Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Bardzo prosze o pomoc! Nie mam już z sił z jre. Jestem zielona w tym temacie. Próbowałam różnych form, czytałam fora, ale za nic nie potrafię wypakować (nie pisze) ani też zainstalować jej do opery.Mecze się z tym od miesiaca. Zalezy mi na czacie a bez niej nie można się dostać. Czy mógłby mi ktoś tak łoptogologicznie wyjaśnił ten problem? Z terminala tez mi nie wchodza komendy. Po prostu nie idzie :(.Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Może tak zrzut ekranu na maila? Pozdrawiam.ps Mam puppi 5.5
Podaj parametry komputera. Tak to jest jak w przypadku owoców morza. Jak to procesor >=pentium3 spokojnie pójdzie Debian Wheezy. Również może być szybko a i łatwiej w wielu rzeczach jak i funkcjonalniej.
dominbik napisał(-a):
Podaj parametry komputera. Tak to jest jak w przypadku owoców morza. Jak to procesor >=pentium3 spokojnie pójdzie Debian Wheezy. Również może być szybko a i łatwiej w wielu rzeczach jak i funkcjonalniej.
Dziękuję za szybki odzew :) Mam IBMx300, pentiumIII. Wszystko w nim dobrze chodzi. Błagam o pomoc. Mozesz napisac maila? Chodzi i zrzut ekranu, za co z góry dziękuję :)
Debian Wheezy? Podaj mi szczegóły...
maritte napisał(-a):
Debian Wheezy? Podaj mi szczegóły...
Jest to forum użytkowników debiana. Kolega sugerował zmianę puppy na Debian Wheezy. Jest to ostatnio wydana najnowsza stabilna wersja debiana.
Z tego co wiem to ten puppy to nawet nie pochodna debiana więc ciężko będzie ci tutaj znaleźć kogoś do pomocy.
Wiem o tym, ale na innych forach mam klopoty z rejestracją. Szkoda. Mimo to dziękuje raz jeszcze za pomoc. Pozdrawiam.
Rzuć okiem na to:
http://puppylinux.org/wikka/JavaRuntimeEnvironment
Jeśli nie pomoże, spróbuj sciągnąć binarkę ze strony Oracle, to jest pliki bin, potem nadać mu uprawnienia:
chmod +x plik.bin
i odpalić z roota:
./plik.bin
lub
sh plik.bin
gdzie plik.bin - to nazwa sciągniętego instalatora.
Tak się instaluje Javę od Sun/Oracle na wszystkich dystrybucjach Linuxa, inna sprawa, że jest to dość kłopotliwe,
w Javie co chwilkę znajdowane krytyczne dziury bezpieczeństwa, także aktualizacje są co chwila.
Z innych rzeczy, radzę aktualizację kompa, (sprzętu), bo PIII, to już zabytek, kompa stacjonarnego z Intelem Core2 można dostać np na Alledrogo już za jakieś 300 - 400 zł, jest to jakiś grosz, ale bynajmniej nie jakiś niezwykły majątek.
Natomiast na koszcie energii elektrycznej się to zwróci dość szybko, PIII mial co najmniej 70 watt, Core2 -E6750 t ma 65 watt TDP, tylko że na moim Core2 system w stanie spoczynku, to jakieś 2-4% obciążenia procka, a na PIII byłoby jakieś X razy większe, przy czym zużycie energii jest wprost proporcjonalne do średniego obciążenia kompa.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-23 18:47:02)
Masz "Slacko Puppy Linux 5.5" oparty o Slackware 14.0
Z tego co można wyczytać to w przypadku tej dystrybucji:
"JRE 1.7Update17 - no browser plugin enabled, more later on that. " i chyba tutaj jest problem.
Wykasuj obecne jre i spróbuj zainstalować z Slackware 14 lub Salix 14 (podobno posiadasz dostęp do repozytoriów Slackware, Salix oraz Slacky). Po szczegóły udaj się na forum Slackware.
Tu masz bazę do stworzenia pakietu w Salix. A to http://download.salixos.org/i486/14.0/salix/l/icedt … -i486-2dj.txz jak się nie mylę jest wtyczka do przeglądarek którą szukasz.
Jacekalex napisał(-a):
Rzuć okiem na to:
http://puppylinux.org/wikka/JavaRuntimeEnvironment
Jeśli nie pomoże, spróbuj sciągnąć binarkę ze strony Oracle, to jest pliki bin, potem nadać mu uprawnienia:Kod:
chmod +x plik.bini odpalić z roota:
Kod:
./plik.binlub
Kod:
sh plik.bingdzie plik.bin - to nazwa sciągniętego instalatora.
Tak się instaluje Javę od Sun/Oracle na wszystkich dystrybucjach Linuxa, inna sprawa, że jest to dość kłopotliwe,
w Javie co chwilkę znajdowane krytyczne dziury bezpieczeństwa, także aktualizacje są co chwila.
Z innych rzeczy, radzę aktualizację kompa, (sprzętu), bo PIII, to już zabytek, kompa stacjonarnego z Intelem Core2 można dostać np na Alledrogo już za jakieś 300 - 400 zł, jest to jakiś grosz, ale bynajmniej nie jakiś niezwykły majątek.
Natomiast na koszcie energii elektrycznej się to zwróci dość szybko, PIII mial co najmniej 70 watt, Core2 -E6750 t ma 65 watt TDP, tylko że na moim Core2 system w stanie spoczynku, to jakieś 2-4% obciążenia procka, a na PIII byłoby jakieś X razy większe, przy czym zużycie energii jest wprost proporcjonalne do średniego obciążenia kompa.
Pozdrawiam
;-)
Dziekuję za link:). Mam jednak problem z terminalem :(. Longin i hasło mam automatyczne i nie wiem co zacz. Pozdrawiam :)
zbig napisał(-a):
Masz "Slacko Puppy Linux 5.5" oparty o Slackware 14.0
Z tego co można wyczytać to w przypadku tej dystrybucji:
"JRE 1.7Update17 - no browser plugin enabled, more later on that. " i chyba tutaj jest problem.
Wykasuj obecne jre i spróbuj zainstalować z Slackware 14 lub Salix 14 (podobno posiadasz dostęp do repozytoriów Slackware, Salix oraz Slacky). Po szczegóły udaj się na forum Slackware.
Tu masz bazę do stworzenia pakietu w Salix. A to http://download.salixos.org/i486/14.0/salix/l/icedt … -i486-2dj.txz jak się nie mylę jest wtyczka do przeglądarek którą szukasz.
Ściagnęłam wtyczkę... Tak, wszystko się zgadza... (Mam staruszka notebooka). Zaraz zabiorę się do roboty ;) Mam ściągniętą jave z oracie i z depo, której brakuje bibliotek. Wciąż brakuje i to mnie martwi. Najgorszy problem mam z terminalem... hasło i longin automatyczny i jak wpisze komendę za nic nie odpala. To już może zostawimy. Bardzo proszę o pomoc z pluginsem - l ibnpj2.so Jak wysłać go do opery? Najlepszym dla mnie, zielonej w tej kwestii bedzie z rzut ekranu na maila. Proszę...
Ps. Szybko się nauczyłam obsługiwać linuxa, ale te komendy mnie przerosły. Pozdrawim. Aha... wchodzę na forum i może coś wreszcie do mnie dotrze. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Nie wiem, jak w Puppy, ja mam w Gentusiu taki "magiczny" folder:
ls /usr/lib/nsbrowser/plugins javaplugin.so libtotem-gmp-plugin.so libvlcplugin.so libflashplayer.so libtotem-mully-plugin.so skypebuttons.so libtotem-cone-plugin.so libtotem-narrowspace-plugin.so
i wszystkie przeglądarki, jakie się instaluje przez instalator pakietów, mają zakonotowane we łbie, albo bezpośrednio, albo przez jakieś dowiązanie, ze tam należy szukać wtyczek.
Opera też ma folder plugins w swojej lokalizacji, nie wiem, gdzie masz ją w Puppy zainstalowaną, i tam trzeba podlinkować biblioteki wtyczki jre.
Oczywiście nie wszystkie, tylko niezbędne.
Sam Javy od Oracle nie używam od ponad roku, to nie jestem w temacie, jak się te Oraclowskie nazywały.
Natomiast tutaj masz oficjalną dokumentację w tej sprawie:
http://www.opera.com/docs/linux/plugins/install/#java
Powinno pomóc.
Jak widać na załączonym obrazku, wykonalne. ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-24 18:03:16)