Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dobra skoro nikogo to już chyba nie obchodzi to temat zamknięty bede miał bez neta poradze sobię sam w każdym razie ilin masz u mnie piwo :)
instaluje przez dpkg -i i dobrze idzie tylko musze zainstalowac najpierw libc6-udeb libiw30-udeb
Po co ?
Pakiet firmware-iwlwifi nie ma nic takiego w zależnosciach.
On jest właściwy dla tej karty.(teraz już wiem)
Instalujesz w terminalu z konta root
dpkg -i /scieżka/firmware-iwlwifi_0.36+wheezy.1_all.deb
Za ściezkę podajesz np /home/adi1423 to tam gdzie masz ten pakiet.
Jeszcze zostaje sprawa skonfigurowania sieci.
Nie wiem co tam automatycznie z płyty sie instaluje czy tam nie ma Network Managera.
Polecalbym ręcznie sciągnąć wicd-gtk z zależnościami i ręcznie zainstalować.
W nim sie wszystko wyklika.
adi1423 napisał(-a):
Hej ktoś o ile dobrze pamiętam mówił że mam nie instalować .udeb otóż dlaczego?
Jest to pakiet wyłącznie na potrzeby instalatora.
Tu masz normalny wireless-tools: http://packages.debian.org/wheezy/wireless-tools
ilin napisał(-a):
instaluje przez dpkg -i i dobrze idzie tylko musze zainstalowac najpierw libc6-udeb libiw30-udeb
Po co ?
Pakiet firmware-iwlwifi nie ma nic takiego w zależnosciach.
On jest właściwy dla tej karty.(teraz już wiem)
Instalujesz w terminalu z konta rootKod:
dpkg -i /scieżka/firmware-iwlwifi_0.36+wheezy.1_all.debZa ściezkę podajesz np /home/adi1423 to tam gdzie masz ten pakiet.
Jeszcze zostaje sprawa skonfigurowania sieci.
Nie wiem co tam automatycznie z płyty sie instaluje czy tam nie ma Network Managera.
Polecalbym ręcznie sciągnąć wicd-gtk z zależnościami i ręcznie zainstalować.
W nim sie wszystko wyklika.
mówiąc ręcznie masz na myśli dpkg -i ?
Tak dokładnie.
Ściągamy i instalujemy za pomocą dpkg -i ....
Automatycznie to menadzery pakietów aptitude lub apt-get sciągają i instalują bez naszej ingerencji w ten proces.
ilin napisał(-a):
Tak dokładnie.
Ściągamy i instalujemy za pomocą dpkg -i ....
Automatycznie to menadzery pakietów aptitude lub apt-get sciągają i instalują bez naszej ingerencji w ten proces.
wicd-gtk powiedziało mi że mam ściągnąć python-glade2 i wcd-daemon
ściągnełem python-glade2 poszło a wcd-daemon pisze tak
root@localhost:/media/usb0# dpkg -i wicd-daemon_1.7.2.4-4_all.deb
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu wicd-daemon.
(Odczytywanie bazy danych ... 65331 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Rozpakowywanie pakietu wicd-daemon (z wicd-daemon_1.7.2.4-4_all.deb) ...
dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie pakietu wicd-daemon:
wicd-daemon zależy od python-dbus; jednakże:
Pakiet python-dbus nie jest zainstalowany.
wicd-daemon zależy od wireless-tools; jednakże:
Pakiet wireless-tools nie jest zainstalowany.
wicd-daemon zależy od python-wicd (= 1.7.2.4-4); jednakże:
Pakiet python-wicd nie jest zainstalowany.
dpkg: błąd przetwarzania wicd-daemon (--install):
problemy z zależnościami - pozostawianie nieskonfigurowanego
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu man-db...
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
wicd-daemon
Musisz zainstalowac jeszcze wireless-tools i python-dbus ewentualnie ich zalezności jeszcze.
ilin napisał(-a):
Musisz zainstalowac jeszcze wireless-tools i python-dbus ewentualnie ich zalezności jeszcze.
wireless tools nie chce się instsalować
miczeb15@localhost:/media/usb0$ su Hasło: root@localhost:/media/usb0# dpkg -i wireless-tools_30~pre9-8_i386.deb (Odczytywanie bazy danych ... 65439 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowywanie pakietu wireless-tools (z wireless-tools_30~pre9-8_i386.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania wireless-tools_30~pre9-8_i386.deb (--install): próba nadpisania "/sbin/iwconfig", który istnieje także w pakiecie wireless-tools-udeb 30~pre9-8 dpkg-deb: błąd: podproces wklej został zabity sygnałem (Przerwany potok) Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: wireless-tools_30~pre9-8_i386.deb root@localhost:/media/usb0#
Odinstaluj tego udeba, którego wcześniej wbrew radom zainstalowałeś.
Usun ten pakiet.
aptitude purge wireless-tools-udeb
Potem instaluj normalny wireless-tools
azhag napisał(-a):
Odinstaluj tego udeba, którego wcześniej wbrew radom zainstalowałeś.
nie instalowałem ale ok
Jakimś sposobem masz zainstalowany ale nie ważne.
Jak już zainstaluje sie poprawnie wireless-tools a jeszcze czegoś by tam brakowało do poprawnej instalacji wicd-gtk to będąc na debianie możesz już sprawdzić czy karta wykryje sieć.
Z konta roota w terminalu
ifconfig wlan0 up iwlist wlan0 scan
Powinno pokazać dostępne sieci.
mati75 napisał(-a):
Chłopaki nie wymagajcie od gimbazy myślenia. Takie pokolenie. Przykład: http://www.youtube.com/watch?v=wNBc8xIht-U
Przesadzasz :)
Każdy z nas był kiedyś takim gimbusem czy jak to się odmienia. xD
Pierwsze polecenia jakie wpisałem operując na linuxie to: (mam zapisane na 5 letniej kartce):
gksu -u root nautilus dodanie do /etc/gdm/gdm.conf AllowRoot=true
I pewnie miliony innych kwiatków się znajdzie. xD
Pytanie jest czy ten ktoś chce się uczyć. Jeśli tak to nie widzę problemu by z gimbusa przeszedł na etap hakera, ale to po pierwsze wymaga wiele poświęcenia i przeznaczenia sporej ilości czasu na szukanie info. Samo "nie działa, jak to zrobić, plix help" nie pomoże w niczym. I jasne, irytujące może być powtarzanie 20x tego samego, ale czasem warto postawić się w sytuacji tego kogoś, kto nie ma zielonego pojęcia co robi. Wtedy wszystko inaczej wygląda.
@adi1423 — zainteresuj się katalogiem /var/log i podawaj wyniki poleceń, o które proszą inni. To rozwiąże 95% problemów. xD
I jasne, irytujące może być powtarzanie 20x tego samego, ale czasem warto postawić się w sytuacji tego kogoś, kto nie ma zielonego pojęcia co robi. Wtedy wszystko inaczej wygląda.
Uważam ,że to jest podstawowa postawa aby komus skutecznie pomóc.
Czesto trzeba wczuć się w jego rolę,sposób myślenia i przewidywać jego ewentualne błędy i czyhające zagrożenia.
ilin napisał(-a):
Jakimś sposobem masz zainstalowany ale nie ważne.
Jak już zainstaluje sie poprawnie wireless-tools a jeszcze czegoś by tam brakowało do poprawnej instalacji wicd-gtk to będąc na debianie możesz już sprawdzić czy karta wykryje sieć.
Z konta roota w terminaluKod:
ifconfig wlan0 up iwlist wlan0 scanPowinno pokazać dostępne sieci.
są sieci dostępne i dobrze ale jak jest ta ikonka z sieciami
to pisze kolejno tak
Sieć przewodowa rozłączona Sieci bezprewodowe rozłączone _______dostępne_____ ZTE_5DA0
gdy klikne ZTE_5DA0
wyświetla się:
Rozłączony połączenie sieciowe zostało rozłączone
Jaka znów ikonka z sieciami.
Pokaż
dpkg -l | grep network
pewnie tam Network Manager siedzi ale zaraz o tym się przekonamy.
ilin napisał(-a):
Chodzi chyba o wicd. W każdym razie wcześniej próbowaliście go zainstalować.
ilin napisał(-a):
PokażKod:
dpkg -l | grep networkpewnie tam Network Manager siedzi ale zaraz o tym się przekonamy.
chodzi mi o ikonke na pasku u góry i tam są sieci :) a co do dpkg ... już podaje
Te komunikaty nie bardzo mi pasują do wicd.
W wicd trzeba tez ręcznie przypisać interferejs wifi a nie podejrzewam aby to już zrobił.
ilin napisał(-a):
Te komunikaty nie bardzo mi pasują do wicd.
W wicd trzeba tez ręcznie przypisać interferejs wifi a nie podejrzewam aby to już zrobił.
dpkg -l l grep network
root@localhost:/home/miczeb15# dpkg -l | grep network bash: $'\357\273\277dpkg': nie znaleziono polecenia root@localhost:/home/miczeb15#
Odinstalowałeś dpkg ?
Pokaż
aptitude search dpkg
ilin napisał(-a):
Odinstalowałeś dpkg ?
PokażKod:
aptitude search dpkg
root@localhost:/home/miczeb15# aptitude search dpkg
i dpkg - System zarządzania pakietami dla Debiana
root@localhost:/home/miczeb15#
Jest.
jeszcze raz
dpkg -l | grep network
Nie wiem dlaczego wcześniej tak wyskoczylo.
Dałeś tam spację na poczatku.
U mnie nie ma to wpływu ale u Ciebie może tak bo masz inny emulator terminala.
Pokaż jeszcze wynik:
locale
z konta użytkownika i roota.
Sprawdź to czym pisał ilin z konta swojego użytkownika.
adi1423: po prostu wpisz w terminalu:
dpkg -l | grep network
Nie kopiuj! Błąd, który się pokazał, wynika z przekopiowania lub jakiejś innej formy manipulacji przy poleceniu. Jak je zwyczajnie wpiszesz za pomocą klawiatury, wszystko będzie w porządku.
ilin: w ifconfig i iwlist nie można nic kliknąć, więc przypuszczam, że post #90 odnosi się do dwóch zupełnie różnych rzeczy. Jedna to są wyniki poleceń, druga to jakiś bliżej niezidentyfikowany program.