Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W jaki sposób mogę zaktualizować NetworkManager-0.9.8.10 do wersji NetworkManager-0.9.10.0 w Debianie testing?
Bardzo dziękuję za wszelkie porady.

Cenzor wirtualnego świata
Na stronie osworld.pl jest opis nowej wersji tej aplikacji. Chciałem po prostu pobawić się nową wersją. Nie, nie chodzi mi o numerek. obecna wersja nie sprawia mi problemów.

Psuj

O kompilacji słyszał?

Słyszałem, ale nie umiem tego robić.

Użytkownik

Moja rada usuń ten syf i zainstaluj sobie wicd ;)
A kompilacja pewnie sprowadza się do tego, żeby rozpakować źródło i wpisać ./configure, make i make install

Cenzor wirtualnego świata
A moja, to usuń wicd i konfiguruj ręcznie. xD
A co do kompilacji sposobem jaki podał poslad -- to ssie, już o wiele lepiej jest zrobić prowizoryczną paczkę, przynajmniej po deinstalacji masz pewność, że ci syf nie zostanie w systemie.
Wicd już miałem i jest za ubogie. W domu korzystam z wifi a raz w miesiącu na około półtora tygodnia wyjeżdżam do szpitala i tam używam internetu mobilnego. Dlatego trzymam się Network Managera, że dla mnie jest prosty w konfiguracji. Jeżeli możecie to pomóżcie. Jestem typowym użytkownikiem Debiana, nie znającym się na konfiguracji systemu. System na swoim komputerze skonfigurowałem korzystając z informacji znajdujących się na forach. Dlatego tylko poprosiłem Was o pomoc, bo nigdzie nie znalazłem informacji dotyczących interesującego mnie tematu.

Zbanowany

883
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:54:40)

Psuj

Poczekaj aż pakiety będą w repozytorium.

Szczawiożerca

kowand napisał(-a):
Chciałem po prostu pobawić się nową wersją. Nie, nie chodzi mi o numerek. obecna wersja nie sprawia mi problemów.
Jestem typowym użytkownikiem Debiana, nie znającym się na konfiguracji systemu. System na swoim komputerze skonfigurowałem korzystając z informacji znajdujących się na forach. Dlatego tylko poprosiłem Was o pomoc, bo nigdzie nie znalazłem informacji dotyczących interesującego mnie tematu.
Takie zabawy u mniej zaawansowanych użytkowników zazwyczaj kończą się katastrofą.
Postaw sobie drugi system (lub sklonuj obecny) i tam sobie testuj własnoręcznie kompilowane programy.
Szczególnie tak nieprzewidywalne jak NM.
ok jutro postawię nowy system i bedę się bawił. Dzięki
Pozdrawiam

Psuj

Wersja weszła do unstable.

Na laptopie w unstable, ta wersja po "zablokowaniu ekranu" i odblokawaniu to network manager 0.9.10.0 nie mogła znaleźć wifi (poprzednia była spoko). Wgrałem wicd, dając sobie spokój szukaniem przyczyny.

Użytkownik

kowand napisał(-a):
W jaki sposób mogę zaktualizować NetworkManager-0.9.8.10 do wersji NetworkManager-0.9.10.0 w Debianie testing?
Dorzuc jedna linie => http://dug.net.pl/tekst/136/lista_repozytoriow_%28s … ana/#unstable
# nano /etc/apt/sources.list
do Twojej listy repozytoriow
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ sid main
A NASTEPNIE CO JEST BARDZO WAZNE utworz fiszke z preferencjami.
# touch /etc/apt/preferences.d/40sid-i-testing
i wpisz
# nano /etc/apt/preferences.d/40sid-i-testing
preferencje
Package: * Pin: release n=sid Pin-Priority: 100
po czym
# aptitude update
i sprawdz czy Jessie ma 500 a Sid 100 komenda
apt-cache policy
nie zwracaj uwagi na Translation, jezeli wszystko sie zgadza to
# aptitude -t sid install network-manager
Mysle, ze to nie jest trudne.