Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej
Mam takie nietypowe pytanie jak na to forum. Mam działkę która od jednej strony schodzi w pochyłe urwisko. jako, że działka jest troszkę podmokła jest zdrenwwana i na ten stok wychodzi rura którą ciągle wylewa się woda. Wpadłem na pomysł, aby w tym miejscu zrobić sobie staw, w którym mógłbym hodować pstrąga na własne potrzeby. Wychowałem się w miejscu, gdzie płynął górski strumyk, w którym wprost roiło się od pstrągów, ale nigdy ich nie hodowałem.
Mam wobec tego kilka pytań.
1 Czy pstrąg będzie żył w takiej wodzie z zdrenowanej działki?
2 Jakie rozmiary powinien mieć taki stawik, głębokość żeby hodować powiedzmy około 50 szt pstrągów?
3 Jak długo rośnie pstrąg?
4 Czym karmić pstrąga? Z tego co wiem, to jako, że pstrągi są drapieznikami to jedzą inne mniejsze ryby, owady itp, mogą jeść np zboże?
Dodam jeszcze, że przepływ wody jest mniej więcej taki jak woda puszczona z kranu, mógłbym tam zrobić też małą kaskadę dzięki czemu woda byłaby odpowiednio natleniona. Miejsce w którym umiejscowiłbym staw jest trochę zalesione więc stawik nie byłby ciągle zacieniony więc pstrągom nie byłoby za gorąco.
Czy ktoś na tym forum zn się na takiej tematyce?
Koło mnie jest kilka hodowli. Stawy są zazwyczaj 25 x 10 m. Dopływ wody ze strumienia korytem o średnicy rynny na blokach. Woda spada kaskadą aby się dotlenić.
Pstrągi hoduje się tęczowe. Potokowe raczej się nie nadają.
Czym karmić ? - nie mam pojęcia, wolę je zjadać :D
Ja też zjadać, ale najpierw muszą urosnąć. No ja raczej myślałem o stawie a 2x3 m i na jakieś 1,5 m głęboki.
Takiej wielkości stawek jeśli chodzi o hodowlę to raczej na karaśki ( dużo ości ale przepyszne ). Kiedyś w rodzinnym domu do stawku 4x3m wrzuciłem 5 sztuk, to po pół roku wyłowiłem 200sztuk. Oczywiście należało zadbać o wymianę/filtrowanie wody ale pstrąg wymaga większych zbiorników.
tzn jaka powinna być wielkość zbiornika i głębokość żeby mogło tam żyć około 60 szt pstrągów?
Mam jeszcze pytanie jak długo rośnie pstrąg? Czy jeśli wpuszczę je na wiosnę to czy do zimy urosną? Bo na zimę to jednak zamarza działka i kończy się dopływ świeżej wody.
vnu007dl napisał(-a):
tzn jaka powinna być wielkość zbiornika i głębokość żeby mogło tam żyć około 60 szt pstrągów?
Mam jeszcze pytanie jak długo rośnie pstrąg? Czy jeśli wpuszczę je na wiosnę to czy do zimy urosną? Bo na zimę to jednak zamarza działka i kończy się dopływ świeżej wody.
A zaglądałeś chociaż do gugla?
Jeśli lenistwo jednak bierze górę to:
http://www.agroswiat.pl/p,pl,290,pstragi-+chow+i+ho … +hodowcy.html