Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam jak w temacie po instalacji sysytemu brak ikony regulacji głośności w trayu
System: Debian 7.3 Wheezy
Środowisko graficzne: Xfce 4.8
Ostatnio edytowany przez nowa25 (2014-02-03 10:23:25)
No to w xfce prawy klik na pasku, dodaj coś tam (ikony czy coś) i wybierasz głośniczek i dodajesz?
Nie chodzi mi o mikser dźwięku tylko o regulacje głośności
na panelu prawym klawiszem -> panel -< dodaj aplet -> mikser
tylko wcześniej pakiet xfce4-mixer musisz mieć zainstalowany więc zobacz najpierw czy jest
[yampress@debian ~]$
dpkg -l |grep mixer
ii xfce4-mixer 4.10.0-2 amd64 Xfce mixer application
[yampress@debian ~]$
apt-get install volumeicon-alsa
Wszystko mam zainstalowane, ale nadal nie mogę regulować głośnośći za pomocą rolki myszki. Dopiero po wciśnięciu ikony miksera pojawiają sie ustawienia i tam mogę to regulować. Ikonka w trayu się zmienia jak kręcę rolką myszki tak jakbym ściszała lub podgłaśniała dźwięk,ale w rezultacie nie zmienia to głośności. Coś jest nie tak, ale nie wiem co.
Ostatnio edytowany przez nowa25 (2014-02-03 15:30:14)
Musisz w preferencjach tej ikony( nie wiem jaki tam masz program) ustawić na inny kanał mixera.
EDIT: Ty masz SB. Tam jest masa suwaków.
Pokaż co zwróci polecenie
amixer scontrols
Alsa mixer, mam ustawiony główny kanał
Poszczególne kanały zmieniają mi głośność w danym głośniku, a ja chciałabym np. całkowicie wyciszyć dźwięk we wszystkich głośnikach za pomocą jednego ruchu myszką
Ostatnio edytowany przez nowa25 (2014-02-03 15:41:43)
To powinien tak działać kanał Master.
Gdzie te wyniki?
PS Edytuj swoje wiadomości zamiast wysyłać kilka pod rząd.
amixer scontrols Simple mixer control 'Master',0 Simple mixer control 'Headphone LFE',1 Simple mixer control 'Headphone',1 Simple mixer control 'Headphone Center',1 Simple mixer control 'Tone',0 Simple mixer control 'Bass',0 Simple mixer control 'Treble',0 Simple mixer control '3D Control - Switch',0 Simple mixer control '3D Control Sigmatel - Depth',0 Simple mixer control '3D Control Sigmatel - Rear Depth',0 Simple mixer control 'PCM',0 Simple mixer control 'Front',0 Simple mixer control 'Surround',0 Simple mixer control 'Surround Phase Inversion',0 Simple mixer control 'Center',0 Simple mixer control 'LFE',0 Simple mixer control 'Synth',0 Simple mixer control 'Wave',0 Simple mixer control 'Wave Center',0 Simple mixer control 'Wave LFE',0 Simple mixer control 'Wave Surround',0 Simple mixer control 'Line',0 Simple mixer control 'Line LiveDrive',0 Simple mixer control 'Line2 LiveDrive',1 Simple mixer control 'CD',0 Simple mixer control 'Mic',0 Simple mixer control 'Mic Boost (+20dB)',0 Simple mixer control 'Mic Select',0 Simple mixer control 'Video',0 Simple mixer control 'Phone',0 Simple mixer control 'IEC958 Coaxial',0 Simple mixer control 'IEC958 LiveDrive',0 Simple mixer control 'IEC958 Optical Raw',0 Simple mixer control 'IEC958 TTL',0 Simple mixer control 'Beep',0 Simple mixer control 'Aux',0 Simple mixer control 'Capture',0 Simple mixer control 'Mix',0 Simple mixer control 'Mix Mono',0 Simple mixer control 'AC97',0 Simple mixer control 'External Amplifier',0 Simple mixer control 'SB Live Analog/Digital Output Jack',0 Simple mixer control 'Sigmatel 4-Speaker Stereo',0 Simple mixer control 'Sigmatel Output Bias',0 Simple mixer control 'Sigmatel Surround',0
Spróbuj na 'Master',0 albo 'PCM',0
Kiedyś miałem tę kartę i pamietam że coś było z tym na rzeczy.
Jak to nic nie da to trzeba będzie zainstalować pulseaudio.
Tam sie powinno dać.
No niestety dalej nic, trudno.
To jedziemy z pulseaudio
aptitude install pulseaudio
Potem zrestartuj kompa i powiedz jak sprawa wygląda.
Ewentualnie dokonfigurujemy.
Ups... po instalacji brak dźwięku
Pokaż teraz
amixer scontents
Ewentualnie musisz wybrać odpowiednia kartę w ustawieniach PA.
amixer scontents Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 65536 Mono: Front Left: Playback 32736 [50%] [on] Front Right: Playback 32736 [50%] [on] Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume cswitch cswitch-joined penum Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 65536 Front Left: Capture 43800 [67%] [on] Front Right: Capture 43800 [67%] [on]
Pytanie dodatkowe bo coś mnie tknęło.
Po instalacji debiana nie wywalałaś przypadkiem pulseaudio ?
NIc mi o tym nie wiadomo
Musisz wskazać model karty, tak to masz tylko dwa kanały przy PA.
amixer scontents -D hw:0
lub:
amixer scontents -D hw:1
Sprawdzisz która to w wynikach:
aplay -l
Tak dla hecy utwórz sobie nowego użytkownika w systemie.
Np: o nazwie test
Z konta roota w terminalu
adduser test
Potem dodaj go do grupy audio
addgroup test audio
Zaloguj sie na jego konto i zobacz czy będzie tam dźwięk.
Chcę coś sprawdzic a tak będzie najprościej dla ciebie.