Szczawiożerca

Jakieś zmiany w Xorgu i sterownikach były potrzebne:
In OpenBSD-current, after this commit users of Intel and ATI Radeon graphics which support kernel mode setting (almost all of them) can set machdep.allowaperture back to 0 in the /etc/sysctl.conf configuration and still run the X server.
This means that the X server requires no special privilege to access kernel memory or I/O devices directly, and, thanks to the privilege separation code, that most of the code in the X server will also not run as root.
Data tej zmiany to: 2014-02-15 9:48:07
Tymi instrukcjami z wiki Ubuntu bym się nie podniecał. Chyba na tym miał opierać się wcześniej plan działania Mira/Xmira. Zakończyło się to totalną klapą i tą koncepcję porzucili.
Może to pozornie wyglądać poprawnie, ale nie widać, żeby to zostało wprowadzone do jakiejś dystrybucji.
A wracając do głównego tematu, w sidzie są za stare sterowniki Intela — trzeba brać z experimentala, ale i tak nie ma jeszcze tego wrappera w Debinaie i Xorg wisi ciągle na roocie.
Tu jeszcze z dyskusji o tym:
http://lists.x.org/archives/xorg-devel/2014-March/040885.html

Podobno człowiek...;)

U mnie domyślnie też wisi na roocie.
Muszę ręcznie albo skryptem zmieniać uprawnienia w /dev/input/*, /dev/vga_arbiter, i /dev/tty{7|8|9}, żeby ruszył z konta pacjenta.
Oczywiście nie mam XXX kart i sterowników pod ręką, chodzi tak na Nvidii, zaraz zobaczę, jak pójdzie na Nouveau (mam nadzieję, że Nouveau już obrabia moją kartę). ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-07-29 19:16:30)

Członek DUG

fervi napisał(-a):
Działa wam poprawnie ten xwayland? Trzeba wyłączyć X'y całkowicie? (odpalam jako oddzielną sesję i następuje zawieszenie Westona) [nawet Gnomowe-Waylandowe aplikacje nie działają]
Fervi
jak masz pakiet no to jeszcze w
[core] modules=xwayland.so
w ~/.config/weston.ini

Użytkownik

dominbik napisał(-a):
fervi napisał(-a):
Fervijak masz pakiet no to jeszcze w
Kod:
[core] modules=xwayland.sow ~/.config/weston.ini
Wiem
To Xwayland psuje wszystko :(
Na razie i tak Wayland to "jajko", więc jeszcze z 2 lata (kolejny Debian) i będzie śmigać jak ta lala (w teorii :D)
Fervi