Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Chciałbym zainstalować pewien program ,który jest dostępny tylko w wersji 64 bitowej. Czy jest możliwość przekonwertowania tej paczki na wersje 32 bitową? Konkretnie chodzi mi o http://www.viber.com/products/linux/ .
Debian Jessie.
Nie da się.
Nie możesz używać czegoś innego? Jitsi? Pidgin?
Fervi
mati75 napisał(-a):
Nie da się.
Da się :) Trzeba mieć źródła, skompilować i zbudować paczkę na 32bit ;)))))
winnetou napisał(-a):
Chciał przerobić, nie przekompilować ;)
mati75 napisał(-a):
winnetou napisał(-a):
Chciał przerobić, nie przekompilować ;)
Aż mi się przypomniało jak inny artysta robił pakiety dla Archa, rozpakowując binarne pakiety z Ubuntu i pakując w tgz.
@azhag, kto był takim miszczem :D?
fervi napisał(-a):
Nie możesz używać czegoś innego? Jitsi? Pidgin?
Fervi
Program inny moge używać ważne żeby działał z Viberem.
Ale co to za syf, ten Viber.
Ja rozumiem, jakbyś musiał obowiązkowo Skype używać, ale Viber to chyba większa dziura niż XMPP
Fervi
fervi napisał(-a):
Ale co to za syf, ten Viber.
Ja rozumiem, jakbyś musiał obowiązkowo Skype używać, ale Viber to chyba większa dziura niż XMPP
Fervi
Takie coś jak skype, tylko ,że do tego trzeba mieć program na telefonie i dodatkowo konto.
Nie wiem, strzelam.
dadać architekture 64 bitową na systemie 32 bitowym , a potem zainstalować program i doinstalować do niego paczki zależności z architektury 64 bitowej. Trochę to skomplikowane, ale da się
Coś na odwrót tego http://www.debian.pl/entries/308-Adobe-Reader-na-debianie-64-bitowym . 32bitowy program na 64 bitowym systemie
:P
Yampress napisał(-a):
dadać architekture 64 bitową na systemie 32 bitowym , a potem zainstalować program i doinstalować do niego paczki zależności z architektury 64 bitowej. Trochę to skomplikowane, ale da się
Coś na odwrót tego http://www.debian.pl/entries/308-Adobe-Reader-na-debianie-64-bitowym . 32bitowy program na 64 bitowym systemie
:P
W druga stronę to tak nie musi działać…
@Yampress: A ruszy to? multiarch w typie 32 na 64bit OS ruszy, bo procki umieją obrabiać 32 bity w trybie zgodności, ale czy w drugą stronę (softwareowo?) to ruszy?
A rzeczywiście. ;)
Ale spróbować można . Musi mieć 64 bitowy procesor.
I kernel.
Zainstalować 64 bitowy system na virtualboxie i na nim ten program.
Yampress napisał(-a):
Zainstalować 64 bitowy system na virtualboxie i na nim ten program.
W te stronę chyba się nie da.
@morfik: a lxc czasem nie wisi na systemowym kernelu, jak OpenVZ?
Wisi tak samo, LXC to kontener typu chroot na sterydach, w porównaniu z OpenVZ nie wymaga ekstra łatek na kernel.
W każdym razie z KVM i Xenem nie ma go co porównywać.
Czyli jeśli TDK nie masz 64-bitowego procesora, to pozostaje ci instalacja Windowsowej wersji pod WINE, jeśli natomiast masz 64-bitowy procesor, to postaw na nowo Debiana, ale 64-bitowego i na nim będziesz mógł postawić natywnego Vibera
chyba, że Viber jednak nie jest ci potrzebny i mógłbyś się odepchnąć na jakiejś alternatywie (z tego co widzę ten Viber działa tylko we własnej sieci - te rozmowy i wiadomości za darmo) np Skype, który daje ci za darmo wiadomości i rozmowy (głosowe i wideo) również za darmo, a jest na wszystkich liczących się platformach i systemach