Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Odpalam sobie X'y startx'em. Ale:
logan@notebook:~$ dbus-send --system --print-reply --dest="org.freedesktop.ConsoleKit" /org/freedesktop/ConsoleKit/Manager org.freedesktop.ConsoleKit.Manager.Stop Error org.freedesktop.ConsoleKit.Manager.NotPrivileged: Not Authorized
Mój .xinitrc:
#!/bin/sh export BROWSER=google-chrome exec ck-launch-session dbus-launch --exit-with-session x-window-manager
Co jest nie tak?
Przy logowaniu z lightdm'a zauważyłem, że system ładuje ConsoleKit. Teraz - nie jest załadowane, pewnie dlatego wyżej jest błąd.
Czy dobrze wnioskuję?
Jeśli tak, to jak to poprawnie załadować?
Zajrzyj tutaj:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=22615
Instalacja libpam-ck-connector pomogła, dzięki.
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-10-27 23:31:48)
Czytając sobie ten wątek w linku, to trochę dziwne, że jednym działa, a innym nie działa. :]
Jako, że ja też instalowałem system od początku bez pakietów rekomendowanych i sugerowanych to chciałem sprawdzić czy u mnie to zadziała. Nie wiedziałem za bardzo czego się spodziewać po tej komendzie ale mogę definitywnie powiedzieć, że działa. xD Z poziomu lightdm też opcja wyłączenia pc działa.
Pakiety mam takie:
morfik:~$ aptitude search polkit~i policykit~i i A libpolkit-agent-1-0 - PolicyKit Authentication Agent API i A libpolkit-backend-1-0 - PolicyKit backend API i A libpolkit-gobject-1-0 - PolicyKit Authorization API i libpolkit-qt-1-1 - PolicyKit-qt-1 library i policykit-1 - framework for managing administrative policies and privileges
Czyli nie mam policykit-1-gnome ale mam libpolkit-qt-1-1, Nie mam też libpam-ck-connector ani pliku ~/.xinitrc . Archiwum x. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-10-28 00:30:34)
@morfik:
Po prostu lightdm się tym zajmuje.