Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
NapiTux jest niezależnym softem korzystającym z API NapiProjekt za pozwoleniem jego autorów. Kod aplikacji jest napisany w języku Python czyli jest przenośny między systemami Linux, MAC oraz Windows. Osobiście kod testowałem na Windowsie i Linux'e.
Wersja jest na razie prosta i spełnia swoje podstawowe zadanie czyli pobiera podstawowe informacje o filmie i napisy do niego(zapisuje do pliku txt o nazwie takiej jak film).
Wymagania:
- python 2.7
- biblioteka wx.python
Mam nadzieję, że się przyda Linuxiarzom i użytkownikom MAC'a program zapewne posiada bugi i to pewnie sporo ale dlatego pragnę oddać go w wasze ręce abyście pomogli mi go udoskonalić testując go.
A oto link:
https://github.com/Miziak/NapiTux
przed pierwszym uruchomianiem:
cd && mkdir .napitux cd ścieżka/do/paczki/z/programem && cp *.png
włączamy przechodząc do rozpakowanej paczki i klepiąc w terminalu:
python __main__.py
O ile projekt was zainteresuje i znajdzie grono użytkowników będę go rozwijał o kolejne funkcjonalności oryginalnego NapiProjektu.
Pozdrawiam,
Miziak
Ostatnio edytowany przez Miziak (2013-08-04 10:46:18)
Lepszy od Qnapi? :)
Fervi
Qnapi jest martwe. xD
Coś nie działa:
python __main__.py Traceback (most recent call last): File "__main__.py", line 9, in <module> import wx, sys, os, re ImportError: No module named wx
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-07-21 22:48:09)
@morfik
Miziak napisał(-a):
Wymagania:
- python 2.7
- biblioteka wx.python
Pakiet w repo:
http://packages.debian.org/wheezy/python-wxgtk2.8
Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowany przez Miziak (2013-07-21 22:53:46)
Odpaliło się ale:
Can't load image from file '/home/morfik/.napitux/ico.png': file does not exist.
W trayu nie ma ikonki, program widmo. xD
Nie mam nawet folderu .napitux Coś nie tak z konfiguracją?
Zrobiłem ręcznie ten katalog i przekopiowałem ikonkę, teraz jest ok. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-07-21 23:14:10)
morfik napisał(-a):
Qnapi jest martwe. xD
morfik jak to? Nie rozumiem.
Miziak bardzo fajna sprawa :). Mógłbyś założyć projekt na githubie.
Pozdrawiam
@morfik
fakt zapomniałem, muszę dopisać, żeby ładował też z miejsca w którym jest odpalony :)
@dominbik
właśnie nad tym myślałem niedługo się pewnie pojawi :)
Ostatnio edytowany przez Miziak (2013-07-21 23:18:17)
morfik napisał(-a):
Qnapi jest martwe. xD
Chyba jest Zombie - martwe, ale żywe
Fervi
No wystarczy zobaczyć na wersję:
qnapi-0.1.6-rc2 2009-03-05
Jak coś przez taki długi okres stoi — dla mnie jest martwe. Poza tym kiedyś coś potrzebowałem się autora spytać ale mi nie odpisał nigdy. xD
Trzeba myśleć o czymś innym.
Ten popup przy pobraniu napisów mnie przeraża. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-07-21 23:24:07)
Jeśli chodzi o ten w moim programie to wybaczcie nie jestem grafikiem :D Jeśli ktoś chciałby zaprojektować jakiś layout dla niego to serdecznie zapraszam ;)
A można chociaż mu zdefiniować położenie?
Poza tym, mi zawsze brakowało w takich programach jednej rzeczy. Chyba wszystkie playery potrafią czytać wersję językowe napisów. Chodzi o to by napisy nie były w stylu "bardzo fajny film.txt" tylko by pobierał napisy i zapisywał pod zdefiniowanym językiem np "bardzo fajny film.pl" "bardzo fajny film.en" etc. Da radę taki ficzer zaimplementować? I przy okazji by pobierał kilka wersji jednocześnie? Np. wybrać pl en i by ssał obie. xD
Jeśli koniecznie musisz zmienić to w pliku InfoBalloon.py w linii 64 masz coś takiego:
self.Move((wx.GetDisplaySize()[0]-self.GetSize()[0]-5, 5))
Tu pozycja rogu ekranu jest wyliczana ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sam sobie to zmienił na sztywno :)
Reszta oczywiście jest możliwa :)
Ostatnio edytowany przez Miziak (2013-07-21 23:37:26)
morfik napisał(-a):
No wystarczy zobaczyć na wersję:
qnapi-0.1.6-rc2 2009-03-05
Jak coś przez taki długi okres stoi — dla mnie jest martwe. Poza tym kiedyś coś potrzebowałem się autora spytać ale mi nie odpisał nigdy. xD
Trzeba myśleć o czymś innym.
Ten popup przy pobraniu napisów mnie przeraża. xD
Bez sensu :P
W Debianie są pakiety z chociażby 2006 roku, ale to nic nie znaczy - skoro projekt działa (Qnapi), a sam Napiprojekt pewnie nie ma nowych funkcji - to po co aktualizować?
Fervi
Odnośnie QNapi post 47: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=218549#p218549
Wreszcie zrobiłem repo na github'ie :D będą zmiany w najbliższym czasie ;)
link w pierwszym poście.