Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Pytanie na szybko:
Czy znacie jakąś dystrybucję Linuksa, która stabilnością przypomina Debiana Stable i w dodatku ma w miarę świeże paczki oraz umożliwia instalację z sieci?
Gentoo, Arch i LinuxFromScratch odpadają.
Debian testing ;)
Debian + backporty ;p
Crunchbang
http://crunchbanglinux.org/wiki/netinstall
czemu nie Arch Linux? po instalacji i wstępnej konfiguracji jest bardzo łatwy. dodatkowo AUR (niektórych aplikacji nie ma nawet w Debianie) i łatwe tworzenie swoich paczek.
Ubuntu :D
lukaz1987: A Mint już wspiera oficjalnie aktualizację do nowszego wydania? Czy nadal oficjalnym stanowiskiem jest „jeżeli działa, nie ruszaj; jeśli musisz ruszać, przeoraj system”?
Tzn. nie to, żeby ten pogląd był nierozsądny, ale chyba warto mieć go na uwadze podczas wyboru systemu.
Ostatnio edytowany przez Minio (2013-05-08 16:27:45)
Minio napisał(-a):
lukaz1987: A Mint już wspiera oficjalnie aktualizację do nowszego wydania? Czy nadal oficjalnym stanowiskiem jest „jeżeli działa, nie ruszaj; jeśli musisz ruszać, przeoraj system”?
Tzn. nie to, żeby ten pogląd był nierozsądny, ale chyba warto mieć go na uwadze podczas wyboru systemu.
Długo z tego systemu nie korzystałem więc nie wiem jak to jest z aktualizacją do nowszego wydania.
Witam,
A może Sabayon/Gentoo?
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
chmuri napisał(-a):
no ja nie kumam osobiście AUR
To takie repozytorium gdzie użytkownicy mogą wrzucać swoje PKGBUILDy (instrukcje dla makepkg jak ma spaczkować aplikacje), mogą głosować/komentować te PKGBUILD, przejmować itd...
Wystarczy zainstalować "yaourt" ,który z automatu większością rzeczy się zajmie i gdy jakieś aplikacji nie ma w repozytorium oficjalnym wtedy prawdopodobnie jest w AUR (jest tam mnóstwo różnych aplikacji, tematów ikon, skryptów itd,..). Tak też znaleźć tam można np. evince-gtk(wersja bez gnomowskich gówien), dropboxa, jdownloadera, nerolinux czy zamknięte sterowniki do skanera. Instalacja odbywa się prosto;
yaourt -S nazwaaplikacji1 nazwaaplikacji2 itd...
Fajne zunifikowane rozwiązanie, a jest to paczka, więc żadne śmieci nie zostają. Same PKGBUILDy tworzy się dość łatwo (sam jednego tam wrzuciłem).
dominbik napisał(-a):
chmuri napisał(-a):
no ja nie kumam osobiście AUR
To takie repozytorium gdzie użytkownicy mogą wrzucać swoje PKGBUILDy (instrukcje dla makepkg jak ma spaczkować aplikacje), mogą głosować/komentować te PKGBUILD, przejmować itd...
Wystarczy zainstalować "yaourt" ,który z automatu większością rzeczy się zajmie i gdy jakieś aplikacji nie ma w repozytorium oficjalnym wtedy prawdopodobnie jest w AUR (jest tam mnóstwo różnych aplikacji, tematów ikon, skryptów itd,..). Tak też znaleźć tam można np. evince-gtk(wersja bez gnomowskich gówien), dropboxa, jdownloadera, nerolinux czy zamknięte sterowniki do skanera. Instalacja odbywa się prosto;Kod:
yaourt -S nazwaaplikacji1 nazwaaplikacji2 itd...Fajne zunifikowane rozwiązanie, a jest to paczka, więc żadne śmieci nie zostają. Same PKGBUILDy tworzy się dość łatwo (sam jednego tam wrzuciłem).
Czyli coś jak ubunciane PPA?
yossarian napisał(-a):
Czyli coś jak ubunciane PPA?
Z tą różnicą, że w przypadku PPA kompilacja pakietu odbywa się na serwerach Ubuntu (użytkownicy pobierają gotowe pakiety), a w przypadku AUR kompilacja odbywa się na maszynie użytkownika.
No i PPA to sama infrastruktura dostarczająca osobne repozytorium dla każdego użytkownika, zaś AUR to jedno repozytorium wszystkich użytkowników. W rezultacie użytkownik Ubuntu musi samodzielnie dodać każde interesujące go repozytorium, zaś AUR konfigurujesz raz i masz dostęp do wszystkich jego zasobów.
SunriseOS albo IntineOS albo ogólnie FerviOS. :D
Jacekalex napisał(-a):
SunriseOS albo IntineOS albo ogólnie FerviOS. :D
System jest stabilny, aczkolwiek nie nowoczesny (stare pakiety)
Fervi
fervi napisał(-a):
System jest stabilny, aczkolwiek nie nowoczesny (stare pakiety) Fervi
Jak to, Debian ze zmienioną tapetą miałby być niestabilny ??!!?!oneone!!??
;-)
ubuntu server