Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć!
Ostatnio po aktualizacji debiana wheezy do jessie, po włożeniu płyty do napędu nie pojawia się ikonka do montowania. A jeżeli podłącze pendriva to ikonka się pojawia. Jak to naprawić? Montowanie przez konsole za każdym razem mi się już znudziło. :) A i jeszcze zapomniałem napisać: korzystam z xfce.
EDIT:
Zawartość fstab:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=59d751bc-4c09-4f26-9be9-1b67dfe2d3af / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=de35a5f0-0bf0-4da4-af79-b86e86f7c4eb none swap sw 0 0
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
Ostatnio edytowany przez TDK8GB (2014-01-11 16:06:09)
Ja tam nie wiem bo mam stable, ale zobacz tak jak mati pisał: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=251243#p251243
Spróbuje. Jak w Jessie są takie problemy to chyba wróce do Wheezego. :)
Tego nie naprawisz. Jessie i xfce tak ma od dłuższego czasu. Teraz chociaż pendrive chodzi, wcześniej nie chodził. Więc może zrobia cd/dvd za jakiś czas.
Ja też wróciłem do wheezego właśnie dzieki temu problemowi. Przy okazji straciłem pare danych przez złe zamontowanie dvd...
Ja zrobie tak: Napiszę program(daemon) w c który będzie sprawdzał czy w cd romie jest płyta a jak jest to ją zamontuje.
Ostatnio edytowany przez TDK8GB (2014-01-11 18:33:34)
TDK8GB napisał(-a):
Ja zrobie tak: Napiszę program(daemon) w c który będzie sprawdzał czy w cd romie jest płyta a jak jest to ją zamontuje.
aha, http://blogs.gentoo.org/mgorny/2011/06/20/uam-can-n … cds-and-dvds/
Nigdy nie miałem takiego problemu (wprawdzie używam sida):
dpkg -l| egrep 'udisk|policy|thunar' ii libsemanage-common 2.2-1 all Common files for SELinux policy management libraries ii libsemanage1:amd64 2.2-1 amd64 SELinux policy management library ii libthunarx-2-0 1.6.3-1 amd64 extension library for thunar ii libudisks2-0:amd64 2.1.1-1 amd64 GObject based library to access udisks2 ii policykit-1 0.105-4 amd64 framework for managing administrative policies and privileges ii policykit-1-gnome 0.105-2 amd64 GNOME authentication agent for PolicyKit-1 ii thunar 1.6.3-1 amd64 File Manager for Xfce ii thunar-archive-plugin 0.3.1-2 amd64 Archive plugin for Thunar file manager ii thunar-data 1.6.3-1 all Provides thunar documentation, icons and translations ii thunar-volman 0.8.0-2 amd64 Thunar extension for volumes management ii udisks 1.0.4-8+b1 amd64 storage media interface ii udisks2 2.1.1-1 amd64 D-BUS service to access and manipulate storage devices
@yossarian
Ja też mam ogólnie problemy, jak komputer startuje to system ładnie wykrywa płytę itd. ale jak wyjmę płytę i włożę inną to musze montować ręcznie
Jak oddam sobie aplet montowania z Xfce4 i chcę, by zamontował płytę to dostaję błąd, ale wtedy pojawia się ikonka w Thunarze
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2014-01-11 19:40:04)
fervi napisał(-a):
@yossarian
Ja też mam ogólnie problemy, jak komputer startuje to system ładnie wykrywa płytę itd. ale jak wyjmę płytę i włożę inną to musze montować ręcznie
Fervi
Takich też nie mam ;)
Ja w KDE/Dolphin w testingu nie mam żadnych problemów. Więc może problem jest w samym thunarze?
yossarian napisał(-a):
fervi napisał(-a):
@yossarian
FerviTakich też nie mam ;)
W wersji 4.8 podobno działa bez problemu - jaką wersję masz?
Fervi
Ogólnie to nie używam Xfce, ale nie powinno mieć to znaczenia bo pod maską jest to samo, a na wierzchu jest ten sam Thunar.
Z Xfce mam kilka programów i jakieś śmieci po jego testowaniu:
dpkg -l| egrep xfce ii libxfce4ui-1-0 4.10.0-5 amd64 widget library for Xfce ii libxfce4util-common 4.10.1-1 all common files for libxfce4util ii libxfce4util4 4.8.2-1 amd64 Utility functions library for Xfce4 ii libxfce4util6 4.10.1-1 amd64 Utility functions library for Xfce4 ii xfce-keyboard-shortcuts 4.10.0-5 all xfce keyboard shortcuts configuration ii xfce4-appfinder 4.10.1-1 amd64 Application finder for the Xfce4 Desktop Environment ii xfce4-notifyd 0.2.4-2 amd64 simple, visually-appealing notification daemon for Xfce ii xfce4-power-manager 1.2.0-3 amd64 power manager for Xfce desktop ii xfce4-power-manager-data 1.2.0-3 all power manager for Xfce desktop, arch-indep files ii xfce4-screenshooter 1.8.1-2 amd64 screenshots utility for Xfce ii xfce4-settings 4.10.1-2 amd64 graphical application for managing Xfce settings
Sesje macie aktywną? Bo mi wygląda na to jakby consolekit nie działało.
mati75 napisał(-a):
W zasadzie tak, ale dopiero w lutym :>
Session2:
unix-user = '1000'
realname = 'fervi'
seat = 'Seat1'
session-type = ''
active = TRUE
x11-display = ':0'
x11-display-device = '/dev/tty7'
display-device = ''
remote-host-name = ''
is-local = TRUE
on-since = '2014-01-11T09:19:25.592264Z'
login-session-id = '1'
Problem ogólnie występuje na wielu forach i jest zgłoszony jako bug, chociaż nie pamiętam, żeby takie cuda były w Xubuntu (inny mechanizm?)
Podobno thunar się z thunar-volman kłóci (używają dwóch różnych technologii? i są problemy)
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2014-01-11 20:18:32)
mati75 napisał(-a):
to w .xinitrc?
exec ck-launch-session startxfce4
To odpala chyba login manager... Pod wheezym i gdm wsjo idealnie chodzi... Pod jessie nici...
A programiści Debiana nic z tym nie robią? :)
Ostatnio edytowany przez TDK8GB (2014-01-11 20:21:42)
Ja mam:
ii thunar 1.6.3-1 amd64 File Manager for Xfce ii thunar-archive-plugin 0.3.1-2 amd64 Archive plugin for Thunar file manager ii thunar-data 1.6.3-1 all Provides thunar documentation, icons and translations ii thunar-volman 0.8.0-2 amd64 Thunar extension for volumes management
i odpalone przy starcie:
/usr/lib/policykit-1-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1
Nigdy nic więcej nie ustawiałem i nigdy nie było problemu.
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=721996
Bug się kisi od dawna
Yossarian, ale może po prostu Xfce4 czegoś nie włącza? Ja nie wiem ...
Bo jak rozumiem, ty nie jesteś na Xfce4
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2014-01-11 20:26:50)
Ale co ma włączać?
Tym zajmuje się udisks. Menedżer logowania odpala sesję consolekit, a środowisko graficzne jakiś moduł do policykit.
Za jakiś czas zainstaluje Xfce i zobaczę jak to wygląda.
Często przyczyna tkwi w tym, co tam ktoś zauważył:
It seems that people is mixing the automount feature with the volume
disk feature. But, see the comments #7 and #8 of that bug, that's
exactly my problem.
Zresztą ten błąd dotyczy trochę innej sytuacji:
Both USB mass storage devices (especially Android phones) and CD/DVDs
failed to be detected and showed in Thunar when plugged.
mi też to nie chodzi na jessie, ale bardzo rzadko używam płyt na kompie (przeważnie je tylko wypalam), także wcale mnie nie przeszkadza jak ręcznie sobie podmontuję, zresztą każdy program to może zrobić za mnie xfburn,smplayer itd, o ironio oczywiście oprócz flagowego menadżera plików xfce, thunara;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-11 20:38:06)
Bardzo fajnie wiedzieć yossarian jak działa u ciebie
Oczywiście też rzadko używam płyt - Pendrive, dysk zewnętrzny, serwer
Niemniej ciekawe czemu nie działa, błąd?
Chodzi o to, że po włożeniu płyty nie pojawia się ona w ogóle w Thunarze (tak jakbyś jej nie włożył) - ale jak zamontujesz z roota to nagle Thunar dostaje olśnienia i ją wykrywa.
Po doinstalowaniu gvfs-bin - mounter panelowy (aplet) montuje płytę bez problemu
@menel
Ale to obchodzenie drogi na około.
Kiedyś w Gnome mogłeś dać PPM i stworzyć sobie pusty plik, a teraz uruchamiasz np. gedit, zapisujesz i masz ... robisz to samo, ale na około)
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2014-01-11 20:46:27)
Mam nadzieje ,że do zamrożenia repo Jessiego tego błędu już nie będzie. :)
próbowałem to zrobić kiedyś sobie, ale jakoś wyszło mi z głowy i nie szukałem dalej rozwiązania, widzę teraz wątek się pojawił może ktoś coś poradzi ale jak pisałem mi to do szczęścia potrzebne nie jest...
Menel mi też do szczęścia to nie jest potrzebne ale jaktoś tak według mnie fajniej jest kliknąć na ikonke niż wpisać w konsole :).