Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Podczas wylaczania systemu zdarza sie czasami ze nie potrafi zabic procesow.
Nie potrafie tego znalezc w zadnych logach.
Korzystam z debian 8 x64 z xfce4 i gdm3.
no wlasnie nie moge znalezc tej informacji w zadnym z logow : / dlatego wrzuce zdjecie
http://2.imgland.net/HPgiLn.jpg
Ostatnio edytowany przez averatec (2013-11-01 21:11:30)
Zbyt przeciążona maszyna i procesy nie mają czasu na zmieszczenie się w tych kilku sekundach i system je traktuje jako zawieszone czy coś i jest zamyka siłowo. Zwykle się tak dzieje jak ma się poodpalanych xx aplikacji i zamyka się system albo jak w swapie jest sporo danych, ja to mam tak średnio 2/3 zamknięcia
W sumie to ja mam takie pytanie odnośnie tego, da radę jakoś ten czas ustawić? Np. na 15s?
nie mam swapu, nie zuzywam nawet 10% procesora i 20% ramu
@morfik
No jak zbyt przeciążona, jak większość rzeczy idzie w próżnię wraz z zamknięciem sesji? To nie ma sensu.
@averatec
A może to któraś aktualizacja, co? Zerknij do logów. Ja nie mogę, bo logi wyczyściłem.
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-11-01 23:32:44)
nie potrafi zabić procesów? SIGKILL też nie działa i system się nie wyłącza?
U mnie jak jest zbyt sporo rzeczy w ramie, to dysk trochę nie nadąża z mieleniem info. Czy tylko mi ryje dysk jak zamykam np. przeglądarkę albo amaroka? To zabiera chwile zanim zapisze dane przy zamykaniu aplikacji i czasem zajmuje to więcej niż te 5sek czy ile tam domyślnie jest ustawione.
To nie tyle nie potrafi zabić procesu, co czeka aż proces się sam zakończy i ma na to chwile, jak któryś przez ten czas nie zdąży to siłowo zostaje ubity, żeby zamykanie systemu nie trwało długo. :]
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-11-02 00:04:41)
Mam standardowy dysk twardy tyle, że 8GB RAMu i Core i7 i nie raz zamykałem przy wielu aplikacjach system. Brak takich objawów. Nie jest to zdrowe działanie systemu jak nie pozwala dokończyć procesowi wykonywania SIGTERM tylko od razu po 2 sekundach nawala tymi SIGKILLami.
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-11-02 00:07:32)
Ja wiem jak to u mnie działa i zwykłem ubijać qbittorenta, amaroka i opere/ff przy wyłączaniu sprzętu, bo jak mam to odpalone to prawie zawsze zostaje siłowo ubite, temu pytałem czy jest jakiś sposób by ten czas z tych 5s zmienić na np. 15.
Przeprowadziłem dwa pomiary. Jeden na ustawieniach:
for seq in 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 40 45 50 55 60; do
i drugi standard:
for seq in 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10; do
Zapchałem ram do 800MiB i swap do 200MiB po czym z terminala dałem reboot.
W pierwszym przypadku zanim się przeskoczyło do tty1 minęło 20s, po czym system wisiał na komunikacie odpytywania procesów o zamknięcie i po 55s czyli +35s (tam te wartości muszą być zwiększane o 1?) wywalił komunikat ubicia siłowego, chyba coś truecrypt miał problemy.
W drugim przypadku tty się pojawiło po około 28-30s ale od razu wywaliło komunikat o siłowym ubiciu.
Także zmiana wartości przez plik /etc/init.d/sendsigs działa ale samo zakończenie się procesów nie bardzo, pewnie gdybym dał tam i 10min, to by wisiało mi na tym truecryptcie.
system sie zamyka ale nie wiem z jakiego powodu wywala te info skoro maszyna jest dosyc szybka a swapu nie ma wiec nic nie musi przerzucac
wiec co mam z tym zrobic?
dobra w takim razie nie bede sie tym przejmowal : ) a i tak poza tym skok rolki od myszki czasem po wlaczeniu systemu jest maly a czasem tak duzy ze ciezko ogarnac gdzie przewija
Ostatnio edytowany przez averatec (2013-11-02 14:01:13)
Po prostu przed zamknięciem najlepiej pozamykać aplikacje, które dużo danych zapisują przy zamknięciu do dysku (np. przeglądarki, gimp itd...). Inaczej zostaną potraktowane SIGKILL.
Strony: 1