Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Właśnie świeżo zainstalowałem Wheezego - poszło ok. Doinstalowałem parę programów, wifi i xfce4, bo ten gnome3 niezbyt mi pasował. Poza tym korzystając z poradnika dug.net.pl/tekst/142 doinstalowałem stery do mojej karty Nvidia GeForce Go 7300. Zainstalowałem główne stery nvidii - nvidia-glx. Wszystko to na sesji świeżo po instalacji. Po resecie Xsy nie wstały. Na czornym tle pojawiło się coś takiego:
04:28:33 sethaur kernel: [ 143.760388] hub 1-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 6
. Ale po kolejnym resecie tylko czarny ekran. Poza tym tryb tekstowy działa, nawet wifi też, więc doinstalowałem elinksa i przybiegam na forum.
Fragmenty Xorg.log :
# cat -n Xorg.0.log|grep "(EE)" 15 (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown. 111 [ 25.027] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0) 193 [ 25.239] (EE) [drm] failed to open device 202 [ 25.240] (EE) open /dev/fb0: No such file or directory 207 [ 25.240] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
# uname -r 3.2.0-4-686-pae
pomocy!
Ostatnio edytowany przez seler (2013-04-02 15:47:01)
xorg.conf wygenerowałeś ?
# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig # nvidia-xconfig: version 304.48 (buildd@murphy) Wed Sep 12 11:32:28 UTC 2012 Section "ServerLayout" Identifier "Layout0" Screen 0 "Screen0" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" EndSection Section "Files" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/psaux" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Unknown" HorizSync 28.0 - 33.0 VertRefresh 43.0 - 72.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Device0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Device0" Monitor "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Unknown" HorizSync 28.0 - 33.0 VertRefresh 43.0 - 72.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Device0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Device0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Depth 24 EndSubSection EndSection
To jest ok.
Pokaż
dpkg -l | grep nvidia
Oj chyba nie wygenerowałem xorga tym poleceniem nvidia-xconfig :(
Gapiostwo na potęgę. Co z tym można zrobić?
Przecież masz wygenerowanego.
Pokaż o co prosiłem.
ii glx-alternative-nvidia 0.2.2 i386 allows the selection of NVIDIA as GLX provider ii libgl1-nvidia-alternatives 304.64-4 i386 transition libGL.so* diversions to glx-alternative-nvidia ii libgl1-nvidia-glx:i386 304.64-4 i386 NVIDIA binary OpenGL libraries ii libglx-nvidia-alternatives 304.64-4 i386 transition libgl.so diversions to glx-alternative-nvidia ii libxvmcnvidia1:i386 304.64-4 i386 NVIDIA binary XvMC library ii nvidia-alternative 304.64-4 i386 allows the selection of NVIDIA as GLX provider ii nvidia-glx 304.64-4 i386 NVIDIA metapackage ii nvidia-installer-cleanup 20120630+3 i386 Cleanup after driver installation with the nvidia-installer ii nvidia-kernel-common 20120630+3 i386 NVIDIA binary kernel module support files ii nvidia-kernel-dkms 304.64-4 i386 NVIDIA binary kernel module DKMS source ii nvidia-settings 304.64-1 i386 Tool for configuring the NVIDIA graphics driver ii nvidia-support 20120630+3 i386 NVIDIA binary graphics driver support files ii nvidia-vdpau-driver:i386 304.64-4 i386 NVIDIA vdpau driver ii nvidia-xconfig 304.48-1 i386 X configuration tool for non-free NVIDIA drivers ii xserver-xorg-video-nvidia 304.64-4 i386 NVIDIA binary Xorg driver
Tzn. jak nie wygenerowałeś? Ten xorg, który wkleiłeś, to właśnie wygenerowany przez nvidia-xconfig.
Po twoim errorze widać, że próbuje ładować moduł nv, który to należy do otwartych sterów. Zresztą, xorg.conf może być zupełnie minimalny np:
Section "Device" Identifier "Video Card" Driver "nvidia" EndSection
Po prostu stwórz sobie sam takiego xorga i powinien ruszyć.
/edyta
xorg oczywiście w /etc/X11/xorg.conf
Ostatnio edytowany przez krasnij (2013-04-02 14:56:37)
Spróbuj tak
aptitude install nvidia-kernel-dkms
To zainstaluje pakiety które same skompilują moduł.
Po tym aptitude install nvidia-kernel-dkms nic nie zainstalowało.
Spróbuję z tym minimalnym xorgiem.conf.
No chyba, że ten xorg.conf został wygenerowany później. :) Po tym, że próbował ładować nv wygląda jakby nie było xorg.conf, natomiast nouveau już nie działało ponieważ zostało automatycznie zablokowane przy instalacji sterowników.
Ok Xsy wstały na tym minimalnym xorgu. Co robić teraz? Ponowić wszystkie kroki z tego poradnika?
Jeszcze sprawdź jeśli możesz na tym wygenerowanym przez nvidia-xconfig teraz. Chciałbym wiedzieć czy u Ciebie rzeczywiście stwarza problemy, czy wcześniej po prostu zapomniałeś go utworzyć.
Wydaje mi się, aczkolwiek nie jestem pewny, bo robiłem to dzisiaj ok 4 rano niezupełnie trzeźwy, że nie dałem polecenia wtedy nvidia-xconfig. Dzisiaj po tym jak to ktoś napisał to puściłem to polecenie w trybie tekstowym ale sypnęło tylko błędem że unable to load display etc.
Właśnie wygenerowałem na nowo tym poleceniem i daję reset.
Po resecie gra i buczy.
Dzięki za pomoc towarzysze :]
Od siebie dodam jeszcze, że jeśli już aktualizujesz po pijaku, to miej połączenie internetowe zapewnione, wiedz że istnieją tekstowe przeglądarki netowe takie jak elinks oraz zainstaluj sobie ster do myszki w trybie tekstowym gpm, żeby móc kopiować fragmenty logów do googla albo na forum :)
Nie mógł ktoś tego o gpm napisać tak ze 4 lata temu? Ja przez cały czas latam ctrl+alt+f1 <==> ctrl+alt+f2 i kopiuje dane po literce do nano, a tu można se myszą zaznaczać. xD
morfik napisał(-a):
Nie mógł ktoś tego o gpm napisać tak ze 4 lata temu? Ja przez cały czas latam ctrl+alt+f1 <==> ctrl+alt+f2 i kopiuje dane po literce do nano, a tu można se myszą zaznaczać. xD
8 lat i 3 miesiące temu, 6 lat i 3 miesiące temu w przyklejonym temacie, wymieniać dalej? ;)
Strony: 1