Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Użytkownik

ten kawałek czy całość wpisać ?deb http://ftp.pl.debian.org/debian/

Nadworny matematyk

Nie pamiętam... Jak nie będzie sciągał nic to zmienisz... Jak wpiszesz dobrze od razu powinien ssać pakiety. Chyba nawet tylko od http powinno zadziałać...

Kapelusznik

AFAIR serwer wybiera się z listy, a nie wpisuje z palca.

Nadworny matematyk

Też racja... Jej, jak ja dawno debiana instalowałem od podstaw... Zawsze to cp/tar wystarcza ;)
Użytkownik

żaden server mi nie rusza? co wpisać?
Użytkownik

nie ma innego, chyba nic z tego nic mi nie wchodzi.

Kapelusznik

Oj. :) No to może coś z rodziny Ubuntu na początek?

Szczawiożerca

To może jakaś gotowa pochodna Debiana?
Jest tego trochę i powinno być łatwiej.

człowiek pasjonat :D

Psuj

To już lepiej sobie w kolano strzelić.

Użytkownik

jakie są pochodne debiana lub do niego podobne wersje?

Członek DUG

Może Linux Mint
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69 … yTree1210.svg
Ostatnio edytowany przez lukaz1987 (2013-11-08 07:18:44)
Użytkownik

miałem minta jest troche po angielsku nie chce.

Członek DUG
lis napisał(-a):
żaden server mi nie rusza? co wpisać?
A czy masz neta na tym obrazie virtualbox ? W ustawieniach danego obrazu , sieci włączona karta sieciowa i na przykład wybrany NAT, pózniej przy instalacji wybrana karta sieciowa czy pobiera dane z dhcp ( o ile masz pobieranie automatyczne ustawień sieci, bo jak nie to trzeba wpisać ręcznie ) ?
Bo z tego co tu czytam, masz problem z opisaniem kroków po kolei jakie robisz przy tworzeniu dysku wirtualnego, a później instalacji debiana, a naprawdę bardzo trudno się pomaga komuś jeśli trzeba się domyślać co zrobił.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2013-11-08 09:04:40)
Użytkownik

nat mam ustawione, tylko wyciągam usb wifi z gniazda - ma być wsadzone non stop?

Członek DUG
lis napisał(-a):
nat mam ustawione, tylko wyciągam usb wifi z gniazda - ma być wsadzone non stop?
A gdy korzystasz z internetu na przykład pisząc tutaj posta wyciągasz usb wifi ?
Przy instalacji netinstal musisz mieć połączenie z internetem, bo są zaciągane pakiety poprzez sieć.
Użytkownik

wczoraj włożyłem w połowie instalacji jakoś tak.

Członek DUG
lis napisał(-a):
wczoraj włożyłem w połowie instalacji jakoś tak.
Na początku instalacji debiana wybierasz kartę sieciową i powinien pobrać adres z dhcp, a w dalszej części jest zapytanie o serwer, a jeszcze dalej są zaciągane pakiety. Połączenie z internetem musi być cały czas ( przy instalacji netinstal ).
Użytkownik

instaluje dam znac.

Kapelusznik

Gwoli ścisłości: przy instalacji z netinstall połączenie z siecią nie jest konieczne.
Użytkownik

mnie sie już z godzine instaluje co źle zrobiłem?

Członek DUG
lis napisał(-a):
mnie sie już z godzine instaluje co źle zrobiłem?
Przepraszam ale szklana kula ma wolne w długi weekend i naprawdę nie mam pojęcia co zrobiłeś do póki nie opiszesz swoich kroków instalacji, co widzisz, co się dzieje !
Mogę przypuszczać, że nie masz zbyt szybkiego internetu, a zaznaczyłeś dość sporo pakietów do ściągnięcia co może potrwać. Ale to tylko gdybanie...
ArnVaker
Jak sama nazwa wskazuje ( netinstal) jest to płyta która pozwala na instalacje z wykorzystaniem sieci. To, że można zainstalować minimalny system bez korzystania z sieci, to jest możliwe, oczywiście, zgadzam się z Tobą, ale nawet na stronie oficjalnej Debiana można przeczytać o wymaganiu działania połączenia internetowego.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2013-11-08 10:40:39)
Użytkownik

ok dzieki za pomoc debian zainstalowany i mam internet.

Kapelusznik

ba10 napisał(-a):
ArnVaker
Jak sama nazwa wskazuje ( netinstal) jest to płyta która pozwala na instalacje z wykorzystaniem sieci. To, że można zainstalować minimalny system bez korzystania z sieci, to jest możliwe, oczywiście, zgadzam się z Tobą, ale nawet na stronie oficjalnej Debiana można przeczytać o wymaganiu działania połączenia internetowego.
Jak można zainstalować bez, to dla mnie znaczy, że nie jest wymagana. :) Sam tak instalowałem jak miałem modem na usb. Wymagana jest przy jeszcze mniejszych obrazach netboot.