Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#401  2013-04-15 00:33:00

najsu - Użytkownik

najsu
Użytkownik

Re: Filmy godne polecenia:)

Również jak kolega powyżej polecam Django oraz Życie Pi, a tak wprost od siebie polecę Księgę ocalenia (2010) z Denzel'em Washington'em.
http://www.filmweb.pl/film/Ksi%C4%99ga+ocalenia-2010-450356

#402  2013-04-15 13:30:04

yaros - Użytkownik

yaros
Użytkownik

Django - również polecam. Dla mnie 9/10 i w ciekawy sposób pokazania problemu niewolnictwa.
Życie Pi - gdyby nie to, że chciałem sobie wyrobić opinię o tym filmie to bym go nawet nie obejrzał do końca... dla mnie strata czasu. Taka prosta bajeczka w ładnej oprawie graficznej.

Ostatnio edytowany przez yaros (2013-04-16 12:52:11)

#403  2013-04-16 13:34:29

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

yaros napisał(-a):

Django - również polecam. Dla mnie 9/10 i w ciekawy sposób pokazania problemu niewolnictwa.

Niby dobry film, ale muzyka w ogóle nie wbija się stylem w western.

Ode mnie:
The Outlaw Josey Wales

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTI2NTY2NjQ0OV5BMl5BanBnXkFtZTcwODUxNjgyMQ@@._V1_SY317_CR9,0,214,317_.jpg

oraz

The Intouchables

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTYxNDA3MDQwNl5BMl5BanBnXkFtZTcwNTU4Mzc1Nw@@._V1_SX214_.jpg

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#404  2013-04-17 09:31:52

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

czadman napisał(-a):

yaros napisał(-a):

Niby dobry film, ale muzyka w ogóle nie wbija się stylem w western.

Ekhem, większość piosenek z soundtracku z filmu pochodzi z westernów np. tytułowa "Django" (from Django) Rocky Roberts & Luis Bacalov czy piosenki Ennio Morricone więc pisanie, że "nie wbija się stylem w western " uważam raczej za nie trafione. Oczywiście, są tam także hiphopowe utwory czy utwór z filmu Under Fire, ( utwór pod tytułem "Nicaragua" ), który nie jest westernem, jednak myślę, że do tej opowieści zostały dobrze dobrane. Zresztą można sobie soundtrack posłuchać na youtubie. Filmy Tarantino maja to do siebie, że są opowieściami o jakiejś sprawie ( tutaj niewolnictwo ) gdzie bohaterowie są rzucani w różne epoki. Filmy Tarantino to temat rzeka ...

Jak już jesteśmy przy "westernach" i pink wspomniał o Alejandro Jodorovskim to ( oczywiście nie dla wszystkich ) polecam Kreta.
Polecam dla chcących się zapoznać z filmową twórczością Alejandro Jodorowsky Święta góre czy Fando i Lis.

Ostatnio edytowany przez ba10 (2013-04-17 09:45:26)

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#405  2013-04-17 10:15:41

pink - Użytkownik

pink
Użytkownik

o widze ze i tu ze sa tu prawdziwi koneserzy.

T430 think-box 4.9-custom x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz GenuineIntel GNU/Linux
"Doktor plama i maharadża są pod złotym leszczem." "Człowieka od zwierzęcia odróżnia ciekawość świata. Patrze słucham i wyciągam wnioski."
https://www.behance.net/przemyslawmamon

#406  2013-04-17 21:38:24

caro_cenzura - Użytkownik

caro_cenzura
Użytkownik

@czadman
Potwierdzam Nietykalni to jeden z lepszych filmów ostatnich lat.

Daj człowiekowi rybę, nakarmisz go na jeden dzień. Naucz go łowić, a nakarmisz go na całe życie.

#407  2013-04-18 17:15:51

lukaz1987 - Członek DUG

lukaz1987
Członek DUG

#408  2013-04-23 03:38:08

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Nie wiem, czy kiedyś było, czy nie było, ale właśnie widziałem jeden z lepszych filmów ostatnich lat, po raz pierwszy, co mnie niezmiernie dziwi. ;)

W 21.20 W TVP1 - wtorek 23 kwiecień 2013.
"Miasto Gniewu"

Opowiada o problemach zwykłych Ludzi, tylko że w Los Angeles, gdzie są ludzie  ze wszystkich zakątków świata, różne kultury, sposoby myślenia, często nie mogą się porozumieć ze sobą, czasem strzelają zamiast się zastanowić.
I patrzą na siebie jak ..... kto widział jazdę pod krzyżem na Krakowskim Przedmieściu,, zauważy pewnie, że do podobnej jazdy nie trzeba wcale różnych narodowości, wystarczy tylko brak czasu czy chęci na zrozumienie drugiego człowieka,  i zastępowanie myślenia gwałtownymi emocjami, powszechne zarówno w USA, jak i w Meksyku, Afganistanie, Rosji, Czeczenii czy Polsce.
I przy okazji widać, że ludzie są tylko ludźmi, i nikim więcej. ;)

Pozdrawiam
;-)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#409  2013-04-28 22:37:35

Zolnierzu - Użytkownik

Zolnierzu
Użytkownik
Serwis

Od siebie polecam:
Trzynaste piętro
W księżycową jasną noc
i absolutne aktorskie mistrzostwo w wykonaniu Day-Lewisa:
Aż poleje się krew

Registered Linux user number 467822, (15-03-2008)

#410  2013-04-28 23:30:50

caro_cenzura - Użytkownik

caro_cenzura
Użytkownik

@Zolnierzu
Faktycznie Trzynaste piętro to jeden z lepszych filmów gatunku sci-fi.

Zolnierzu napisał(-a):

i absolutne aktorskie mistrzostwo w wykonaniu Day-Lewisa:
Aż poleje się krew

Zgodzę się co do tego, ale film na mnie jakiegoś specjalnego wrażenia nie zrobił.

Od siebie dodam jeszcze Hard Candy - bardzo ciekawe ujęcie problemu w filmie omawianego (nie chce spojlować ;))

Daj człowiekowi rybę, nakarmisz go na jeden dzień. Naucz go łowić, a nakarmisz go na całe życie.

#411  2013-05-01 13:09:27

#412  2013-05-06 12:14:24

$pwd - Użytkownik

$pwd
Użytkownik

Dr Strangelove, czyli jak przestałem się martwić i pokochałem bombę

Jeden z najznakomitszych filmów jaki powstał w XX w. W pewnym sensie oparty na powieści Petera Georgea Red Alert, oraz niekonwencjonalnej wizji Stanleya Kubricka.

Jako pewnego rodzaju parodio-wizja przyszłości, produkcja Kubricka miała uzmysłowić opinii publicznej jak i rządzącym, aspekty irracjonalności prowadzenia przyszłej wojny.

A przez nadrzędnie postawione pytanie reżyser stara się, w miarę trwania filmu zakomunikować, czynnik ludzki tj. możliwą realizację obłąkańczej wizji jednego człowieka [w filmie odniesienie do generała Jacka D. Rippera], który w sposób urągający wszelkim zasadom, postanawia przeprowadzić krwawy odwet nuklearny na komunistach za celowe skażenie... płynów ustrojowych :)

No i Peter Sellers w pięciu rolach, zwłaszcza jako dr Merkwurdigliebe [ tytułowy dr Strangelove] - gdzie ukazał w wymowny sposób odniesienie do von Brauna i innych nazistów którzy znaleźli ochronę i godne życie w nowej ojczyźnie, z jednoczesnym pominięciem tego co robili podczas II wojny.

Propagandowo:
Trailer
Precious Bodily Fluids generała Jacka D. Rippera
dr Merkwurdigliebe: "ten females to each male" It would not be difficult mein fuhrer!!
Major Kong Rides The Bomb
Vera Lynn - We'll Meet Again

Ostatnio edytowany przez $pwd (2013-05-06 12:40:23)

#413  2013-05-22 19:04:04

lukaz1987 - Członek DUG

lukaz1987
Członek DUG

#414  2013-08-01 12:11:16

Arbon - Nowy użytkownik

Arbon
Nowy użytkownik

Wczoraj miałem przyjemność oglądać "Para na życie" http://seans24.pl/film/47848-para-na-zycie-away-we-go/

Pełna humoru optymistyczna komedia romantyczna, którą mieliśmy okazję niedawno oglądać nosi tytuł „Para na życie''. Jest to film produkcji USA i Wielkiej Brytanii w reżyserii Sama Mendesa. Scenariusz opracowali Dave Eggers i Vendela Vida. W rolach głównych wystąpili: John Krasinski, Maya Rudolph, Carmen Ejogo oraz Josh Hamilton. Ta zwariowana komedia pokaże nam świat zakochanych młodych ludzi, którzy poszukując swego miejsca wyruszają w podróż, aby założyć rodzinę. Burt i Verona żyją w związku partnerskim. Oboje mają po trzydzieści trzy lata i są razem odkąd ukończyli studia. Do tej pory nie myśleli o przyszłości i nie przeszkadzało im beznadziejne lokum jakie mieli. Kiedy nagle okazało się, że przyjdzie na świat dziecko podjęli radykalne kroki, aby zmienić dotychczasową sytuację. Byli zdani tylko na siebie, bo przyszli dziadkowie mieszkali kilka tysięcy kilometrów od nich. Trzy miesiące przed narodzinami dziecka postanowili wyruszyć w podróż po Ameryce, aby znaleźć spokojne miejsce, w którym mogliby założyć wymarzony dom. W czasie długiej drogi jaka ich czeka, będą mieli niejedną okazję przyjrzeć się różnym relacjom rodzinnym i zastanowić się nad wieloma sprawami.

#415  2013-09-30 12:01:08

czadman
Bicycle repairman

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTQ0NTgzMzA2N15BMl5BanBnXkFtZTcwNTI1NjQ2MQ@@._V1._SX303_SY450_.jpg

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTczMTU4NDUyMl5BMl5BanBnXkFtZTcwOTM5NDY0OA@@._V1_SY317_CR0,0,214,317_.jpg

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#416  2013-09-30 12:05:15

alex011 - Gość

alex011
Gość

yaros napisał(-a):

Życie Pi - gdyby nie to, że chciałem sobie wyrobić opinię o tym filmie to bym go nawet nie obejrzał do końca... dla mnie strata czasu. Taka prosta bajeczka w ładnej oprawie graficznej.

Jeszcze ciekawszym filmem w ciekawy nawet bardzo ciekawy sposob pokazujacego niewolnictwo jest Abraham Lincoln- Łowca wampirów.

#417  2013-10-01 20:24:48

pink - Użytkownik

pink
Użytkownik

T430 think-box 4.9-custom x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz GenuineIntel GNU/Linux
"Doktor plama i maharadża są pod złotym leszczem." "Człowieka od zwierzęcia odróżnia ciekawość świata. Patrze słucham i wyciągam wnioski."
https://www.behance.net/przemyslawmamon

#418  2013-10-02 08:52:56

lukaz1987 - Członek DUG

lukaz1987
Członek DUG

#419  2013-10-02 09:27:46

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

"Pokłosie"?
Dość osobliwe gusta widzę. ;)
"Kac Wawa" też?
"Boża Podszewka" też?

PS
Tu jest dość ciekawy film (niezły horror):
http://vimeo.com/74643372

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-10-02 09:55:01)

#420  2013-10-02 10:38:47

lukaz1987 - Członek DUG

lukaz1987
Członek DUG

Jacekalex napisał(-a):

"Pokłosie"?
"Kac Wawa" też?
"Boża Podszewka" też?

A co wspólnego ma Kac Wawa i Boża Podszewka z Pokłosiem?

Ostatnio edytowany przez lukaz1987 (2013-10-02 10:47:01)

#421  2013-10-02 10:42:46

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

Jacekalex napisał(-a):

PS
Tu jest dość ciekawy film (niezły horror):
http://vimeo.com/74643372

Powinni przed każdymi „Faktami” emitować ;)

yaros napisał(-a):

Czasem w takich „prostych bajeczkach” jest zawarta wielka mądrość. Nie wszystko należy traktować zbyt dosłownie.

#422  2013-10-02 19:54:30

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

lukaz1987 napisał(-a):

Jacekalex napisał(-a):

"Pokłosie"?
"Kac Wawa" też?
"Boża Podszewka" też?

Całkiem sporo.
Wszystkie 3 filmy mają scenariusze napisane z użyciem pewnej konkretnej tezy, którą widać w całkiem sporej liczbie filmów, a która odwołuje się do pewnych stereotypów dotyczących całego narodu.

Osobliwe gusta dlatego, że np Niemcy czy Francuzi o sobie takich filmów nie kręcą, a np przy Pokłosiu kręcą takie filmy Polacy o Polakach, za pieniądze Putina.

Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, dlatego to tylko "specyficzne gusta".
Gdybyśmy o gustach mieli dyskutować, to znalazłoby się kilka ciekawszych przymiotników.

W każdym razie zarówno Pokłosie jak i Boża Podszewka, i całkiem sporo innych filmów niesie za sobą pewien cel społeczno-polityczny, który dominuje w naszych środowiskach kulturalno-artystycznych.

Tym się różnimy od 26 innych państw UE, a także np Rosji, Białorusi i Ukrainy.

Pozdro
;-)

#423  2013-10-02 20:46:08

lukaz1987 - Członek DUG

lukaz1987
Członek DUG

Jacekalex napisał(-a):

lukaz1987 napisał(-a):

Jacekalex napisał(-a):

"Pokłosie"?
"Kac Wawa" też?
"Boża Podszewka" też?

Całkiem sporo.
Wszystkie 3 filmy mają scenariusze napisane z użyciem pewnej konkretnej tezy, którą widać w całkiem sporej liczbie filmów, a która odwołuje się do pewnych stereotypów dotyczących całego narodu.

Osobliwe gusta dlatego, że np Niemcy czy Francuzi o sobie takich filmów nie kręcą, a np przy Pokłosiu kręcą takie filmy Polacy o Polakach, za pieniądze Putina.

Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, dlatego to tylko "specyficzne gusta".
Gdybyśmy o gustach mieli dyskutować, to znalazłoby się kilka ciekawszych przymiotników.

W każdym razie zarówno Pokłosie jak i Boża Podszewka, i całkiem sporo innych filmów niesie za sobą pewien cel społeczno-polityczny, który dominuje w naszych środowiskach kulturalno-artystycznych.

Tym się różnimy od 26 innych państw UE, a także np Rosji, Białorusi i Ukrainy.

Pozdro
;-)

Z tych trzech filmów  oglądałem tylko pokłosie. Ale nie przyszło mi do głowy aby zinterpretować  wątek tego filmu w ten sposób jak ty.  Widocznie nie bardzo interesuję się sprawami polityczno-narodowymi.

#424  2013-10-02 21:05:13

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Nie trzeba się interesować żadnymi sprawami politycznymi ani narodowymi.
Wystarczy zauważać jedną prawidłowość:
Film mówi o jakichś strasznych wydarzeniach, czy może drażliwych tematach?
Nie mam nic przeciwko.

To co zwraca moją uwagę - 2 dodane wątki:

- Definicja normalności - pokazywanie zbrodni czy  patologii jak normalnego zdarzenia.

- Uogólnienie, pokazuje się jednego np bandytę, lub kilku, po czym jest coś w rodzaju pokazanego lub zasugerowanego uogólnienia, dotyczącego znacznie większej zbiorowości, np narodu, choć nie zawsze.

Przykład w serialu "Nasze Matki, Nasi Ojcowie" - był w telewizorze.
Otóż film opowiadał o czasach, kiedy wydarzyła się jedna największych zbrodni w historii świata - Holocaust, nierozerwalnie związany z Niemcami i wojną.
Tymczasem jedynymi antysemitami w całym filmie było kilku Polaków z AK.
W niemieckim filmie mnie to nie dziwi w ogóle, ale gdyby polacy nakręcili taki film o polakach, to bym go traktował tak samo, jak Pokłosie.
I tu wcale nie trzeba być żadnym narodowcem, wystarczy być zwykłym polskim podatnikiem obywatelem.

Bożą Podszewkę i Kac Wawa wspomniałem dlatego, że od czasu do czasu można je zobaczyć w telewizorze.
W Pokłosiu natomiast najciekawsza jest lista sponsorów, którzy sfinansowali ten film.

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-10-03 10:22:47)

#425  2013-10-03 09:51:43

lukaz1987 - Członek DUG

lukaz1987
Członek DUG

Jacekalex napisał(-a):

Nie trzeba się interesować żadnymi sprawami politycznymi ani narodowymi.
Wystarczy zauważać jedną prawidłowość:
Film mówi o jakichś strasznych wydarzeniach, czy może drażliwych tematach?
Nie mam nic przeciwko.

To co zwraca moją uwagę - 2 dodane wątki:

- Definicja normalności - pokazywanie zbrodni czy  patologii jak normalnego zdarzenia.

- Uogólnienie, pokazuje się jednego np bandytę, lub kilku, po czym jest coś w rodzaju pokazanego lub zasugerowanego uogólnienia, dotyczącego znacznie większej zbiorowości, np narodu, choć nie zawsze.

Przykład w serialu "Nasze Matki, Nasi Ojcowie" - był w telewizorze.
Otóż film opowiadał o czasach, kiedy wydarzyła się jedna największych zbrodni w historii świata - Holocaust, nierozerwalnie związany z Niemcami i wojną.
Tymczasem jedynymi antysemitami w całym filmie było kilku Polaków z AK.
W niemieckim filmie mnie to nie dziwi w ogóle, ale gdyby polacy nakręcili taki film  polakach, to bym go traktował tak samo, jak Pokłosie.
I tu wcale nie trzeba być żadnym narodowcem, wystarczy być zwykłym polskim podatnikiem obywatelem.

Bożą Podszewkę i Kac Wawa wspomniałem dlatego, że od czasu do czasu można je zobaczyć w telewizorze.
W Pokłosiu natomiast najciekawsza jest lista sponsorów, którzy sfinansowali ten film.

Pozdro
;-)

Ciekawy temat się rozwinął, ale ja muszę spasować bo słaby jestem w tej tematyce.

Wracając do głównego tematu:
Pacific Rim
http://www.filmweb.pl/film/Pacific+Rim-2013-618823

Stopka forum