Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Z tego co tam kiedyś wyczytałem, udev od wersji 208, czyli takiej, która jest obecnie w debianie, zmienia nieco sposób konfiguracji urządzeń, chyba to dotyczy tylko klawiatur, przynajmniej w moim przypadku klawiatura coś nie gra. Przed tą zmianą było narzędzie /lib/udev/keymap , teraz go już nie ma. Służyło ono do przemapowania niedziałających klawiszy (tych z kodami >255). Niby teraz udev korzysta z bazy urządzeń, która po wygenerowaniu poleceniem:
# udevadm hwdb --update
ma się utworzyć w /etc/udev/hwdb.bin . Samo konfigurowanie klawiatury odbywa się teraz przez katalog /etc/udev/hwdb.d/ , np. przez dodanie pliku /etc/udev/hwdb.d/60-keyboard.hwdb o poniższej treści:
keyboard:usb:v046dpc30f* KEYBOARD_KEY_c01bc=chat KEYBOARD_KEY_c022d=prog3 KEYBOARD_KEY_c022e=prog4 KEYBOARD_KEY_90040=finance KEYBOARD_KEY_c0184=sport KEYBOARD_KEY_c0186=shop KEYBOARD_KEY_c0188=f14 KEYBOARD_KEY_90049=f15 KEYBOARD_KEY_9004a=f16 KEYBOARD_KEY_9004b=f17 KEYBOARD_KEY_9004c=f18
Problem w tym, że po wydaniu polecenia aktualizacji bazy nic się nie dzieje -- nie ma tego pliku /etc/udev/hwdb.bin i klawisze zwyczajnie nie działają. Na konsoli czy w logu nie ma żadnego błędu albo komunikatu.
Ktoś coś słyszał albo coś wie na ten temat? Macie taki plik u siebie?
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-07-28 00:51:52)
morfik napisał(-a):
Macie taki plik u siebie?
Nie, katalog /etc/udev/hwdb.d/ jest pusty nawet po wykonaniu # udevadm hwdb --update
Eudev po prostu przebudował bazę:
-r--r--r-- 1 root root 6037358 07-27 17:12 /etc/udev/hwdb.bin
Wersja:
sys-fs/eudev-1.9-r1 abi_x86_32 abi_x86_64 gudev hwdb keymap kmod modutils openrc rule-generator static-libs
Udev po połączeniu z Systemd może już nie obsługiwać tego czy owego, bo przecież Systemd jest "ważniejszy i mądrzejszy".
Jakieś Krasnoludki próbują ostatnio uzależnić Xorga i Waylanda od Logind, z Waylandem jednak będzie trudniej, bo Westona i biblioteki Waylanda robi Intel.
Za to Phoronix radośnie zawiadamia, że dzięki Systemd/Logind Xorg 1.16 będzie mógł działać bez uprawnień roota (jakby wcześniej to było niemożliwe). xD
@Jacekalex
Może - ale teraz chyba wymaga Roota (lightdm, gdm itd.)
I tak czekamy na Waylanda
Fervi
Może - ale teraz chyba wymaga Roota (lightdm, gdm itd.)
Zawsze w GDM (wersja 2) możesz ustawić polecenie odpalania X, używając sudo czy setuidgid (z paczki daemontools), żeby Xorg wstawał z obciętymi uprawnieniami.
Poza tym nikt Ci nie każe używać jakiegoś *DM, są jeszcze startx i xinit, i można automatycznie podnosić Xorga po zalogowaniu na konsoli np tty6 (wystarczy to ustawić w ~./.profile).
Np tak:
if [ -z "$DISPLAY" ] && [ $(tty) == /dev/tty6 ]; then startx 2>/dev/null & fi
Sznurek:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=268217
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-07-27 17:40:30)
U mnie tez to nie działa w /etc
Jesteś pewny że w Debianie obowiązuje ta ścieżka do tego pliku?
Tu toczyła się przed rokiem dyskusja na ten temat:
http://comments.gmane.org/gmane.comp.sysutils.systemd.devel/11214
Takie coś dotyczyło debianowej wersji systemd 204-1
* Store hwdb binary database in /lib/udev, not /etc/udev. Create the file on
install and upgrades.
* Provide a dpkg file trigger for hwdb, so the database is automatically
updated when packages install files into /lib/udev/hwdb.d.
Ale to też nie to bo przy aktualizacjach by się nadpisywało.
Klawisze możesz testować narzędziem evtest.
No fakt, w tym /lib/udev/ jest plik hwdb.bin i jest generowany po aktualizacji.
Nie wiem czemu nie chce uwzględniać reguł ale wyczytałem na necie, że ktoś tam coś zmienił nazwę tego pliku w /etc/udev/hwdb.d/60-keyboard.hwdb na jakąś inną i mu zadziałało. To i ja zmieniłem na 65-keyboard-logitech.hwdb i po update bazy też mi zaczeło czytać klawisze. Może to wina tego pliku w /lib/udev/hwdb.d/60-keyboard.hwdb , może nie mogą mieć takich samych nazw czy coś. W każdym razie teraz wszystko już działa jak trza.
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-07-28 00:51:34)