Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
a po co Ci ta funkcja w ogóle? Ja po zalogowaiu przez su na innego użytkownika, mimo ustawionego $DISPLAY otrzymuję
"No protocol specified
Geany: cannot open display"
Jak na osobnych kontach działa okey to w czym problem? :) możesz też spróbować "gksu geany" albo "gksu -u nazwa_użytkownika geany". U mnie tym sposobem zadziałało. Pozdrawiam
Nie lubię co chwila wpisywać hasła gdy coś robię w systemie. Chodzi o edycję plików textowych. Tak to się loguję się przez su na roota i robię co mam robić, a nie ciągle zawracać sobie głowę wpisywaniem haseł. Dziwna sprawa, że u mnie wchodzi bez problemu geany, żadnych błędów nie zwraca -- może konfig graficzny aplikacji w folderze root?. Na dobrą sprawę przed chwilą postawiłem świeżego archa, wgrałem swoje pliki konfiguracyjne ale tam nie ma za bardzo nic co by to powodowało. Może mam jakiś pakiet, który za to odpowiada. musiałbym popatrzeć, bo wiem dokładnie co mam zainstalowane. xD
Ja planuje docelowo zezwolić tylko części aplikacji na korzystanie z trybu graficznego. W sumie to korzystam tylko z gparted i geany.
do edycji plików konfiguracyjnych (typu te w /etc/) lepiej nauczyć się nano albo vima, który potrafi ładnie kolorować składnię. W tym momencie to już praktycznie nie wiem w czym leży problem.
morfik napisał(-a):
Nauczyłem się vima. Ale w trybie graficznym wygodniej.
Znaczy się nie nauczyłeś.
;)
Własnie morfik. Nie żartuj, że nauczyłeś się vima a używasz Geany odpalane z roota do edycji plików! ;p
http://www.youtube.com/watch?v=Fum2QBcJcJk
jak komuś nie chce się uczyć vima polecam nano z włączonym kolorowaniem składni
Emacsa praktycznie nie trzeba się uczyć. ;)
Przy okazji, da się w PHP/HTML/JS/czymkolwiek zrobić, aby po wciśnięciu kombinacji C-x C-s wysyłał się na forum post? Regularnie po napisaniu chcę go w ten sposób zapisać. :D
Ostatnio edytowany przez azhag (2013-04-28 13:41:57)
jak wlaczyc kolorowanie skladni w nano????
ok mam!
Ostatnio edytowany przez pink (2013-04-28 14:10:09)
ja mam tak .nanorc
include "/usr/share/nano/c.nanorc" include "/usr/share/nano/perl.nanorc" include "/usr/share/nano/sh.nanorc" include "/usr/share/nano/html.nanorc" include "/usr/share/nano/makefile.nanorc" include "/usr/share/nano/nanorc.nanorc" include "/usr/share/nano/debian.nanorc" include ".nanorc_configfiles"
.nanorc_configfiles
##kolorowanie plików *.conf syntax "conf" "\.c[o]?nf$" ## Possible errors and parameters ## Strings icolor white ""(\\.|[^"])*"" ## Comments icolor brightblue "^[[:space:]]*#.*$" icolor cyan "^[[:space:]]*##.*$"
u mnie nie dziala z ~/.nanorc
.nanorc_configfiles koloruje też składnie plików *.conf
azhag napisał(-a):
Przy okazji, da się w PHP/HTML/JS/czymkolwiek zrobić, aby po wciśnięciu kombinacji C-x C-s wysyłał się na forum post?
Da się przy pomocy JavaScriptu. Ma wszystko, czego potrzeba — potrafi przechwytywać wciśnięcie Ctrl (oraz dowolnego innego klawisza) oraz wysyłać formularz, da się zaimplementować obsługę skrótów klawiaturowych złożonych z dwóch lub więcej kombinacji.
--enable-nanorc
gdzie to mam dodac???
jak ustawic domyslna przegladarke w geany tak aby sie w nowej zakladce otwieraly pliki .php ?????
Ostatnio edytowany przez pink (2013-05-08 18:27:25)
W końcu udało mi się ten ficzer z geany poprawić. W bugtrackerze geany było tam parę ticketów odnośnie używania geany jako root. Był tam też taki wpis:
Don't use Geany as root. There is no reason to use Geany as root. Don't use
Geany as root.
The reason for the described behaviour is mostly intended, at least it
proves the code is correct:
Geany uses a Unix Domain Socket to detect an already running instance. This
socket is writable by the user who started Geany, i.e. multiple users on a
system can use Geany aside. Though root can write to all those sockets
regardless of which user started the corresponding Geany instance and so it
thinks that this is a running instance for root.
Please, don't use Geany as root.
Patrząc na to jakich plików używa geany podczas odpalania jako root, okazało się, że korzysta on z plików użytkownika, a nie roota. W przypadku gdy zdefiniuje się alias:
alias geany='geany -c ~/.config/geany'
błąd już nie występuje.