Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak w temacie jaki edytor polecacie do tych dwóch języków chciałbym aby podpowiadał/uzupełniał znaczniki html, i podpowiadał ustawienia CSS.
vim
Podpowiadanie załatwia omni complete.
emacs
sublime do wszystkiego ;) ale jak chcesz porządne IDE to webstorm (wersja free 30dni)
Minio napisał(-a):
vim
Podpowiadanie załatwia omni complete.
+1
bluefish,
ale czekam na http://download.brackets.io/
zencoding jedynie jak sie zna dobrze html i css.
nano
Ten sublime-text nawet w miarę jest. Szkoda, że licencja 70 dolców. A to wnerwiające okienko, żeby kupić program dyskwalifikuje go u mnie, a szkoda, mógłby stać się domyślnym graficznym edytorem. xD Nie wiem czemu go nie zrobią za free skoro można go używać ile się chce z tym klikaniem cancel. :]
geany, tez sie nada - sublime muli na slabych maszynach.
Ostatnio edytowany przez pink (2013-04-26 10:46:10)
a co was odpycha od bluefisha dla mnie jest najlepszy i ma zen-coding.
no niby tak ale w geanym nie widze zen-coding.
morfik napisał(-a):
Patrzyłem na geany ale on coś ma problemy podczas odpalania przez wielu userów w tym samym czasie. Idzie to jakoś rozwiązać?
Jak to odpalania przez wielu userów w tym samym czasie? Jakiego menadżera logowania używasz? Nie ma z tym najmniejszych problemów - zresztą nie powinno być problemów z jakąkolwiek aplikacją. W Linuxie wielu użytkowników może przecież pracować w tym samym momencie i system te aplikacje jakoś odseparowuje, że np. możesz 20aplikacji uruchomić na jednym użytkowniku i te same zdublować pod innym. Ja do prostych rzeczy używam właśnie Geany (html, css) chociaż też chciałbym czegoś lepszego. Ostatnio bawiłem się qtcreator (C++) a potem wróciłem do Geany, to przejrzałem na oczy.
Już wiem jak to jest z geany. Wyrzuca ono taki komunikat:
Geany tried to access the Unix Domain socket of another instance running as another user. This is a fatal error and Geany will now quit.
By go uzyskać, trzeba zamknąć geany "nie tak jak trza" na jednym użytkowniku, potem odpalić go na innym. Mi na openboxie system się bardzo szybko zamyka i bardzo szybko resetuje i ubija wszystko jak leci. Póki co jeszcze nie szukałem info jak to zmienić ale to pewnie poprawi ten ficzer z geany, bo odpalenie jako poprzedni user po resecie środowiska graficznego i poprawne zamknięcie geany (przez krzyżyk) powoduje, że po zmianie usera, ten drugi może bez problemu geany odpalić.
Biorąc pod uwagę powyższe geany stanie się moim domyślnym edytorem graficznym. :)
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=145633
uruchamiasz geany poprzez sudo czy jak?
W sumie odpalam albo z roota albo z normalnego usera. Ale to nie ma znaczenia chyba. Bo jak napisałem, po poprawnym zamknięciu, mogę otworzyć na każdym userze. Problem jest gdy mam otwarty geany na jednym userze i np wcisnę ctrl+alt+del i zresetuje się openbox, który niezbyt dobrze (przynajmniej narazie) zamyka procesy. I wtedy próbując odpalić geany na innym koncie, dostaje taki komunikat. Sprawdzę później jeszcze, czy to ma powiązania tylko z rootem, czy tak jest na każdym koncie.
to nie wina openboxa. prędzej LXDM albo systemd - ewentualnie innego menadżera logowania - miałem już z tym styczność http://www.youtube.com/watch?v=HKsVyoeMVxE
Dlatego pytałem jakiego menadżera logowania używasz? z niektórymi i systemd są problemy właśnie takiej natury.
Ok sprawa z geany ma się tak:
1. odpalam geany jako zwykły user
2. wydaje polecenie killall -9 geany
3. następnie su i odpalenie geany jako root powoduje powyższy komunikat.
Tak samo w drugą stronę. Odpalenie geany po su i killall -9 geany, powoduje, że normalny user nie może się zalogować.
Stworzyłem 2 konto. Przy bugu na 1 koncie, user drugi może bez problemu odpalić geany, bez znaczenia czy robi to on czy logując się przez su i odpalając na roocie. I tak samo w 2 stronę. Czyli drugi user może wejść na geany, ubić i z roota tam już nie da rady odpalić geany, ale na userze 1 wszystko działa wporzo.
Widać, że coś nie gra na lini user - su - root w geany ale tylko przy nieprawidłowym zamknięciu geany
Obecnie mam lightdm i slim. Testuję lightdm. Mogę sprawdzić i na slimie, choć wątpię by było inaczej.
No to ja już nie wiem. Mam Arch Linux i lightdm wszystko działa dobrze. Uruchamiam na jednym użytkowniku Geany, wpisuję "dm-tool switch-to-greeter" loguję na drugiego użytkownika i w tym samym momencie na tym drugim odpalam geany i działa. generalnie SLIMa, odpalanie z roota takich aplikacji - odradzam. Zawsze dobrze mieć na Linuxie jakieś drugie konto testowe czy coś tego rodzaju. Nie jest to żadne obciążenie dla systemu a może nam pomóc w wielu sytuacjach.
Na osobnych kontach u mnie też działa ok.
Spróbuj ubić (killall -9) geany i zalogować się po su na roota i wtedy odpalić geany w terminalu.
Jeszcze z tym się pobawię -- https://wiki.archlinux.org/index.php/Running_X_apps_as_root
Ale narazie to mnie format archa czeka, i wgranie świeżego systemu bez syfu i dalsze testy. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-04-27 23:20:27)