Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-04-21 09:31:16

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Własny (i słaby) HTPC

Witajcie!

Jako, że jutro wyłączą telewizję Analogową we Wrocławiu i okolicach, a mój TV ma pewne problemy z przejściem na super-rozpier******** telewizję cyfrową, postanowiłem zrobić HTPC

W czym problem :D

Nie mam żadnego telefonu na Androidzie, więc telefon nie może robić jako HTPC

Mam de facto dwa potencjalne komputery, z czego będę starał się wykorzystać jeden (jak zwykle gorszy :D), z tego powodu, że stoi bezczynny, a ten mocniejszy jest wykorzystywany (ja mam dane, a siostry komputer)

W zasadzie jest to laptop Dell Latitude C600 (szczegółowe dane techniczne jak go podłączę)
- Pentium III z taktowaniem 766MHz
- Dysk 10GB
- Karta zintegrowana ATI, 8MB
- 384MB Ramu

W czysto teoretycznej teorii powinien być w stanie odtworzyć filmy, problem w tym, że metody kompresujące zasobożernie traktują komputery, więc z tym może być problem.

Najpierw myślę o systemie, teoretycznie myślę o Windowsie XP Lite (odchudzona wersja XP), z tego powodu, że powinien obsługiwać w pełni kartę graficzną, co powinno być przydatne

Oczywiście nie wykluczam Linuksa (myślałem tu o Debianie [ale z nim były problemy], lub jakimś DSL (Damn Small Linux), tylko DSL jest dość stary i pewnie nie ogarnie w pełni specyfikacji sprzętowej]

W teorii komputer:
- Powinien odtwarzać filmy (myślę tutaj o Mplayer / Xine z nakładkami Gnome-mplayer / Gxine)
- Pulpit współdzielony?

Mam tutaj skrętki i fifirifi, w teorii można zrobić coś a'la pulpit współdzielony, w którym obraz (z innej sesji) mojego laptopa jest biegiem przekazywany do laptopa (z filmem w założeniu), przez co można łoczingować.

Fervi

Ostatnio edytowany przez fervi (2013-04-21 09:44:38)

#2  2013-04-21 09:34:38

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Re: Własny (i słaby) HTPC

- xine-ui / mplayer z nakładkami
- pakuj na lokalny dysk sieciowy - jak masz - nie wiem, czym to ugryźć.

#3  2013-04-21 10:18:08

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

PavloAkaLogan napisał(-a):

- xine-ui / mplayer z nakładkami
- pakuj na lokalny dysk sieciowy - jak masz - nie wiem, czym to ugryźć.

Po prostu mogę po SSH odbierać / wysyłać
Zastanawiam się czy na tym pójdzie Mplayer / Xine w stanie płynnym :D

Fervi

#4  2013-04-21 10:36:38

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

fervi napisał(-a):

Oczywiście nie wykluczam Linuksa (myślałem tu o Debianie [ale z nim były problemy], lub jakimś DSL (Damn Small Linux), tylko DSL jest dość stary i pewnie nie ogarnie w pełni specyfikacji sprzętowej]

DSL odradzam. Tam jest jakieś archaiczne jądro i w ogóle działa to marnie - znacznie bardziej używalny i mniej problemowy jest czysty Squeeze/Wheezy i reszta dociągnięta via aptitude. Do tego polecam mplayer - odtwarzałem nim filmy na pentium2, 128MB, s3virge. kiedy na win2k cięło. Tylko tutaj ta karta ATI nie wiadomo jak kwestia sterowników. Poza tym o co dokładnie chodzi z tym przekazywaniem obrazu?

Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-04-21 10:37:23)

http://img34.imageshack.us/img34/5092/zw9m.png http://img29.imageshack.us/img29/219/pibw.png

#5  2013-04-21 10:39:31

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Kombinujesz jak koń pod górkę.
Do tv kupujesz tuner na usb za 50zł.

Wkładasz do najsłabszego kompa który za pomocą tvheadend robi streaming po sieci.

Oglądasz na obojętnie jakim kompie :)

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#6  2013-04-21 10:54:55

milyges - inż.

milyges
inż.
Serwis

A nie lepiej kupić Raspberry Pi ew. coś na atomie i oszczędzić na prądzie, hałasie + mieć lepszą wydajność? :)

#7  2013-04-21 10:55:13

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Problem w TV jest taki, że (przypuszczam), by oglądać coś z dekodera, muszę przejść na kanał "AV", a nie mogę, bo nie mam pilota :D

Powiem, że testowałem (ale na swoim kompie) Mplayer z Framebuffer i wygląda to dobrze, pytanie tylko czy laptop to zniesie :D.

Ciekawi mnie też czy można po Mplayer oglądać filmy za pomocą USB-dekodera

@dominbik
Problem z tym lapkiem i Linuksami jest taki, że "mają problem z odczytem plików z /dev/fd0" (przez co Linuksy się burzą), a /dev/fd0 to chyba stacja dyskietek, której nie ma. Jest tam na bank Crunchbang (Squeeze / Wheezy)

Zobaczym co się da zrobić :D

Fervi

@milyges
Moje przekonanie informatyczne zabrania mi kupować zbędnego sprzętu :D

Ostatnio edytowany przez fervi (2013-04-21 11:02:27)

#8  2013-04-21 12:25:57

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Problem w TV jest taki, że (przypuszczam), by oglądać coś z dekodera, muszę przejść na kanał "AV", a nie mogę, bo nie mam pilota :D

Blok AV sam sie akywuje po puszczeniu sygnału z tunera.Obejdzie sie bez pilota.
Zresztą pilot uniwersakny kosztuje około 15 zł.

Niektóre tunery np WIWA HD90 memo mają w pilocie programowalne dodatkowe przyciski ,które obsłużą telewizor.

Rozwiń to szerzej bo nie bardzo wiem o co chodzi.

Polski portal Debiana

#9  2013-04-21 14:02:10

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

ilin napisał(-a):

Niektóre tunery np WIWA HD90 memo mają w pilocie programowalne dodatkowe przyciski ,które obsłużą telewizor.

Ale trzeba dany przycisk najpierw zaprogramować z oryginalnego pilota.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#10  2013-04-21 14:39:20

ilin - Palacz

ilin
Palacz

azhag napisał(-a):

Ale trzeba dany przycisk najpierw zaprogramować z oryginalnego pilota.

Podać kod ?

Można to w necie znaleźć.

Polski portal Debiana

#11  2013-04-21 14:48:10

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Nie: w pilocie Wiwy „włączyć nagrywanie”, wycelować oryginalnym pilotem w pilota od Wiwy i kliknąć wybrany przycisk, „zapisać odczytany sygnał”.

opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#12  2013-04-21 15:10:10

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Rozwiń to szerzej bo nie bardzo wiem o co chodzi.

W 100% sam nie jestem pewien, ale są dekodery DVB na USB i ciekawi mnie czy z konsoli (mplayer) można je obsłużyć

Żeby kupić pilota uniwersalnego, trzeba się wybrać na drugi koniec Wrocławia :P i też nie jest powiedziane czy wszystko będzie można ustawić

Fervi

#13  2013-04-21 15:20:00

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

z doświadczenia z dell c600:
1. zapomnij o xplite, powerxp i tym podobnych wynalazkach, bo zwykły xp prof sp3 na tym lapku jest wystarczająco szybki do obejrzenia filmu czy posłuchania muzy
2. debian nie ma problemów poza koniecznościa dorzucania modułów do dzwiękówki i małej zabawy z xorg.conf ( wymuszanie 1024x768 )
3. ati m3 może i ma wyjście do podłączenia TV, ale ani w windows, ani w linux nie udało mi sie zmusić tv do wyswietlania kolorów - obraz tylko b/w (po s-video i composite).

Ogólnie jak lapek jest sprawny to elegancko nadaje sie na diagnostyke samochodową, jako terminal szeregowy i przeglądarka do sieci
i mała wskazówka na przyszłość: wywal (odłącz) trackpoint z klawiatury bo lubi sie psuć skubany i diabelnie przeszkadza uciekając nonstop kursorem ;)

Tylko amigowiec potrafi generować fractale w czasie rzeczywistym używając do obliczeń wyłącznie żołądka

http://th06.deviantart.net/fs8/200H/i/2005/353/1/a/Fluxbox_User___User_Bar_by_The_pGo.jpg

#14  2013-04-21 16:34:28

ilin - Palacz

ilin
Palacz

fervi napisał(-a):

Żeby kupić pilota uniwersalnego, trzeba się wybrać na drugi koniec Wrocławia :P i też nie jest powiedziane czy wszystko będzie można ustawić

Aleś sobie znalazł wymówkę.
Ja co kolwiek zeby z takich rzeczy kupić muszę jechać min 20 km.

W 100% sam nie jestem pewien, ale są dekodery DVB na USB i ciekawi mnie czy z konsoli (mplayer) można je obsłużyć

Pewnie że tak.
Ale z jakim efektem.

Nie kombinuj za duzo tylko kup sobie za 100zł dekoder do tv i ewentualnie pilota uniwersalnego choć ten na 99 % nie będzie konieczny.
Tak będzie najtaniej i najlepiej.

Polski portal Debiana

#15  2013-04-21 20:40:03

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

z doświadczenia z dell c600:
1. zapomnij o xplite, powerxp i tym podobnych wynalazkach, bo zwykły xp prof sp3 na tym lapku jest wystarczająco szybki do obejrzenia filmu czy posłuchania muzy
2. debian nie ma problemów poza koniecznościa dorzucania modułów do dzwiękówki i małej zabawy z xorg.conf ( wymuszanie 1024x768 )
3. ati m3 może i ma wyjście do podłączenia TV, ale ani w windows, ani w linux nie udało mi sie zmusić tv do wyswietlania kolorów - obraz tylko b/w (po s-video i composite).

Trackpoint wyłączony
XPLite w teorii wolę, bo mam pewność, że odchudzony, ale na razie usiądę nad Debianem i spróbuję go doprowadzić do ładu
Ja nie mam problemów z wymuszaniem 1024x768, bo mam zewnętrzny monitor (z matrycy nic nie zostało, w zasadzie ten laptop nie wiem jakim cudem działa

Fervi

#16  2013-04-22 16:46:31

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

1. XPLite, powerxp i inne wynalazki typu windows mx są robione przez łebków z podstawówki, które lubią sobie poklikać opcje w nlite. Każdy może sobie zrobić iso, tak więc szkoda się w to bawić.
2. fervi nie lepiej kupić terminal za 50 zł i z niego zrobić htpc?
3. To jest pilot od hd95:
http://ompldr.org/vaTZtdg
Które przyciski można zaprogramować?

https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

#17  2013-04-22 17:11:13

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

mati75 napisał(-a):

3. To jest pilot od hd95:
http://ompldr.org/vaTZtdg
Które przyciski można zaprogramować?

Żadne. To nie jest pilot memo. Przy kupowaniu nowego urządzenia różnica między wersją zwykłą a memo wynosi około 10 zł. Na pilota osobno trzeba wydać już około 30 (+ ewentualna wysyłka).

Oprócz możliwości zaprogromowania 4-5 przycisków, piloty memo mają podobno — wg użytkowników forum Emitela przynajmniej — lepszy zasięg/odbiór (czy raczej „nadawanie” :P).

#18  2013-04-22 23:31:27

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Prawdopodobnie zakupię i tak dekoder do TV i pilot :|

Ale sam HTPC działa dobrze, mimo małych parametrów (płynnie filmy chodzą [dość płynnie, czasem framedrop potrzebny]), na 640x480 (w zasadzie ekran domyślnie ma 1280x1024, a i tak jest dobra jakość)

Fervi

Stopka forum