Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Chce przejść na rxvt. Drugi dzień już walczę i nie daje rady. Zainstalowałem jedną paczkę, a tu rxvt, urxvt i do tego jeszcze daemon...
pablo@lena:~$ aptitude search ~irxvt i rxvt-unicode
Zrobiłem:
pablo@lena:~$ sudo update-alternatives --config x-terminal-emulator Jest 5 dostępnych alternatyw dla x-terminal-emulator (dostarczających /usr/bin/x-terminal-emulator). Wybór Ścieżka Priorytet Status ------------------------------------------------------------ 0 /usr/bin/lxterm 30 tryb auto 1 /usr/bin/koi8rxterm 20 tryb ręczny 2 /usr/bin/lxterm 30 tryb ręczny * 3 /usr/bin/urxvt 20 tryb ręczny 4 /usr/bin/uxterm 20 tryb ręczny 5 /usr/bin/xterm 20 tryb ręczny Proszę wcisnąć Enter, aby pozostawić bieżący wybór[*]; albo wpisać wybrany numer:
( Pozwólcie, że opisze problem kolokwialnie (bo nie wiem jak to normalnie) )
Jednakże, gdy odpalam w dwm domyślnie (SHIFT+ALT+ENTER) to odpala się rxvt, ale jak odpalę go jak program (ALT+P -> urxvt) to wczytuje ustawienia z: .Xdefaults. Chciałbym, aby domyślnie był urxvt jak to jest ustawione przez update-alternatives a nie rxvt... :(
Pomocy? :)
EDIT:
Możliwe, że się nie da, więc tylko proszę o przywrócenie mnie do rzeczywistości ;P
Ostatnio edytowany przez P@blo (2013-04-27 19:43:13)
może odinstaluj te pozostałe terminale? nie da się w DWM skonfigurować tych skrótów? z tego co pamiętam tam chyba jakiś plik nagłówkowy zedytować i skompilować na nowo.
Na razie bawię się dwm z repo. Jak już porobię co i jak to będę kompilował swój ze skrótami.
xterm nie wywale, a ten lxterm, czy koi* to nie wiem co to...
bawienie sie DWM z repo nie ma sesu, musisz go skompilowac sam zeby dzialal jak chcesz
makepkg -sirfc
[przemo@arch ~]$ cat dwm/ 07-dwm-hg-bstack.patch config.h dwm-6.0-pertag.patch dwm.desktop PKGBUILD dwm-6.0-1-i686.pkg.tar.xz dwm-6.0.tar.gz dwm.install [przemo@arch ~]$ cat dwm/config.h /* See LICENSE file for copyright and license details. */ /* appearance static const char font[] = "-*-terminus-medium-r-*-*-16-*-*-*-*-*-*-*";*/ static const char font[] = "-*-tahoma-*-*-16-*-*-*-*-*-*-*"; static const char normbordercolor[] = "#444444"; static const char normbgcolor[] = "#222222"; static const char normfgcolor[] = "#bbbbbb"; static const char selbordercolor[] = "#005577"; static const char selbgcolor[] = "#005577"; static const char selfgcolor[] = "#eeeeee"; static const unsigned int borderpx = 1; /* border pixel of windows */ static const unsigned int snap = 32; /* snap pixel */ static const Bool showbar = True; /* False means no bar */ static const Bool topbar = True; /* False means bottom bar */ /* tagging */ static const char *tags[] = { "1", "2", "3", "4", "5", "6" }; static const Rule rules[] = { /* class instance title tags mask isfloating monitor */ { "Chromium", NULL, NULL, 1 << 1, False, -1 }, { "Bluefish", NULL, NULL, 1 << 2, False, -1 }, { "Firefox", NULL, NULL, 1 << 3, False, -1 }, { "gimp", NULL, NULL, 1 << 4, False, -1 }, { "inkscape", NULL, NULL, 1 << 5, False, -1 }, }; /* layout(s) */ static const float mfact = 0.55; /* factor of master area size [0.05..0.95] */ static const int nmaster = 1; /* number of clients in master area */ static const Bool resizehints = False; /* True means respect size hints in tiled resizals */ static const Layout layouts[] = { /* symbol arrange function */ { "[]=", tile }, /* first entry is default */ { "TTT", bstack }, { "===", bstackhoriz }, { "><>", NULL }, /* no layout function means floating behavior */ { "[M]", monocle }, }; /* key definitions */ #define MODKEY Mod1Mask #define TAGKEYS(KEY,TAG) \ { MODKEY, KEY, view, {.ui = 1 << TAG} }, \ { MODKEY|ControlMask, KEY, toggleview, {.ui = 1 << TAG} }, \ { MODKEY|ShiftMask, KEY, tag, {.ui = 1 << TAG} }, \ { MODKEY|ControlMask|ShiftMask, KEY, toggletag, {.ui = 1 << TAG} }, /* helper for spawning shell commands in the pre dwm-5.0 fashion */ #define SHCMD(cmd) { .v = (const char*[]){ "/bin/sh", "-c", cmd, NULL } } /* commands */ static const char *dmenucmd[] = { "dmenu_run", "-fn", font, "-nb", normbgcolor, "-nf", normfgcolor, "-sb", selbgcolor, "-sf", selfgcolor, NULL }; static const char *termcmd[] = { "urxvt", NULL }; /*static const char *<keybindname>[] = { "<command>", "<flags>", "<arguments>", NULL };*/ static const char *gimp[] = { "gimp", NULL }; static const char *inkscape[] = { "inkscape", NULL }; static const char *browser[] = { "firefox", NULL }; static const char *chromium[] = { "chromium", NULL }; static const char *bluefish[] = { "bluefish", NULL }; static Key keys[] = { /* modifier key function argument */ /* { MODKEY, XK_Return, spawn, { .cmd = "exec roxterm" } }, \*/ { MODKEY, XK_F2, spawn, {.v = chromium } }, { MODKEY, XK_F4, spawn, {.v = browser } }, { MODKEY, XK_F6, spawn, {.v = inkscape } }, { MODKEY, XK_F5, spawn, {.v = gimp } }, { MODKEY, XK_F3, spawn, {.v = bluefish } }, /*new*/ { MODKEY, XK_p, spawn, {.v = dmenucmd } }, { MODKEY|ShiftMask, XK_Return, spawn, {.v = termcmd } }, { MODKEY, XK_b, togglebar, {0} }, { MODKEY, XK_j, focusstack, {.i = +1 } }, { MODKEY, XK_k, focusstack, {.i = -1 } }, { MODKEY, XK_i, incnmaster, {.i = +1 } }, { MODKEY, XK_d, incnmaster, {.i = -1 } }, { MODKEY, XK_h, setmfact, {.f = -0.05} }, { MODKEY, XK_l, setmfact, {.f = +0.05} }, { MODKEY, XK_Return, zoom, {0} }, { MODKEY, XK_Tab, view, {0} }, { MODKEY|ShiftMask, XK_c, killclient, {0} }, { MODKEY, XK_t, setlayout, {.v = &layouts[0]} }, { MODKEY, XK_z, setlayout, {.v = &layouts[1]} }, { MODKEY, XK_v, setlayout, {.v = &layouts[2]} }, { MODKEY, XK_f, setlayout, {.v = &layouts[3]} }, { MODKEY, XK_m, setlayout, {.v = &layouts[4]} }, { MODKEY, XK_space, setlayout, {0} }, { MODKEY|ShiftMask, XK_space, togglefloating, {0} }, { MODKEY, XK_0, view, {.ui = ~0 } }, { MODKEY|ShiftMask, XK_0, tag, {.ui = ~0 } }, { MODKEY, XK_comma, focusmon, {.i = -1 } }, { MODKEY, XK_period, focusmon, {.i = +1 } }, { MODKEY|ShiftMask, XK_comma, tagmon, {.i = -1 } }, { MODKEY|ShiftMask, XK_period, tagmon, {.i = +1 } }, TAGKEYS( XK_1, 0) TAGKEYS( XK_2, 1) TAGKEYS( XK_3, 2) TAGKEYS( XK_4, 3) TAGKEYS( XK_5, 4) TAGKEYS( XK_6, 5) TAGKEYS( XK_7, 6) TAGKEYS( XK_8, 7) TAGKEYS( XK_9, 8) { MODKEY|ShiftMask, XK_q, quit, {0} }, }; /* button definitions */ /* click can be ClkLtSymbol, ClkStatusText, ClkWinTitle, ClkClientWin, or ClkRootWin */ static Button buttons[] = { /* click event mask button function argument */ { ClkLtSymbol, 0, Button1, setlayout, {0} }, { ClkLtSymbol, 0, Button3, setlayout, {.v = &layouts[2]} }, { ClkWinTitle, 0, Button2, zoom, {0} }, { ClkStatusText, 0, Button2, spawn, {.v = termcmd } }, { ClkClientWin, MODKEY, Button1, movemouse, {0} }, { ClkClientWin, MODKEY, Button2, togglefloating, {0} }, { ClkClientWin, MODKEY, Button3, resizemouse, {0} }, { ClkTagBar, 0, Button1, view, {0} }, { ClkTagBar, 0, Button3, toggleview, {0} }, { ClkTagBar, MODKEY, Button1, tag, {0} }, { ClkTagBar, MODKEY, Button3, toggletag, {0} }, };
mam pertag-patch i bstack-patch
Zrobione =] Dzięki za config. Mam tylko pytanie. Tylko proszę się nie śmiać :p Co to są te layout i po co to? I jeszcze:
{ "Chromium", NULL, NULL, 1 << 1, False, -1 }
1 << 1 Co to robi i po co to?
to ustawia na ktorym desktopie uruchomi sie program chromium na 2 bluefish na 3 firefox na 4 itd.
nacisnij alt + V lub alt + t to sie dowiesz.
alt + spacebar.
miałem "urxvt", było podejście, ale rozwalił mnie problem z
"copy + paste", buforami (pod fluxbox).
Niby wszystko da się zrobić, ale tutaj jest za dużo grzebania... żeby załatwić taką rzecz jak copy+paste. Opcja z middle button na myszce jest nieciekawa.
Wydaje mi się, po przeczytaniu english postów w googlach, że ten "urxvt" jest aktualnie najlepszy. Ale równocześnie trudny w konfiguracji. Zainwestować czas w konfigurację tego terminala można, ale tylko w przypadku gdy ktoś naprawdę sporo siedzi przy konsoli...
mi wystarczy prosty xfce4 terminal: jest transparencja, kolorki, szybkość, i bardzo fajne kopiowanie i wklejanie, a także szybko edycja zarówno w pliku tekstowym jak i GUI.
Ostatnio edytowany przez klavierKRK (2013-05-03 22:40:51)
Opcja z middle button na myszce jest nieciekawa.
Kwestia przyzwyczajenia. Tak jest mniej klikania.
klavierKRK pokaż wynik;
ls /lib/urxvt/perl/
ja na Arch Linux tylko to zainstalowałem - chodzi głównie o plik /lib/urxvt/perl/clipboard. + ustawienia w ~/.Xdefaults
cat .Xdefaults | grep clipboard URxvt.perl-ext-common: default,clipboard,url-select,keyboard-select URxvt.keysym.C-t: perl:clipboard:copy URxvt.keysym.C-y: perl:clipboard:paste
akurat ja mam kopiowanie w terminalu Ctrl-t a wklejanie Ctrl-y (ponieważ mam multum innych skrótów w środowisko) - domyślnie jest to M-C M-V (Mod - klawisz Super Windows). Ctrl-C raczej nie da się użyć i nie polecam (Ctrl-C służy do zakończenia procesu a nie wklejania w terminal).
dominbik napisał(-a):
ja na Arch Linux tylko to zainstalowałem - chodzi głównie o plik /lib/urxvt/perl/clipboard. + ustawienia w ~/.Xdefaults
.
no ok, ale jak ktoś nie siedzi aż tyle w terminalu, to wystarczy XFCE4 terminal, albo gnome terminal.
XFCE4 terminal może nie jest ekstramalnie konfigurowalny, ale podstawowe opcje są. Najważniejsze dla mnie, że XFCE4 terminal nie generuje problemów... bo prostota jak budowa cepa nie może generować problemów ;)
problemy w Linuxie są, ale nie w terminalu. Nie można zbyt wielu problemów generować, bo wtedy Linux staje się koszmarkiem a nie idealnym OS.
Heh aaa no to ok. sory, tak na szybko przeczytałem, myślałem, że chciałeś urxvt tylko, że clipboarda Ci brakowało ;p ale chociaż zostanie może dla potomnych ;p.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-05-04 00:11:03)
dominbik napisał(-a):
klavierKRK pokaż wynik;
Kod:
ls /lib/urxvt/perl/ja na Arch Linux tylko to zainstalowałem - chodzi głównie o plik /lib/urxvt/perl/clipboard. + ustawienia w ~/.Xdefaults
Kod:
cat .Xdefaults | grep clipboard URxvt.perl-ext-common: default,clipboard,url-select,keyboard-select URxvt.keysym.C-t: perl:clipboard:copy URxvt.keysym.C-y: perl:clipboard:pasteakurat ja mam kopiowanie w terminalu Ctrl-t a wklejanie Ctrl-y (ponieważ mam multum innych skrótów w środowisko) - domyślnie jest to M-C M-V (Mod - klawisz Super Windows). Ctrl-C raczej nie da się użyć i nie polecam (Ctrl-C służy do zakończenia procesu a nie wklejania w terminal).
Hehe! Dzięki dominbik :) Miałem tego szukać jutro, a już mam :D
Nie wiem czemu na debianie trzeba piszać: urxvt.... w Xdefaults, zamiast z dużych... No ale działa :)
Nie da się jakiegoś SHIFTMASK dać do tego? Bo nie ukrywam przyzwyczaiłem się do Ctrl+Shift+C/V bo takie było guake'u ;)
Przydatny jesteś :D dzięki! :)
Strony: 1