Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
uzytkownikubunt napisał(-a):
Z tym, że konto roota na desktopach zapewnia bezpieczeństwo bym polemizował. W X.org server w praktyce nie są używane ACL, więc każdy program może podsłuchać każdy inny. Jeśli użytkownik wpisze hasło roota na zainfekowanym komputerze do np. emulatora terminala, gksu czy gdziekolwiek indziej w GUI to atakujący ma hasło roota.
To spróbuj zainfekować komuś komputer przez oficjalne repozytorium.
Oczywiście nie ma systemów w 100% bezpiecznych, ale różnica jest tu ogromna.
lis6502 napisał(-a):
To, że M$ wybrał inną drogę niż centralne repozytorium to ani wada, ani zaleta- ot, taka uroda systemu.
no to jest brzydka uroda. developerom chyba też nie jest to na rękę. pod Linuxa nie muszą pisać jakiś dodatkowych daemonów/usług do pilnowania żeby ich aplikacja była aktualizowana. normalnie walę yaourt -Syua i aktualizuje mi się wszystko od skype, jądra, bibliotek, flasha po ikony (jeżeli brałem z pakietu). bez ikonek i pierdyliona wcześniejszych notyfikacji w trayu, że "jest nowa wersja javy/flasha" "jest nowa wersja HP assistant" "jest nowa wersja sterowników nVIdia" czy czego tam omg
lis6502 napisał(-a):
Dobija mnie w linuksie brak unifikacji między programami GTK/QT, ja wiem że to właśnie jest ta linuksowa wolność, pasuje mi toolkit to go użwam, nie to jadę na win311-like TCL/TK, jeszcze nie to piszę własny i jest okej.
to są biblioteki. nie można im z góry narzucić : ty masz wyglądać tak a ty tak.
Tak ostatnio znaleziono trojana na linuxa w jednym ze tapet i wygasaczy ekranu do ściągnięcia na jednej stronie :)
kornel123123 napisał(-a):
Tak ostatnio znaleziono trojana na linuxa w jednym ze tapet i wygasaczy ekranu do ściągnięcia na jednej stronie :)
Owszem znaleziono, w paczce na Ubuntu, afera z tego była większa, niż po wybuchu wojny na Ukrainie.
Czekam na następne podobne newsy. ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-05-25 15:02:04)