Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak już pozbywam się wszystkiego to w końcu musiała przyjść kolej i na pule. Tylko jest mały problem -- z 4 głośników grają tylko 2 przednie no i nie da rady odpalić paru programów odtwarzających dźwięk naraz.
W tym linku http://alsa.opensrc.org/Dmix było info by zrobić .asoundrc a w nim:
pcm.dsp0 { type plug slave.pcm "hw:0" } # or: # pcm.dsp0 pcm.default # if "default" hasn't been redefined ctl.mixer0 { type hw card 0 }
i na tym już aplikacje nie walczą ze sobą o kartę ale nadal 2 tylne głośniki są głuche. Tu jest zrzut skryptu alsainfo: http://www.alsa-project.org/db/?f=67c3695e5d2df5977 … da5554ec6fa94
Jakiś pomysł jak włączyć te dwa pozostałe głośniki?
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-03-29 23:52:34)
Zrobiłem co kazali pod tym linkiem: http://newinubuntu.blogspot.com/2010/08/dzwiek-51-i … hipsetem.html , który został podsunięty przez garricka, czyli utworzyłem inny plik .asoundrc:
pcm.!default plug:both ctl.!default { type hw card 0 } pcm.both { type route slave.pcm { type multi slaves { a.pcm "dfront" a.channels 2 b.pcm "drear" b.channels 2 c.pcm "dcenter" c.channels 2 } bindings { 0.slave a; 0.channel 0; 1.slave a; 1.channel 1; 2.slave b; 2.channel 0; 3.slave b; 3.channel 1; 4.slave c; 4.channel 0; 5.slave c; 5.channel 1; } } ttable { 0.0 1; 1.1 1; 0.2 1; 1.3 1; 0.4 1; 1.5 1; } } ctl.both { type hw card 0 } pcm.dfront { type dmix ipc_key 1024 slave { pcm "front" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 rate 48000 } } ctl.dfront { type hw card 0 device 0 } pcm.drear { type dmix ipc_key 2048 slave { pcm "rear" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 rate 48000 } } ctl.dfront { type hw card 0 device 1 } pcm.dcenter { type dmix ipc_key 4096 slave { pcm "center_lfe" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 rate 48000 } } ctl.dcenter { type hw card 0 device 3 } pcm.sblive { type plug slave { pcm "hw:1,0" rate 48000 } }
I zdaje się to działać tylko jakby ktoś mi jeszcze wyjaśnił co to robi. xD Bo tam w linku napisali, że to jest konfiguracja na 5.1, a ja mam 4 głośniki i czy coś tam trzeba dostosować?
zawsze lepiej moze zaczac od mniejszego pliku rozgryzać to, znalazłem coś takiego:
pcm.!dmix { type plug slave { pcm surround51 channels 6 } } pcm.!default { type plug slave.pcm "dmix" slave.channels 6 route_policy duplicate }
http://forums.opensuse.org/showthread.php/426295-ca0106-4-1-surround-problem
Ostatnio edytowany przez garrick (2014-03-25 22:58:15)
Coś jednak nie działa. xD
Niby działało przez chwilę na tym dużym pliku ale po wywaleniu pulse usunięciu configów i reboocie, przestało. :] Na pewno to działało na samej alsie ale znów nie ma mixowania. Podobnie na tym pliku co wkleiłeś.
Coś się powinno robić po edycji tego pliku, czy to działa automatycznie?
sprobuj
alsactl init
po zaintalowaniu alsy to przeprowasza wstepna konfiguracje
jak nie to nie wiem;/
Po tym jak dałem:
alsactl init
to się włączyło mixowanie nawet i bez .asoundrc . Nawet reboot dałem by sprawdzić czy coś znowu nie miesza i działa tyle, że na dwóch głośnikach.
Próbowałem te configi co są tam w linku co dał yossarian +
alsa force-reload
ale te dwa tylne głośniki nadal zdechłe. Patrze w alsamixer ale nic tam nie widać by było coś przyciszone.
Zmiany w .asoundrc działają od razu.
Potrzebujesz upmix z pakietu libasound2-plugins.
I konfiguracja w tym stylu:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Advanced_Linux … ture#Upmixing
Pakiet mam cały czas, a konfiguracja dalej leży.
Póki co to 4 głośniki działają na tym configu:
pcm.!default plug:both ctl.!default { type hw card 0 } pcm.both { type route slave.pcm { type multi slaves { a.pcm "dfront" a.channels 2 b.pcm "drear" b.channels 2 c.pcm "dcenter" c.channels 2 } bindings { 0.slave a; 0.channel 0; 1.slave a; 1.channel 1; 2.slave b; 2.channel 0; 3.slave b; 3.channel 1; 4.slave c; 4.channel 0; 5.slave c; 5.channel 1; } } ttable { 0.0 1; 1.1 1; 0.2 1; 1.3 1; 0.4 1; 1.5 1; } } ctl.both { type hw card 0 } pcm.dfront { type dmix ipc_key 1024 slave { pcm "front" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 rate 48000 } } ctl.dfront { type hw card 0 device 0 } pcm.drear { type dmix ipc_key 2048 slave { pcm "rear" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 rate 48000 } } ctl.dfront { type hw card 0 device 1 } pcm.dcenter { type dmix ipc_key 4096 slave { pcm "center_lfe" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 rate 48000 } } ctl.dcenter { type hw card 0 device 3 } pcm.sblive { type plug slave { pcm "hw:1,0" rate 48000 } }
Jak to przerobić, żeby działało to z kilkoma aplikacjami?
Zgodnie z tym linkiem: http://dug.net.pl/tekst/20/dzwiek_5_1_w_sblive24bit … hipie_ca0106/ gdybym miał dźwięk 5:1 miałbym wrzucić do pliku ~/.asoundrc to:
pcm.!default { type plug slave.pcm surround51 slave.channels 6 slave.rate 48000 ttable.0.0 1 ttable.1.1 1 ttable.0.2 0.3 ttable.1.3 0.3 ttable.0.4 0.3 ttable.1.4 0.3 }
Przepisując to na 4:0 , to by było:
pcm.!default { type plug slave.pcm surround40 slave.channels 4 slave.rate 48000 ... }
I co dalej? xD
type plug slave.pcm surround40 slave.channels 4 slave.rate 48000 ttable.0.0 1 ttable.1.1 1 ttable.0.2 1 ttable.1.3 1
?
sblive miała sprzętowe miksowanie więc nie zadziała kombinuj z dmix
a to?
pcm.!dmix { type plug slave { pcm surround40 channels 4 } } pcm.!default { type plug slave.pcm "dmix" slave.channels 4 route_policy duplicate }
Ostatnio edytowany przez garrick (2014-03-29 12:06:58)
Tu są jakieś cuda z tym. Wyłapałem buga w jednym configu i próbowałem wkleić to:
pcm.!default { type plug slave.pcm "dmix" slave.pcm "surround40" slave.channels 4 route_policy duplicate }
bez tego smplayer odtwrza na 2 przednich. Z tym co powyżej na 4. Ale amarok dalej leci na 2 podobnie vlc. Jak w vlc próbowałem wymusić urządzenie 4:0 to mam efekt wiewióry, tak śmiesznie gadają. xD Jeśli w vlc zostawie domyślne urządzenie, wyrzuca komunikat, że urządzenie zajęte. Jeśli zastopuję dźwięk w smplayerze i puszcze w vlc na domyślnym urządzeniu, vlc gra na 2 przednich.
garrick -- na tym co podałeś, to smplayer gra na 4, vlc wyrzuca:
Audio output failed: The audio device "sysdefault:CARD=CA0106" could not be used: Invalid argument.
a amarok gra na 2.
Ni jak nie idzie odtworzyć z dwóch źródeł.
Podstawowy problem z nietypowymi rzeczami
A nie jest tak, że by leciały filmy na 4 głośnikach - film musi wspierać 4 głośniki?
Sprawdź - chyba Big cośtam Bunny wspiera takie kombinacje (on wspiera różne cuda)
Fervi
Z tego co wyczytałem, to to ustawienie ma skopiować dźwięk z 2 przednich głośników na dwa tylne, i to wszytko co się tutaj odbywa. Więc jeśli film, czy mp3 (testowane na mp3) jest odtwarzany na 2 głośnikach, musi być odtwarzany na 4, jeśli kopiujesz z 2 na 4.
Dla vlc możesz zrobić osobne urządzenie dźwiękowe, po czym wskazać je w konfigu vlc z palca.
grep -iA3 vlc /etc/asound.conf pcm.vlc { type plug slave.pcm "softvol" }
A potem kombinować z nim osobno.
Pozdro
;-)
Ja nie mogę tutaj jakoś specjalnie się wypowiadać, bo w burdel z wieloma głośnikami nie wchodzę
Niemniej domyślnie jest tak, że musisz odpowiedni film załatwić - i chciałbym, byś to potwierdził :D
Fervi
fervi jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia to sie nie odzywaj bo dopiero burdel sie robi.
pcm.!default { type plug slave.pcm "dmix" slave.pcm "surround40" slave.channels 4 route_policy duplicate }
Jeśli to działa - zarówno powiela na tylne jak i pozwala na odtwarzanie z wielu źródeł to trzeba aplikacje które nie chcą z tego korzystac ustawić na wyjscie alsa default a nie żadne hw:xxxx
a samo to skoro na stereo wczesniej dzialalo
alsa-plugins pewnie masz
pcm.upmix40 { type upmix slave.pcm "surround40" delay 15 channels 4 } pcm.!default "plug:upmix40"
fervi puszczac mozna przez wszystkie jak film na dvd to zwykle nawet zalecane;)
Ostatnio edytowany przez garrick (2014-03-29 13:16:09)
alsa-plugins — nie mam czegoś takiego, nawet w repo nie ma.
ilin — wziąłem póki co 2 instancje smplayera, bo tutaj działa na 4 głośnikach, wszędzie indziej są dwa ale nawet jeśli odpalę w smplayerze na jednej instancji coś, to na drugiej już grać nie chce.
garrick — na tym co podałeś, też są 4 głośniki w smplayerze, ale mixowania nie ma.
Takie coś mam do wyboru w vlc:
Na automacie gra na 2 głośnikach
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-03-29 13:27:18)
mea culpa w debianie chyba inaczej jest paczkowana alsa:)
jak to mówią, nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem ;D
Czyli ten asoundrc jest do bani.
Musisz polączyć dwa pluginy dmixa z duplicate.
jak to zrobić nie mam pojęcia a testować nie mam na czym.
Do testów to najlepiej używaj konsolowych narzędzi chociażby mplayera
Tutaj chyba najlepsze przykłady
https://wiki.archlinux.org/index.php/Advanced_Linux … onfigurations
Jeśli chodzi o tą alsa-plugins to w debianie nazywa sie to
libasound2-plugins - ALSA library additional plugins
libasound2-plugins -- to mam.
Sprawdziłem jeszcze raz ten automat z vlc i tam może i gra na 2 głośnikach ale 2 instancje vlc mogę odpalić i grają równolegle. Ale za to smplayer odtwarza 4 i na dwóch instancjach już nie daje rady. xD
Jeśli odpalę pierw w smplayerze a potem w vlc, dostaję to:
Audio output failed: The audio device "sysdefault:CARD=CA0106" could not be used: Device or resource busy.
I w drugą stronę chyba podobnie, bo smplayer nie wyrzuca żadnego loga, tylko po prostu nie odtwrza.
Sprawdziłem na mplayerze, ale to chyba to samo co smplayer -- też odtwarza na 4 ale 2 instancje mplayera już nie działają.
Ta karta składa sie z 3 czy 4 kart 2.0
Jak puścisz 2.0 to mixowanie jest chyba defaultowo.
Jak 4,0 albo więcej już nie i z tym trzeba kombinować.
Trzeba jakoś polączyć pluginy dmixa i duplikate w jednym asoundrc