Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam, ostatnio stałem się użytkownikiem Emacs'a, stąd korzystam z xmodmap (emacs pinky), jednak próbowałem wrzucić
xmodmap /home/qetu/.xmodmap
do różnych plików w /etc/X11 i nic. Aktualnie mam tą komendę w ~/.bashrc ale przy każdym włączeniu/wyłączeniu terminala się aktywuje/dezaktywuje. Problem mam też z display managerem, ma ktoś jakieś rozwiązanie które pozwoli mi nie korzystać z DM. Usunąłem wszystkie i mogę niby startx, ale wtedy gdy się zalogowałem na tty2 to jest "zajęte" przez startx, także aktualnie uruchamia mi się lxde, a chciałbym openbox'a jak to zrobić? I co zrobić bym w OB mógł wyłączać kompa przyciskiem. Proszę o pomoc.
Możesz to dopisać do autostartu Openboxa (~/.config/openbox/autostart) skoro jego chcesz uzywać. Co do logowania: nodm lub http://dug.net.pl/tekst/224/zastapienie_ekranu_logo … utologowanie/. Jeśli nie zdefiniujesz w plikach użytkownika jakie środowisko ma być uruchamiane, to chyba odpala ustawione via update-alternatives --config x-window-manager lub update-alternatives --config x-session-manager (nie pamiętam dokładnie). Wyłączanie przyciskiem w środowiskach które nie mają do tego własnych ustawień powinno być dostępne z pakietu acpi-support-base, u mnie w każdym razie jest.
ArnVaker napisał(-a):
Wyłączanie przyciskiem w środowiskach które nie mają do tego własnych ustawień powinno być dostępne z pakietu acpi-support-base, u mnie w każdym razie jest.
A to mi przypomniało jedną kwestię — jak zaprogramować ten przycisk by system się nie wyłączał tylko np. hibernował?
Można zmienić polecenie w /etc/acpi/powerbtn-acpi-support.sh pod koniec, ale nie wiem czy to zalecana metoda.
A więc to załatwiło logowanie jako openbox: update-alternatives --config x-session-manager. Skorzystałem z linku (nie NoDM) i po wpisaniu loginu i hasła nic się nie dzieje. Muszę wklepać startx manualnie, a tty1 jest "zajęte". Dodatkowo po dodaniu linijki z xmodmapem do openboxa, też nie działa.
yossarian napisał(-a):
Jak to konkretnie dopisałeś?
Niby teraz mam dwa pliki:
~/.config/openbox/autostart:
xmodmap ~/.xmodmap
~/.config/openbox/autostart.sh:
#!/bin/bash xmodmap ~/.xmodmap
yossarian napisał(-a):
Kiedyś korzystałem z tego.
Zmieniłem /dev/tty1 na echo $(tty), bez skutku
Ostatnio edytowany przez qetu (2013-07-13 21:30:35)
Dodałem &. Bez zmian, ale dałem także komendę hsetroota i wywaliło błąd na tty (hsetroot not found). BTW. dziś mój pierwszy dzień z OB.
edit. wiem, że hsetroot to program do backgroundów :)
Ostatnio edytowany przez qetu (2013-07-13 22:30:01)
Teraz widzę, że startx wyrzucił jakiś error xkbcomp z klawiatury, stąd pytanko czy dobry jest ten plik? Nie znam się na tej składni, ale po swojemu edytowałem tak by caps lock był prawym ctrl i na odwrót.
! Swap Caps_Lock and Control_R remove Lock = Caps_Lock remove Control = Control_R keysym Control_R = Caps_Lock keysym Caps_Lock = Control_R add Lock = Caps_Lock add Control = Control_R
edit. sorka, że post pod postem.
edit 2. Problem rozwiązany:
setxkbmap -option ctrl:nocaps &
dodałem do ~/.config/openbox/autostart
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiamm
Ostatnio edytowany przez qetu (2013-07-14 15:08:19)
Strony: 1