Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Jest taki mini-problem, na który raczej nie zwracam uwagi, ale rozwiązanie się przyda :P
Chodzi o to, że bez większego powodu system mieli dyskiem, mimo, że nie powinien. Ogólnie system mimo wszystko działa stabilnie (nie zawiesza się), ale pracuje (tak wynika z diody i odgłosów). Da się sprawdzić co wprawia go w ruch ? ;)
Fervi
Witam,
iotop is very best friend.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
albo htop tam też można podejrzec IO dla poszczególnych procesów. Generalnie ile masz RAMu i SWAPu?
4GB Ramu, 4GB Swapu
Mielił z nieznanego powodu, proces systemowo-dyskowy
Fervi
Na jakim poziomie jest wykorzystanie swap - podaj wynik:
free -m
Czy zmieni coś ustawienie parametru:
vm.swappiness=0
w pliku:
/etc/sysctl.conf
Potem daj:
swapoff -a && swapon -a
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-03-11 21:30:18)
I czy w ogóle ten swap ci potrzebny?
Możesz też powrzucać rózne katalogi tymczasowe do Ramu. To ograniczy niepotrzebny zapis.
Włącz smart w biosie ( just in case ).
Jak juz masz włączony to oczywiście go zostaw :-)
Może po prostu updatedb z crona czy jaki inny cache się aktualizował?
U mnie jakiś czas temu prosto z inita wstawał proces
find / -type f
do dzisiaj nie wiem, co to w ogóle było, ale po jakimś czasie zniknęło.
Proces był zainicjowany nie przez crona czy updatedb, tylko bezpośrednio z inita.
Obecnie od dłuższego czasu tego nie widzę.
Najdziwniejsze jest to, że ten find nie wstawał ze startem systemu, jak zwykle z inita, ale po kilku (nastu?) godzinach działania kompa.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-11 23:16:45)
Jacekalex napisał(-a):
do dzisiaj nie wiem, co to w ogóle było
Wirusa złapałeś. :P
Poza mieleniem, żadnych innych objawów, dziwnych połączeń sieciowych, otwartych portów, objawu wycieku haseł, czy czegokolwiek podobnego nie zauważyłem, chociaż od czasu do czasu nawet wystawiam fakessh, żeby zobaczyć, czy ktoś nie poznał haseł.