Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
root@debian-kacper:/home/kacper# vainfo libva: libva version 0.31.0 Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". libva: va_getDriverName() returns -1 vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit root@debian-kacper:/home/kacper#
Sam widzisz ,że obecnie ta karta nie obsługuje wspomagania sprzętowego.
Albo cos z konfiguracja sterownika albo jakiegoś pakietu brakuje.
Nie znam sie na radeonach to nie podpowiem.
To musi mniej wiecej tak wyglądać
adam@debian:~/Desktop$ vainfo libva: VA-API version 0.32.0 Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". libva: va_getDriverName() returns 0 libva: Trying to open /usr/lib/i386-linux-gnu/dri/nvidia_drv_video.so libva: va_openDriver() returns 0 vainfo: VA-API version: 0.32 (libva 1.0.15) vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems VDPAU backend for VA-API - 0.7.3 vainfo: Supported profile and entrypoints VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD VAProfileH264High : VAEntrypointVLD VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD adam@debian:~/Desktop$
Dzięki. Jest to hd4670 a sterowniki najnowsze zamknięte. Na win obsługiwał akcelerację.Jak ktoś ma radeona to też może wkleić vainfo. W szafie mam radeona 6770 jak wyciągnę i sprawdzę to zdam relację.:D
Tak na wyczucie
Masz pakiet
xvba-va-driver
?
adam@debian:~/Desktop$ aptitude show xvba-va-driver Pakiet: xvba-va-driver Nowy: tak Stan: niezainstalowany Wersja: 0.8.0-5 Priorytet: opcjonalny Sekcja: contrib/libs Opiekun: Fglrx packaging team <pkg-fglrx-devel@lists.alioth.debian.org> Architektura: i386 Rozmiar rozpakowanego: 166 k Wymaga: libc6 (>= 2.3.6-6~), libgl1-mesa-glx | libgl1, libx11-6 (>= 2:1.4.99.1), libxext6, libfglrx-amdxvba1 Opis: XvBA-based backend for VA API (AMD fglrx implementation) X-Video Bitstream Acceleration (XvBA), designed by AMD for its ATI/AMD Radeon GPU, is a future extension of the X video extension (Xv) for the X Window System on Linux operating-systems. XvBA API allows video programs to offload portions of the video decoding process to the GPU video-hardware. Currently, the portions designed to be offloaded by XvBA onto the GPU are motion compensation (mo comp) and inverse discrete cosine transform (iDCT), and VLD (Variable-Length Decoding) for MPEG-2, MPEG-4 AVC (H.264) and VC-1 encoded video. This driver only works with the proprietary fglrx driver from AMD. Strona internetowa: http://www.splitted-desktop.com/~gbeauchesne/
Choć nie wiem jak to sie ma do sterowników ze stronki.
Bo takie chyba masz.
Zazwyczaj działa na sterach z repo (pomijając wersje beta).
Najlepiej zainstaluj najnowsze z exp.
I oczywiście doinstaluj (jesli nie masz) ten pakiet o którym pisał ilin.
root@debian-kacper:/home/kacper# aptitude show xvba-va-driver E: Nie można znaleźć pakietu xvba-va-driver
root@debian-kacper:/home/kacper# aptitude -t squeez-backport install xvba-va-driver Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "xvba-va-driver" Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "xvba-va-driver" Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B.
Nie ma go w Squeeze:
xvba-va-driver
Musisz mieć nowsze wydanie. Wtedy instalujesz sterowniki legacy z exp.
Poza tym masz literówkę:
squeez-backport
Nawet dwie. ;)
┌─────────────────────┤ Konfiguracja pakietu libfglrx ├─────────────────────┐ │ │ │ Następujący chipset graficzny znaleziony w tym systemie, nie jest dłużej │ │ obsługiwany przez sterownik fglrx: │ │ │ │ 01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc RV730XT │ │ [Radeon HD 4670] [1002:9490] │ │ │ │ Powyższa karta wymaga wolnego sterownika Radeon, znajdującego się w │ │ pakiecie xserver-xorg-video-radeon. Przed użyciem sterownika Radeon, │ │ konieczne jest usunięcie konfiguracji fglrx z xorg.conf (i xorg.conf.d/) │ │ oraz wyczyszczenie ("purge", a nie tylko zwykłe usunięcie - "remove") │ │ pakietu fglrx-driver. │ │ │ │ Można również zachować pakiet fglrx (np. do innej karty graficznej), ale │ │ wyżej wymieniona karta nie będzie użyteczna. │ │
Co i skąd instalujesz?
Dodałem repozytoria wheezy i aptitude -t wheezy xvba-va-driver
edit: przy okazji http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=22945&p=2
Ostatnio edytowany przez vfjpl (2013-02-17 19:30:11)
Tak ci nie zadziała. Potrzebujesz w tym wypadku sterownika Legacy z exp.
Poza tym, takie mieszanie repozytoriów nie zawsze się dobrze kończy.
Najlepiej załóż do tego osobny wątek.
PS Nie musisz na każdym kroku spamować o tej Alsie.
Tak wiem ale na razie zostanę przy zamkniętym. Zobaczę po zmianie karty;D
Tak czytałem gdzieś że to niedobre.:D
Masz rację. :D
vfjpl napisał(-a):
Tak wiem ale na razie zostanę przy zamkniętym. Zobaczę po zmianie karty;D
To też są sterowniki zamknięte:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=21741
Mam mały problemik. Jak zainstalować te sterowniki z paczki źródłowej? Co pobrać i jak zainstalować?
Zainstaluj pakiety binarne przez apt-get/aptitude normalnie.
rozumiem że mam dodać repo Experimental i i z niej wersję legacy zainstalować ?
Dobrze rozumiesz.
ok zdaje się że zainstalowane. a czy panel sterowania to jest w tej wersji?
root@localhost:/home/kacper# vainfo libva: VA-API version 0.32.0 Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0". libva: va_getDriverName() returns 0 libva: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/fglrx_drv_video.so libva: va_openDriver() returns 0 vainfo: VA-API version: 0.32 (libva 1.0.15) vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems XvBA backend for VA-API - 0.8.0 vainfo: Supported profile and entrypoints VAProfileH264High : VAEntrypointVLD VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
a flash dalej nie ma renderingu
sory vgjpl, że tak się wetnę ;p
tekn napisał(-a):
vfjpl napisał(-a):
I pytanie do innych czy ma ktoś hardware rendering na systemie 64bitowym?
U mnie na Archu i flashu z repo działa hardware rendering, karta graficzna to intel.
na jakiej przeglądarce i jaka wersja flasha? co dodatkowego robiłeś, że uzyskałeś takowy efekt? mam prawidłowe wyniki vainfo, zintegrowanego intela i system 64bit i za **uja nie chce się włączyć (probowalem chyba wszystkiego).
Może używasz Google Chrome? U mnie poza Chrome niby działa, ale tak się sypie, że już dałem sobie spokój.
Chromium dokładnie. Sprawdziłem teraz na Firefoxie i w terminalu wypluwa;
Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
więc jak to możliwe przy Intelowskiej karcie? Intel nie ma vdpau. Komuś to działa przy Intelu? I pytanko do kolegi tekn co zrobił, że działa ;p ? ;>
W nowszych Intelach jest vaapi. Mi się też nie udało zmusić do tego Intela.
Tak się wywalało, że dałem sobie z tym spokój.