Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć, nie mam pojęcia gdzie szukać pomocy, może powiecie co mam z tym zrobić, czy zgłosić błąd. Jak na razie szukałem na IRC na kanałach #gcc oraz #debian.
Próbuję skompilować GCC na systemie Debian Jessie, wersja którą chcę zbudować jest taka sama jaką ma GCC z repo.
Próbowałem różnych opcji konfiguracji, ale prawie zawsze dostawałem ten sam błąd
'sys/cdefs.h' Nie ma takiego pliku lub katalogu.
Inaczej było tylko gdy GCC było konfigurowane z: --target=x86_64-linux-gnu, wtedy dostawałem błąd, że nie można znaleźć pthread.h
(
jakby ktoś się zastanawiał, błąd jest w tym że nowy kompilator gcc nagłówków tylko w jednym z katalogów.
pthread.h jest w katalogu /usr/include/
cdefs.h jest w katalogu /usr/include/x86_64-linux-gnu/sys/
)
Wkurzyłem się bo wielokrotnie budowałem GCC, ale zawsze to było na systemie 32 bitowym.
No i teraz na czysto zainstalowałem w VBox Debiana i: (EDIT: debiana 32bitowego)
$ aptitude install libgmp-dev libmpfr-dev libmpc-dev $ wget ftp://ftp.gwdg.de/pub/misc/gcc/releases/gcc-4.9.0/gcc-4.9.0.tar.bz2 $ tar -jxvf gcc-4.9.0.tar.bz2 $ mkdir build $cd build $ ../gcc-4.9.0/configure --enable-languages=c $ make # make install
No i tu wszystko działa.
Jeżeli ktoś miałby jakieś wskazówki to bardzo proszę, na razie będę pracował na maszynie wirtualnej, ale chciałbym żeby było inaczej.
Ostatnio edytowany przez michael (2014-06-19 19:11:24)
Po co kompilować?
Przecież GCC-4.9 masz w repo testing.
apt-cache policy gcc-4.9 gcc-4.9: Zainstalowana: 4.9.0-4 Kandydująca: 4.9.0-4 Tabela wersji: 4.9.0-5 0 500 http://ftp.us.debian.org/debian/ unstable/main amd64 Packages *** 4.9.0-4 0 990 http://ftp.us.debian.org/debian/ testing/main amd64 Packages 100 /var/lib/dpkg/status
To by było na tyle
;-)
gcc 4.10 jest w pakiecie: gcc-snapshot jeśli potrzebujesz naprawdę najnowszej wersji.
Nie potrzebuję kompilatora, potrzebuję źródeł GCC które mogę skompilować i edytować. Wygodniej byłoby to robić natywnie, ale nie jest to rzecz najwyższej wagi.
@michael:
A dało by radę jakbyś źródła pobrał bezpośrednio z repo? Chodzi mi o taką procedurę:
sudo apt-get build-dep gcc-4.9 (czy jak ten pakiet się w repo zwie) sudo apt-get source gcc-4.9 cd gcc-4.9 (czy jak się ten folder będzie zwał) ./configure make
??
Zwykle w przypadku Debiana są jakieś niewielki łatki zgodnościowe - jak pobieramy kod za pomocą apt-get source, to te łatki są w trakcie nakładane, co w teorii umożliwia bezproblemową kompilację.
@Huk: jak będę miał czas to sprawdzę, dzięki za radę.
@Huk:
Nie działa :(
A dokładniej ;] ? Jakie błędy
Huk napisał(-a):
A dokładniej ;] ? Jakie błędy
Brak jakiegoś pliku nagłówkowego, tym razem nie zapisałem którego. Błędy występują we wczesnej fazie kompilacji.
Zależności do kompilacji pobrałeś?
apt-get build-dep gcc-4.9
Wszystkie zależności są zainstalowane, nawet są te pliki nagłówkowe, tyle że kompilator nie może ich znaleźć.
Albo podajesz komunikaty błędów, albo nie zawracasz gitary na forum.
Sam wybierz opcję, która bardziej ci odpowiada.