Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Cały czas się niepokoję, moje użycie procesora skacze,
x2 1,3ghz ram 6gb karta ati hd6310
na bezczynności jest 7%, gdy przesune okno lub inny element pulpitu drastycznie skacze do 40%,
temperatura
Core1 - od 47-57 maks
Core2 - od 33-40 maks
nie mam zainstalowanego Compiza, oraz innych Bajerów.
wiatraczek tez chodzi głośniej, na szczęście zimne powietrze.
może mieć to coś wspólnego jakiś sterownik ?
Na Windows tak nie miałem, lecz nie mam ochoty znów posiadać tego gówna
zrzut gdy przesuwam okienko
http://tinypic.com/view.php?pic=20k652t&s=5
Gdy będą potrzebne logi jakieś, to proszę o napisanie tej komendy.
Przesuwasz okno i na jak długo masz zwiększone zużycie procesora?
Bo wiesz, jak ja macham oknem po pulpicie przez chwilę to zużycie i do 100% na rdzeniu może wskoczyć. To normalne.
Daj zrzut z htopa na idlu.
aptitude install htop
jaki proces tak obciąża? bo jak xorg i te ATI to może coś sterowniki ATI. 40% przy przesuwaniu okna to na moje oko trochę dużo
http://tinypic.com/view.php?pic=30jp7vm&s=5
przez chwilę idzie do 50 i odrazu spada lecz gdy przeglądam cos i oglądam to jest tak 46
mam jeszcze pytanie, dlaczego swap nie jest używany?
nie znam sie na tym
jestem nowym posiadaczem Linuxa
zaznaczyłym show all processes
o to zrzut jest tam jakis kworker , rts5139-polling
http://tinypic.com/view.php?pic=z35vs&s=5
sterowniki instalowałem tym poleceniem
aptitude install linux-headers-2.6-$(uname -r | sed 's,.*-,,') fglrx-control fglrx-driver
Ostatnio edytowany przez Debusr (2013-04-29 17:49:28)
SWAPu nie używa skoro masz tyle wolnego RAMu. To prawidłowe zachowanie. Jeżeli może Cie to pocieszyć - u mnie na karcie Intela i jego porządnych sterownikach - przy szybkim przesuwaniu okna Chromium użycie potrafi skoczyć do ~25% a procesor to Core i7. Xorg.
to dobrze z tym swapem Dzieki
czyli jak cpu to u mnie normalka?
nie wiem czy bawić sie sterownikami
czy na windows siedzieć( Tuxa bardzo polubiłem wiele mozna sie nauczyć )
nie chce czegoś spalić, na nowy sprzęt mnie nie stac, a z laptopa bardzo często korzystam.
Ostatnio edytowany przez Debusr (2013-04-29 18:14:20)
Raczej tak. daj wynik
dpkg -l | grep fglrx
damianek@DamianRoot:~$ dpkg -l | grep fglrx
ii fglrx-atieventsd 1:12-6+point-3 amd64 external events daemon for the non-free ATI/AMD RadeonHD display driver
ii fglrx-control 1:12-6+point-3 amd64 control panel for the non-free ATI/AMD RadeonHD display driver
ii fglrx-driver 1:12-6+point-3 amd64 non-free ATI/AMD RadeonHD display driver
ii fglrx-modules-dkms 1:12-6+point-3 amd64 dkms module source for the non-free ATI/AMD RadeonHD display driver
ii glx-alternative-fglrx 0.2.2 amd64 allows the selection of FGLRX as GLX provider
ii libfglrx:amd64 1:12-6+point-3 amd64 non-free ATI/AMD RadeonHD display driver (runtime libraries)
ii libfglrx:i386 1:12-6+point-3 i386 non-free ATI/AMD RadeonHD display driver (runtime libraries)
ii libfglrx-amdxvba1:amd64 1:12-6+point-3 amd64 AMD XvBA (X-Video Bitstream Acceleration) runtime libraries
ii libfglrx-amdxvba1:i386 1:12-6+point-3 i386 AMD XvBA (X-Video Bitstream Acceleration) runtime libraries
ii libgl1-fglrx-glx:amd64 1:12-6+point-3 amd64 proprietary libGL for the non-free ATI/AMD RadeonHD display driver
ii libgl1-fglrx-glx:i386 1:12-6+point-3 i386 proprietary libGL for the non-free ATI/AMD RadeonHD display driver
damianek@DamianRoot:~$
Pokaż wynik glxinfo
glxinfo Proszę
http://www.wklejto.pl/158722
oraz fglrxinfo
damianek@DamianRoot:~$ fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: AMD Radeon HD 6310 Graphics
OpenGL version string: 4.2.11762 Compatibility Profile Context
Sprawdź nowsze sterowniki z experimentala.
Strony: 1