Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
teorie pojąłem chciałbym przetestować praktycznie,
czy istnieje jakieś oprogramowanie pozwalające na symulację switcha zarządzalnego na poziomie warstwy 2 co by poćwiczyć i pojąć praktycznie tworzenie vlanów?
Z góry dziękuje za podopowiedzi !
Czy masz na myśli rozwiązanie jakiegoś konkretnego producenta? Jest darmowy marionet, ale nie wiem, czy zapewnia obsługę vlanów. Jest oczywicie Ciscowy Packet Tracer (również w wersji na Linuksa), jednak aby z niego korzystać, musisz mieć konto w Cisco (czyli np. w ramach akademii Cisco), który to program zapewnia większość zagadnień CCNA (natomiast duża część z CCNP została wycięta).
Chodziło mi o coś takiego jak ma cisco - program jest świetny i "dostępny", w obsłudze dla każdego !
Jurgensen wielkie dzięki.
Gdyby ktoś znał coś jeszcze niech podpowie :)
PS.
Posiada ktoś jakiś czytelny poradnik dotyczący konfiguracji urządzeń cisco ?
Wiem jest w cholere rzeczy o ios tylko że nie mogę znaleźć niczego od podstaw:)
Powiem nawet że te polcenia które znajduję w necie do konfiguracji switcha za bardzo nie działają!
Ostatnio edytowany przez Kamil2685 (2013-07-11 22:50:45)
A co ty chcesz dokładnie zrobić z tymi switchami cisco ?
I jakie polecenia nie działają ?
Oprócz packet tracera jest jeszcze jest jeszcze 3gns http://www.gns3.net/ (afair potrzebujesz obrazy ios)
svL napisał(-a):
Oprócz packet tracera jest jeszcze jest jeszcze 3gns http://www.gns3.net/ (afair potrzebujesz obrazy ios)
Nie wiem czy się coś zmieniło, ale na 3gns nie zasymulujesz switchy. Znaczy da się z routera zrobić, ale to już inna bajka ;)
Dokładnie - dynamips, z którego korzysta GNS3 nie obsługuje switchy, a jedynie routery.
Co do poradników, to zależy co checsz osiągnąć. Natomiast jesli jesteś początkujący, i chcesz poznać z grubsza konfigurację urządzeń Cisco (jak i podstawy działania sieci), to przydatne byłyby materiały do CCNA
Strony: 1