Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ja bym najpierw dał plugin softvol, z niego przekierował na surrond rozkładający dźwięk na kanały, a na końcu puścił cały bajzel do dmixa.
Względnie dmixa wcześniej, surround później.
Te urządzenia pcm można umieszczać szeregowo, jeden po drugim, softvol u mnie tylko nie chciał śmigać otrzymując dźwięk z dmixa.
Co ciekawe, na domyślnym master karty Intela niektóre programy ignorowały regulację głośności, np Flash i Html5 w przeglądarkach, na Softvolu wszystko podlega zmianom głośności.
To taki skutek uboczny wynikający z zakupu karty z dźwiękiem HDMI. :D
Ja bym najpierw dał plugin softvol, z niego przekierował na surrond rozkładający dźwięk na kanały, a na końcu puścił cały bajzel do dmixa.
Względnie dmixa wcześniej, surround później.
Czyli co mam dopisać? xD
W tej chwili u mnie /etc/asound.conf:
pcm.!default { type plug } pcm.softvol { type softvol slave { } control { card 1 } max_dB 20.0 } pcm.vlc { type plug slave.pcm "softvol" } pcm.dsp0 { type plug slave.pcm "softvol" } pcm.dmixer { type dmix ipc_key 1024 ipc_perm 0666 slave { pcm "hw:0,0" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 periods 128 rate 96000 } bindings { 0 0 1 1 } } ctl.mixer0 { type hw card 1 } ctl.mixer1 { type hw card 0 }
Najpierw softvol, potem za nim dmix.
Musisz tylko spróbować wżenić w w to rozłożenie dźwięku na 4 kanały, o ile znajdziesz jakąś działającą wersję.
Spróbuj przed softvolem, za softvolem przed dmixem, i za dmixem, któraś wersja działać będzie.
Z resztą tu masz parę ciekawych przykładów:
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Asoundrc
Tu o twoim chipie:
http://alsa.opensrc.org/Ca0106
A tutaj bardzo ciekawy konfig do tej karty:
http://newinubuntu.blogspot.com/2010/08/dzwiek-51-i … hipsetem.html
Radzę przeczytać uważnie... ;D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-29 17:26:47)
Ten asoundrc z ubuntowego bloga wydaje się godny zainteresowania.
Trzeba przetestować.
Ja nie mam już tej karty niestety.
To spróbuj jeszcze tego, względnie ożenionego z dmixem:
http://unix.stackexchange.com/questions/93395/why-a … ker-test-does
Albo wypierdol tą kartę, i poszukaj czegoś, co ma lepszą jakość,
bo z tym chipem Creative gruntownie pojechała po bandzie.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-29 18:53:57)
Jeśli dobrze zrozumiałem to ten asoundrc z drugiego postu gra tak jak ma grać.
morfik napisał(-a):
Grało do resetu, potem przestało
Tzn jakie objawy były ?
pcm.!default plug:both ctl.!default { type hw card 0 } pcm.both { type route slave.pcm { type multi slaves { a.pcm "dfront" a.channels 2 b.pcm "drear" b.channels 2 c.pcm "dcenter" c.channels 2 } bindings { 0.slave a; 0.channel 0; 1.slave a; 1.channel 1; 2.slave b; 2.channel 0; 3.slave b; 3.channel 1; 4.slave c; 4.channel 0; 5.slave c; 5.channel 1; } } ttable { 0.0 1; 1.1 1; 0.2 1; 1.3 1; 0.4 1; 1.5 1; } } ctl.both { type hw card 0 } pcm.dfront { type dmix ipc_key 1024 slave { pcm "front" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 rate 48000 } } ctl.dfront { type hw card 0 device 0 } pcm.drear { type dmix ipc_key 2048 slave { pcm "rear" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 rate 48000 } } ctl.dfront { type hw card 0 device 1 } pcm.dcenter { type dmix ipc_key 4096 slave { pcm "center_lfe" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 rate 48000 } } ctl.dcenter { type hw card 0 device 3 } pcm.sblive { type plug slave { pcm "hw:1,0" rate 48000 } }
Na tym asoundrcu jak wygląda
aplay -l
?
morfik:~$ aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: CA0106 [CA0106], device 0: ca0106 [CA0106] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: CA0106 [CA0106], device 1: ca0106 [CA0106] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: CA0106 [CA0106], device 2: ca0106 [CA0106] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: CA0106 [CA0106], device 3: ca0106 [CA0106] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0
Oo graja 2 programy ale na 2 glosnikach
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-03-29 21:15:04)
ilin napisał(-a):
....
Na tym asoundrcu jak wyglądaKod:
aplay -l?
Lepiej
aplay -L
Daje dokładniejszy wynik, np:
aplay -L null Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture) sysdefault:CARD=Intel HDA Intel, ALC888 Analog Default Audio Device front:CARD=Intel,DEV=0 HDA Intel, ALC888 Analog Front speakers surround40:CARD=Intel,DEV=0 HDA Intel, ALC888 Analog 4.0 Surround output to Front and Rear speakers surround41:CARD=Intel,DEV=0 HDA Intel, ALC888 Analog 4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers surround50:CARD=Intel,DEV=0 HDA Intel, ALC888 Analog 5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers surround51:CARD=Intel,DEV=0 HDA Intel, ALC888 Analog 5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers surround71:CARD=Intel,DEV=0 HDA Intel, ALC888 Analog 7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers iec958:CARD=Intel,DEV=0 HDA Intel, ALC888 Digital IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output hdmi:CARD=NVidia,DEV=0 HDA NVidia, HDMI 0 HDMI Audio Output hdmi:CARD=NVidia,DEV=1 HDA NVidia, HDMI 1 HDMI Audio Output hdmi:CARD=NVidia,DEV=2 HDA NVidia, HDMI 2 HDMI Audio Output sysdefault:CARD=Phone VOIP USB Phone, USB Audio Default Audio Device front:CARD=Phone,DEV=0 VOIP USB Phone, USB Audio Front speakers surround40:CARD=Phone,DEV=0 VOIP USB Phone, USB Audio 4.0 Surround output to Front and Rear speakers surround41:CARD=Phone,DEV=0 VOIP USB Phone, USB Audio 4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers surround50:CARD=Phone,DEV=0 VOIP USB Phone, USB Audio 5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers surround51:CARD=Phone,DEV=0 VOIP USB Phone, USB Audio 5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers surround71:CARD=Phone,DEV=0 VOIP USB Phone, USB Audio 7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers iec958:CARD=Phone,DEV=0 VOIP USB Phone, USB Audio IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
morfik:~$ aplay -L null Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture) pulse PulseAudio Sound Server default:CARD=CA0106 CA0106, CA0106 Default Audio Device sysdefault:CARD=CA0106 CA0106, CA0106 Default Audio Device front:CARD=CA0106,DEV=0 CA0106, CA0106 Front speakers rear:CARD=CA0106,DEV=0 CA0106, CA0106 Rear speakers center_lfe:CARD=CA0106,DEV=0 CA0106, CA0106 Center and Subwoofer speakers side:CARD=CA0106,DEV=0 CA0106, CA0106 Side speakers surround40:CARD=CA0106,DEV=0 CA0106, CA0106 4.0 Surround output to Front and Rear speakers surround41:CARD=CA0106,DEV=0 CA0106, CA0106 4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers surround50:CARD=CA0106,DEV=0 CA0106, CA0106 5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers surround51:CARD=CA0106,DEV=0 CA0106, CA0106 5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers surround71:CARD=CA0106,DEV=0 CA0106, CA0106 7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers iec958:CARD=CA0106,DEV=0 CA0106, CA0106 IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
2 mplayery grają na 2 głośnikach, nawet amarok i flash w ff też gra ale vlc nie bardzo, nie ważne co mu tam ustawie, to i tak wywala urządzenie zajęte.
A ten
pulse PulseAudio Sound Server
to on powinien być tam w tym logu?
Chyba coś w końcu poprawiłem. xD Bo grają 2 mplayer na 4 głośnikach, może w końcu to zmęczę zaraz
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-03-29 21:29:51)
Vlc na wyjśiach u mnie widzi tylko fizyczne karty dźwiękowe, żeby poszedł przez inne wyjście, trzeba mu to przestawić w konfigu
~/.config/vlc/vlcrc
~> grep alsa ~/.config/vlc/vlcrc | grep vlc alsa-audio-device=vlc
grep -iA3 vlc /etc/asound.conf pcm.vlc { type plug slave.pcm "softvol" }
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-29 21:36:59)
Chyba w końcu to udało się rozwiązać.
Problem z vlc -- config. Wywaliłem stary konfig i stworzyłem nowy. Teraz vlc gra na 4 głośnikach na kilku instancjach. Z tego co widzę to w starym miałem:
# Audio output device (string) alsa-audio-device=front:CARD=CA0106,DEV=0
a w nowym jest to w ogóle wykomentowane:
# Audio output device (string) #alsa-audio-device=default
mplayer i smplayer grają też na 4.
Jedyny problem jest jeszcze z amarokiem, bo ten gra na dwóch. Niby też wywaliłem cały katalog ~/.kde ale to nie pomogło. Gdzieś indziej są jeszcze confingi kde?
Wygląda na to, że sam reset kompa nie pomaga. Bo teraz jak wywaliłem pulse, to wyłączyłem kompa i rozładowałem go zupełnie. I teraz na tamtym confingu co był z ubuntu, zdaje się działać -- dobrze mi się wydawało, że działało wtedy. xD
Widać, jakoś zapamiętało ustawienia z pulse i temu były problemy. Ale nadal nie wiem jak poprawić tego amaroka
Spróbuj zamiast ~/.asoundrc dać globalny /etc/asound.conf i przelogować się.
Amarok coś nie daje rady. Wygląda na to, że ignoruje te ustawienia i zwyczajnie zajmuje urządzenie -- nie da rady nic odpalić gdy coś się puści w amaroku. Wszystko pozostałe zdaje się działać prawidłowo.
Patrzyłem tam po playbackach w amaroku, i na żadnym z nich nie chce grać na 4 głośnikach, także coś gdzieś jeszcze trzeba poprawić.
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-03-29 22:03:28)
Amarok korzysta z ustawień Phonona.
Tam musiałbyś jeszcze wybrać wyjście np. Default
Właśnie czytam o tym, ale jeszcze się nie doszukałem gdzie to pozmieniać.
EDIT:
Jupi. xD
Znalazłem to w końcu. Najpierw doinstalowałem temu phononowi backend gstreamera i tam wyrzucił, że nie działa jakieś urządzenie i wybrał sobie default. Na gstreamerze poszło, tylko ja korzystałem z backendu vlc. To wlazłem jeszcze raz w config vlc i tam odhaczyłem:
alsa-audio-device=default
I zaczeło wszystko grać na 4 głośnikach i działa mixowanie.
Mikrofon w mumble i ts3 też działa, także kolejny problem z głowy. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-03-29 23:52:13)
No widzisz?
Nie tylko Pulse umie Alsę skonfigurować, trochę zabawy, ale sama Alsa też chodzi, i podejrzewam, że Wine też prawidłowo na Alsie ruszy, podobnie, jak Flash, Html5 (audio/wideo), Skype, gierki z dźwiękiem OSS, i wszystko, z czym PA funduje często mniejsze lub większe problemy.
Pochwal się na koniec całym konfigiem Alsy, bo w końcu już nie wiadomo, co u Ciebie pomogło, a co nie. ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-30 07:12:07)
No problem tkwił w resecie maszyny. Tak jak pisałem wcześniej, po usunięciu pulse i wgraniu tego configa ubuntowego:
pcm.!default plug:both ctl.!default { type hw card 0 } pcm.both { type route slave.pcm { type multi slaves { a.pcm "dfront" a.channels 2 b.pcm "drear" b.channels 2 c.pcm "dcenter" c.channels 2 } bindings { 0.slave a; 0.channel 0; 1.slave a; 1.channel 1; 2.slave b; 2.channel 0; 3.slave b; 3.channel 1; 4.slave c; 4.channel 0; 5.slave c; 5.channel 1; } } ttable { 0.0 1; 1.1 1; 0.2 1; 1.3 1; 0.4 1; 1.5 1; } } ctl.both { type hw card 0 } pcm.dfront { type dmix ipc_key 1024 slave { pcm "front" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 rate 48000 } } ctl.dfront { type hw card 0 device 0 } pcm.drear { type dmix ipc_key 2048 slave { pcm "rear" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 rate 48000 } } ctl.dfront { type hw card 0 device 1 } pcm.dcenter { type dmix ipc_key 4096 slave { pcm "center_lfe" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 rate 48000 } } ctl.dcenter { type hw card 0 device 3 } pcm.sblive { type plug slave { pcm "hw:1,0" rate 48000 } }
Działało mi tak jak powinno, przynajmniej większość aplikacji. Po resecie wszystko się popsuło. To wyłączyłem kompa zupełnie i rozładowałem mu kondensatory przez odcięcie zasilania i włączenie przycisku power -- zapalił lampki, ruszył wiatrakami, po czym włączyłem kompa i odpaliłem system. Po tym, mixowanie dwóch aplikacji było, ten config wyżej dorobił 4 głośniki.
Problem był jeszcze w konfiguracji poszczególnych aplikacji. Tak jak ten vlc, on ma chyba buga, bo wystarczy zmienić w opcjach vlc (w kliencie) dźwięk z auto na coś innego, to zostanie w plik odhaczona i uzupełniona ta linijka:
alsa-audio-device=default
ale jak się znowu zmieni na auto, to ani nie jest zmieniana ta linijka na default, ani nie jest wykomentowana. To był ten bug z vlc i bez tej linijki co podałeś, tam z tą zmianą urządzenia w oparciu o asound.conf w vlc, to w życiu bym tego chyba nie znalazł. xD Podobnie popatrzyłem po wszystkich aplikacjach, które odtwarzały u mnie dźwięk. Np. gajim, też miał problem z przestawieniem dźwięku z pulse na alse ale na czystych configach, każda aplikacja sobie ustawiła urządzenie jak powinna.
Ja w sumie nigdy nie używałem alsy, bo miałem problemy z dźwiękiem od początku jak tylko przeszedłem na linuxa, i wszystko zawsze miałem skonfigurowane pod pulse, wliczając czasem przestawianie tych domyślnych urządzeń w opcjach. Temu takie kwiatki się porobiły przy powrocie.
Ale to już przeszłość. xD
Ja kiedyś uruchomiłem PA na Gentoo z grsec/pax w trybie system-wide.
Grał, nie miksował dźwięku, zdechł.
Odpalam samą alsę - aplay - komunikat:
"Urządzenia dźwiękowe są w złym stanie"
Reboot - dalej to samo, wywalenie PA i reboot, dalej to samo, ręczne wywalenie wszystkich plików urządzeń dźwiękowych z /dev i reboot - nareszcie mam dźwięk na Alsie.
Alsa chodzi zawsze, do PA mam takie szczęście, że nigdy nie wiem, jak się skończy odpalenie tego "cudu".
Problemy z Wine w PA prawie pewne, problemy z OSS (np Quake2) prawie pewne, Flash też się często sypie, Firefox z Html5 również, Opera w ogóle bez dźwięku, Chrome - różnie.
Przed wprowadzeniem sygnału DVB, PA wykluczał też użycie Tvtime.
Na Alsie działa zawsze i wszystko, czasami tylko trzeba trochę pokombinować z konfigami różnych programów, albo samej Alsy.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-30 14:55:59)