Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-07-11 18:50:17

Kamil2685 - Użytkownik

Kamil2685
Użytkownik

Oprogramowanie pozwalające zasymulować działanie vlanów na switchu.

Witam,
teorie pojąłem chciałbym przetestować praktycznie,
czy istnieje jakieś oprogramowanie pozwalające na symulację switcha zarządzalnego na poziomie warstwy 2 co by poćwiczyć i pojąć praktycznie tworzenie vlanów?
Z góry dziękuje za podopowiedzi !

#2  2013-07-11 19:43:23

jurgensen - Użytkownik

jurgensen
Użytkownik

Re: Oprogramowanie pozwalające zasymulować działanie vlanów na switchu.

Czy masz na myśli rozwiązanie jakiegoś konkretnego producenta? Jest darmowy marionet, ale nie wiem, czy zapewnia obsługę vlanów. Jest oczywicie Ciscowy Packet Tracer (również w wersji na Linuksa), jednak aby z niego korzystać, musisz mieć konto w Cisco (czyli np. w ramach akademii Cisco), który to program zapewnia większość zagadnień CCNA (natomiast duża część z CCNP została wycięta).

#3  2013-07-11 20:42:15

Kamil2685 - Użytkownik

Kamil2685
Użytkownik

Chodziło mi o coś takiego jak ma cisco - program jest świetny i "dostępny", w obsłudze dla każdego !
Jurgensen wielkie dzięki.
Gdyby ktoś znał coś jeszcze niech podpowie :)
PS.
Posiada ktoś jakiś czytelny poradnik dotyczący konfiguracji urządzeń cisco ?
Wiem jest w cholere rzeczy o ios tylko że nie mogę znaleźć niczego od podstaw:)
Powiem nawet że te polcenia które znajduję w necie do konfiguracji switcha za bardzo nie działają!

Ostatnio edytowany przez Kamil2685 (2013-07-11 22:50:45)

#4  2013-07-12 08:38:33

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

A co ty chcesz dokładnie zrobić z tymi switchami cisco ?
I jakie polecenia nie działają ?

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#5  2013-07-12 08:56:43

svL - Użytkownik

svL
Użytkownik

Oprócz packet tracera jest jeszcze jest jeszcze 3gns http://www.gns3.net/ (afair potrzebujesz obrazy ios)

"God, root, what is difference?"

#6  2013-07-12 09:00:09

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

svL napisał(-a):

Oprócz packet tracera jest jeszcze jest jeszcze 3gns http://www.gns3.net/ (afair potrzebujesz obrazy ios)

Nie wiem czy się coś zmieniło, ale na 3gns nie zasymulujesz switchy. Znaczy da się z routera zrobić, ale to już inna bajka ;)

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#7  2013-07-12 09:09:54

jurgensen - Użytkownik

jurgensen
Użytkownik

Dokładnie - dynamips, z którego korzysta GNS3 nie obsługuje switchy, a jedynie routery.

Co do poradników, to zależy co checsz osiągnąć. Natomiast jesli jesteś początkujący, i chcesz poznać z grubsza konfigurację urządzeń Cisco (jak i podstawy działania sieci), to przydatne byłyby materiały do CCNA

Stopka forum