Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Robię chroota z debiana na debiana:
pic@pic:~$ su Hasło: root@pic:/home/pic# mount /dev/sda1 /mnt/lin -rw root@pic:/home/pic# mount none -t proc /mnt/lin/proc root@pic:/home/pic# mount -o bind /dev /mnt/lin/dev root@pic:/home/pic# mount -o bind /sys /mnt/lin/sys root@pic:/home/pic# cp /etc/resolv.conf /mnt/lin/etc root@pic:/home/pic# chroot /mnt/lin /bin/bash root@pic:/# aptitude install lxde-core Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. E: Can not write log (Is /dev/pts mounted?) - openpty (2: Nie ma takiego pliku ani katalogu) root@pic:/#
Próbowałem problem rozwiązać na podstawie tego tematu http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19036, ale powyższe porady nie pomogły.
Ostatnio edytowany przez prosze (2014-05-30 23:13:51)
#!/bin/bash grep '/dev/sda7' /proc/mounts &>/dev/null | grep '/Debian' || mount /dev/sda7 /Debian &>/dev/null grep '/Debian/dev' /proc/mounts &>/dev/null|| mount -o bind /dev /Debian/dev &>/dev/null grep '/Debian/sys' /proc/mounts &>/dev/null|| mount -o bind /sys /Debian/sys &>/dev/null grep '/Debian/tmp' /proc/mounts &>/dev/null|| mount -o bind /tmp /Debian/tmp &>/dev/null grep '/Debian/proc' /proc/mounts &>/dev/null || mount -t proc /proc /Debian/proc &>/dev/null grep '/Debian/var/tmp' /proc/mounts &>/dev/null || mount -t tmpfs -o noatime,mand,mode=1777 tmpfs /Debian/var/tmp &>/dev/null grep '/Debian/tmp' /proc/mounts &>/dev/null || mount -t tmpfs -o noatime,mand,mode=1777 tmpfs /Debian/tmp &>/dev/null grep '/Debian/var/run' /proc/mounts &>/dev/null || mount -t tmpfs -o noatime,mand,mode=1777 tmpfs /Debian/var/run &>/dev/null chroot /Debian
Taki skrypcik, odpalony z roota, montuje co trzeba i odpala chroota na partycji /dev/sda7 zamontowanej do folderu /Debian.
SOA#1
Jacekalex, przy Twoim skrypcie jest ten sam błąd:
root@pic:/home/pic/Desktop# sh chroot mkdir: nie można utworzyć katalogu „/Debian”: Plik istnieje root@pic:/# aptitude install lxde-core Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. E: Can not write log (Is /dev/pts mounted?) - openpty (2: Nie ma takiego pliku ani katalogu) root@pic:/#
?????????????????
ls -ld /Debian drwxr-xr-x 27 root root 4096 04-27 10:37 /Debian
~$ debroot Debian Jessie pią maj 30 11:35:58 localhost : / root ~> aptitude dist-upgrade Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libabw-0.0-0{a} libboost-date-time1.55.0{a} libboost-filesystem1.55.0{a} libboost-system1.55.0{a} libboost-thread1.55.0{a} libcmis-0.4-4{a} libe-book-0.0-0{a} libeot0{a} libetonyek-0.0-0{a} libfreehand-0.0-0{a} libmwaw-0.2-2{a} librados2{a} librbd1{a} libreoffice-base-drivers{a} ......
uruchamianie z konta pacjenta:
sudo -l | grep debroot (root) NOPASSWD: (root) /usr/local/bin/debroot
Skrypt grzecznie siedzi w:
ls -l `which debroot` -rwxr-xr-x 1 root root 1276 2013-11-21 /usr/local/bin/debroot
Sprawdzamy w chroocie, (drugi terminal), procesy:
Debian Jessie pią maj 30 11:43:19 localhost : / root ~> ps aux USER PID %CPU %MEM VSZ RSS TTY STAT START TIME COMMAND root 22484 0.0 0.0 19720 2316 ? S 10:48 0:00 /bin/bash -i root 23056 0.2 3.1 267644 126800 ? Sl+ 10:53 0:07 aptitude dist-upgrade root 23088 0.1 0.0 34728 2544 ? S+ 10:53 0:05 /usr/lib/apt/methods/http root 28805 0.0 0.0 19720 2324 ? S 11:35 0:00 /bin/bash -i root 30023 0.0 0.0 19084 1432 ? R+ 11:45 0:00 ps aux
PS.
Na jakim systemie chodzi chroot z Debianem?
Debian Jessie pią maj 30 11:46:12 localhost : / root ~> cat /proc/version Linux version 3.14.4-gr3 (root@localhost) (gcc version 4.7.3 (Gentoo Hardened 4.7.3-r1 p1.3, pie-0.5.5) ) #1 SMP PREEMPT Thu May 29 01:12:47 CEST 2014 Debian Jessie pią maj 30 11:46:17 localhost : / root ~>
Także nie wiem, co tam pokaszaniłeś, w każdym razie:
SOA#1
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-05-30 11:48:17)
Obydwa systemy są takie same http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/dail … /i386/iso-cd/ tylko, że jeden jest bez środowiska graficznego, a drugi z lxde. Oczywiście, że nic nie niamieszałem bo chroota nie mogę zrobić na debianie, ktrego przed chwilą zainsalowałem.
Ostatnio edytowany przez prosze (2014-05-30 12:00:20)
To spróbuj z palca:
mount -o bind /dev /Debian/dev mount -t proc /proc /Debian/proc mount -o bind /sys /Debian/sys chroot /Debian
I czytaj dokładnie, co system ma do powiedzenia w komunikatach błędu, zazwyczaj zawiera rozwiązanie lub wskazówkę, dotyczącą problemu.
/dev/pts montowany jest osobno:
# mount |grep /dev/pts devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620)
Zamontuj /dev/pts po zamontowaniu /dev, albo użyj rbind zamiast bind.
Dzięki za pomoc, ale to jeszcze nie koniec niespodzianek :) Powyższym sposobem chroota zrobiłem, a następnie zainstalowałem
aptitude install lxde
a teraz chciałbym to przez choota usunąć, ale dostaje taki błąd
pic@pic:~$ su Hasło: root@pic:/home/pic# mount |grep /dev/pts devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000) root@pic:/home/pic# mkdir /mnt/lin mkdir: nie można utworzyć katalogu „/mnt/lin”: Plik istnieje root@pic:/home/pic# mount /dev/sda5 /mnt/lin -rw root@pic:/home/pic# mount none -t proc /mnt/lin/proc root@pic:/home/pic# mount -o bind /dev /mnt/lin/dev root@pic:/home/pic# mount -o bind /sys /mnt/lin/sys root@pic:/home/pic# cp /etc/resolv.conf /mnt/lin/etc root@pic:/home/pic# chroot /mnt/lin /bin/bash root@pic:/# aptitude purge lxde Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. E: Can not write log (Is /dev/pts mounted?) - openpty (2: Nie ma takiego pliku ani katalogu) root@pic:/#
Ostatnio edytowany przez prosze (2014-05-30 23:15:02)
Ja tam mam takie regułki:
# mount -o bind /dev/ /mnt/dev/ # mount -o bind /dev/pts /mnt/dev/pts # mount -o bind /proc /mnt/proc # mount -o bind /sys /mnt/sys # cp /etc/resolv.conf /mnt/etc/resolv.conf # chroot /mnt/ /bin/bash
Zawsze działa.
morfik, Twoim sposobem też nie działa:
EDIT:
---------------------------------------
I sytuacja się powtórzyła z innym środowiskiem. W ramach testu zainsalowałem
aptitude install xfce4
Zresetowałem komputer, aby spawdzić, czy xfce zainsalowało się poprawnie. Oczywiście komputer uruchomił się z xfce bez problemu. Po tej czynności resetuje komputer i odpalam tego samego dabiana z którego robiłem chroota, aby tym razem odinsalować xfce, ale nie można tego zrobić, ponieważ --> Can not write log (Is /dev/pts mounted?):
pic@pic:~$ mount |grep /dev/pts devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000) pic@pic:~$ su Hasło: root@pic:/home/pic# mkdir /mnt/lin mkdir: nie można utworzyć katalogu „/mnt/lin”: Plik istnieje root@pic:/home/pic# mount /dev/sda5 /mnt/lin -rw root@pic:/home/pic# mount none -t proc /mnt/lin/proc root@pic:/home/pic# mount -o bind /dev /mnt/lin/dev root@pic:/home/pic# mount -o bind /sys /mnt/lin/sys root@pic:/home/pic# cp /etc/resolv.conf /mnt/lin/etc root@pic:/home/pic# chroot /mnt/lin /bin/bash root@pic:/# aptitude purge xfce Nie znaleziono pakietu "xfce". Nazwy ponad 40 pakietów zawierają "xfce". Nie znaleziono pakietu "xfce". Nazwy ponad 40 pakietów zawierają "xfce". Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. E: Can not write log (Is /dev/pts mounted?) - openpty (2: Nie ma takiego pliku ani katalogu) root@pic:/#
Ostatnio edytowany przez prosze (2014-05-30 23:16:12)
root@pic:/home/pic# mount -o bind /dev/pts /mnt/dev/pts
mount: punkt montowania /mnt/dev/pts nie istnieje
Do Wielkanocy będziesz to przepisywał?
mkdir -p /mnt/dev/pts
mount -o bind /dev/pts /mnt/dev/pts
Przykład:
[root@archlinux /]# cd /mnt [root@archlinux mnt]# mkdir debian [root@archlinux mnt]# mount /dev/sda7 /mnt/debian [root@archlinux mnt]# mount -o bind /proc /mnt/debian/proc [root@archlinux mnt]# mount -o bind /sys /mnt/debian/sys [root@archlinux mnt]# mount -o bind /dev /mnt/debian/dev [root@archlinux mnt]# mkdir /mnt/debian/dev/pts mkdir: nie można utworzyć katalogu „/mnt/debian/dev/pts”: Plik istnieje [root@archlinux mnt]# mount -o bind /dev/pts /mnt/debian/dev/pts [root@archlinux mnt]# chroot /mnt/debian /bin/bash root@archlinux:/# lsb_release -a No LSB modules are available. Distributor ID: Debian Description: Debian GNU/Linux testing (jessie) Release: testing Codename: jessie
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2014-05-30 17:02:02)
marcin'82, nie sugeruj się przykładem, który podałem dla morfik (już go wykasowłem bo wprowadził tylko zamieszanie). Problem dotyczy błędu, który podałem w temacie. Spawdziłem teraz Twoim sposobem, ale sytuacja się powtórzyła. W ramach testu zainsalowałem
aptitude install xfce4
Zresetowałem komputer, aby spawdzić, czy xfce zainsalowało się poprawnie. Oczywiście komputer uruchomił się z xfce bez problemu. Po tej czynności resetuje komputer i odpalam tego samego dabiana z którego robiłem chroota, aby tym razem odinsalować xfce, ale nie można tego zrobić, ponieważ --> Can not write log (Is /dev/pts mounted?):
pic@pic:~$ su Hasło: root@pic:/home/pic# mkdir -p /mnt/dev/pts root@pic:/home/pic# mount -o bind /dev/pts /mnt/dev/pts root@pic:/home/pic# cd /mnt root@pic:/mnt# mkdir debian root@pic:/mnt# mount /dev/sda5 /mnt/debian root@pic:/mnt# mount -o bind /proc /mnt/debian/proc root@pic:/mnt# mount -o bind /sys /mnt/debian/sys root@pic:/mnt# mount -o bind /dev /mnt/debian/dev root@pic:/mnt# mkdir /mnt/debian/dev/pts mkdir: nie można utworzyć katalogu „/mnt/debian/dev/pts”: Plik istnieje root@pic:/mnt# chroot /mnt/debian /bin/bash root@pic:/# aptitude purge xfce Nie znaleziono pakietu "xfce". Nazwy ponad 40 pakietów zawierają "xfce". Nie znaleziono pakietu "xfce". Nazwy ponad 40 pakietów zawierają "xfce". Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. E: Can not write log (Is /dev/pts mounted?) - openpty (2: Nie ma takiego pliku ani katalogu) root@pic:/#
Ostatnio edytowany przez prosze (2014-05-30 23:16:54)
Pomyśl trochę nad tym co wpisujesz:
root@pic:/home/pic# mount -o bind /dev/pts /mnt/dev/pts
chroot /mnt/debian /bin/bash
Mam nadzieję, że teraz się nie pomyliłem, ale i tak nie mogę odinsalować xfce:
pic@pic:~$ su Hasło: root@pic:/home/pic# cd /mnt root@pic:/mnt# mkdir debian mkdir: nie można utworzyć katalogu „debian”: Plik istnieje root@pic:/mnt# mount /dev/sda5 /mnt/debian root@pic:/mnt# mount -o bind /proc /mnt/debian/proc root@pic:/mnt# mount -o bind /sys /mnt/debian/sys root@pic:/mnt# mount -o bind /dev /mnt/debian/dev root@pic:/mnt# mkdir /mnt/debian/dev/pts mkdir: nie można utworzyć katalogu „/mnt/debian/dev/pts”: Plik istnieje root@pic:/mnt# mount -o bind /dev/pts /mnt/debian/dev/pts root@pic:/mnt# chroot /mnt/debian /bin/bash root@pic:/# aptitude purge xfce Nie znaleziono pakietu "xfce". Nazwy ponad 40 pakietów zawierają "xfce". Nie znaleziono pakietu "xfce". Nazwy ponad 40 pakietów zawierają "xfce". Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. root@pic:/#
prosze -- to że przepisujesz bez myślenia co robisz, to twoja sprawa, ja ci podałem regułkę na przygotowanie środowiska pod chroot, to ty masz to dostosować pod swoje ścieżki.
marcin'82 -- nie trzeba tworzyć katalogu pod /dev/pts po zamontowaniu /dev .
prosze -- no c'mon, czytaj co tam pisze. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-05-30 18:48:10)
Nie ma pakietu xfce w Debianie.
Naucz się najpierw podstawowej obsługi systemu i zarządzania pakietami, a dopiero potem bierz się za chrooty.
RTFM:
man aptitude
http://dug.net.pl/tekst/85/aptitude___zarzadzanie_p … rsza_polecen/
+ umiejętność czytania na poziomie pierwszych klas szkoły podstawowej.
Treść usunięta, aby nie wprowadzała w błąd.
Ostatnio edytowany przez prosze (2014-05-30 20:04:26)
https://packages.debian.org/search?lang=pl&sear … keywords=xfce
I zastosuj się do tego co napisałem wcześniej:
yossarian napisał(-a):
Naucz się najpierw podstawowej obsługi systemu i zarządzania pakietami, a dopiero potem bierz się za chrooty.
RTFM:Kod:
man aptitudehttp://dug.net.pl/tekst/85/aptitude___zarzadzanie_p … rsza_polecen/
+ umiejętność czytania na poziomie pierwszych klas szkoły podstawowej.
Treść usunięta, aby nie wprowadzała w błąd.
Ostatnio edytowany przez prosze (2014-05-30 20:06:01)
Nie dociera do Ciebie tak prosty przekaz:
Nie ma pakietu xfce w Debianie.
?
....... ok sprawdze
Ostatnio edytowany przez prosze (2014-05-30 19:12:53)
O co chodzi, to znaczy z czym właściwie masz problem?
/dev/pts – albo montujesz go po /dev, albo montujesz /dev z opcją rbind. Nie musisz co chwilę wpisywać mount |grep /dev/pts, podałem to tylko aby pokazać Ci, że /dev/pts zamontowany jest osobno.
xfce – nie ma takiego pakietu w Debianie, jest xfce4.
ArnVaker, mam problem z odinsalowaniem lxde, które zainsalowałem poleceniem
aptitude install lxde
Teraz chcę odinsalować lxde, ale nie mogę, ponieważ:
pic@pic:~$ su Hasło: root@pic:/home/pic# cd /mnt root@pic:/mnt# mkdir debian mkdir: nie można utworzyć katalogu „debian”: Plik istnieje root@pic:/mnt# mount /dev/sda5 /mnt/debian root@pic:/mnt# mount -o bind /proc /mnt/debian/proc root@pic:/mnt# mount -o bind /sys /mnt/debian/sys root@pic:/mnt# mount -o bind /dev /mnt/debian/dev root@pic:/mnt# mkdir /mnt/debian/dev/pts mkdir: nie można utworzyć katalogu „/mnt/debian/dev/pts”: Plik istnieje root@pic:/mnt# mount -o bind /dev/pts /mnt/debian/dev/pts root@pic:/mnt# chroot /mnt/debian /bin/bash root@pic:/# aptitude purge lxde Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. root@pic:/#
Ostatnio edytowany przez prosze (2014-05-30 19:57:49)
Widocznie nie jest zainstalowane. Sprawdź sobie:
dpkg -l |grep lxde
PS Nie musisz „tworzyć” katalogów które już istnieją.
EDIT: A tak w ogóle to gdzie masz ten drugi system? W pierwszym poście montowałeś sda1, a teraz sda5.