Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ponieważ i pink i pe72 używają Darktable, więc wychodzę z "niesłusznego" :D założenia, że pracują na Gimpie.
Mały tutek, jak w Gimpie wykorzystać kontrast lokalny (zwany też przez niektóre źródła mikrokontrastem) w celu wydobycia szczegółów zdjęcia.
Poniżej zdjęcie z Darktable. W Darktable nic nie kombinowane - ustawienia defaultowe.
Kolejne zdjęcie z nałożonym mikrokontrastem przy pomocy Gimpa. Ścieżka: FX-Foundry -> Photo -> Enhancement -> Local Contrast Enhancement.
nie mam tego, gimp 2.8.4
gimp-plugin-registry masz?
pewnie nie?
w archu nie ma!!
pink napisał(-a):
pewnie nie?
w archu nie ma!!
To zainstaluj sobie Debiana ;)
ha haa haaa, obejdzie sie bez Local Contrast Enhancement.
na pewno sie da sie to osiagnac bez pluginu, jakas mask-a + feather + zwykly kontrast.
EDIT:
pink, w Archu dla tych FX Foundry wystarczy to doinstalować;
https://aur.archlinux.org/packages/gimpfx-foundry/?setlang=pl
korzystasz z yaourt? ,bo wtedy wystarczy yaourt -S gimpfx-foundry
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-02-21 17:50:45)
Gimp wszędzie jednaki :) http://registry.gimp.org/node/27656
Ściągnięte pliki *.scm wrzucamy do /usr/share/gimp/2.0/scripts
lub ode mnie stąd
trza bylo tak odrazu, jakis opis by sie przydal co lepszych.
buuu, myślałem że masz :(
Bodzio napisał(-a):
A nie wystarczy ~/.gimp-2.8/scripts/?
Minio napisał(-a):
Bodzio napisał(-a):
A nie wystarczy ~/.gimp-2.8/scripts/?
Teoretycznie, ale... nie wszystkie mi się odpaliły. Dopiero w głównym.
===
Wyostrzanie:
FX-Foundry -> Photo -> Sharpen -> Edge Mask Sharpen
Działa podobnie do maski wyostrzającej, lecz wcale, lub tylko minimalnie podnosi szumy przy wystrzaniu.
FX-Foundry -> Photo -> Sharpen -> Eg Smart Redux Sharpen
Genialny moduł wyostrzania, nie dający wzrostu szumu. Gdy zastosujemy wyostrzanie dwustopniowe czyli:
bardzo mały promień i duża siła + w drugim przebiegu -> mała siła i duży promień, otrzymamy wyostrzenie bez szumu, z lekkim wzmocnieniem kontrastu.
Jak sami coś wiecie to proszę. Mój łeb jest jak gąbka chłonny :D
pink nie lepiej użyć pakietu dystrybucji? będziesz aktualnie gdyby wprowadzili jakąs aktualizacje do któregoś ze skryptów
dominbik napisał(-a):
pink nie lepiej użyć pakietu dystrybucji? będziesz aktualnie gdyby wprowadzili jakąs aktualizacje do któregoś ze skryptów
Z aktualizacjami to chyba tam nikt nie szaleje:
Ostatnia aktualizacja: 2009-04-02 19:19
;)
Z opisu wynika, że to do Gimpa 2.6. Nie wiadomo czy tak samo pasuje do 2.8.
Bodzio napisał(-a):
Ponieważ i pink i pe72 używają Darktable, więc wychodzę z "niesłusznego" :D założenia, że pracują na Gimpie.
co do mnie: wniosek jak najbardziej słuszny, chociaż przyznam się szczerze, że po obróbce w darktable, w gimpie wielkich kombinacji nie wykonuję: ot skalowanie i wyostrzanie. Do wyostrzania wykorzystuję moduł GMIC.
Do obróbki wykorzystuję tez czasem Delaboratory - pomiędzy darktable a GIMP
A tak na marginesie mam pytanko: czy w GIMPie istnieje możliwość wyświetlenia kanałów obrazu w odcieniach szarości
ehzz, jakiś dziki jestem, ale między tymi zdjęciami nie ma dla mnie najmniejszej różnicy ;-)
jest mniejwiecej na srodku, ale nieprzejmuj sie.;-)
To może dziś taka bardziej widoczna różnica :)
Retinex. Ścieżka: Kolor -> Retinex.
Procedura: Otwieramy zdjęcie, duplikujemy warstwę. Na kopii warstwy odpalamy Retinex. Trzy suwaki ustawiamy mniej więcej na środku (trzeba indywidualnie wyczuć oczywiście). No i inaczej dla każdego zdjęcia.
Ustawiamy Tryb na "Pokrywanie" lub "Miękkie światło". Kryciem regulujemy efekt jaki chcemy osiągnąć. Spłaszczamy warstwy.
Bardzo dobry filtr dla usuwania mgiełki ze zdjęć.
Przed i po.
o kurde rzeczywiście. serio fajneee ;)
No i od tego Tato trza było zacząć, a nie ...
:D
na pomarańczowym też widać, naprawdę :)
Bodzio napisał(-a):
:D
na pomarańczowym też widać, naprawdę :)
Nic nie widać, masz efekt placebo. ;)
z tym retinexem to bym uwazal bo przy nadmiarze to zdjecia robia sie plastikowe jak HDR-y na ktore moda powoli mija. ;-)
a tak poza tym to jeszcze jedna ciekawostka, pamietasz Bodzio jak sie pytalem o te zielenie w darktable, final byl taki ze zamiast kombinowac sowakami zadzwonilem do znajomego FOTOGRAFIKA i oto co mi porastatdzil:
statyw
jasny obiektyw 50mm
przyslona 22
czas stosowny do przyslony wachal sie w granicach 20/30s
swiatlo naturalne pochmurne niebo bez direct sunlight.
wyszly znakomicie bez zadnej obrobki.
http://jedrak.com/cos-sie-zesralo/
Ostatnio edytowany przez pink (2013-02-22 18:39:46)
pink napisał(-a):
z tym retinexem to bym uwazal bo przy nadmiarze to zdjecia robia sie plastikowe jak HDR-y na ktore moda powoli mija. ;-)
Co widać tutaj:
http://www.algorytm.org/przetwarzanie-obrazow/retinex.html
Można się tam trochę pobawić i wyjaśnione jest co i jak ;)
Ostatnio edytowany przez caro_cenzura (2013-02-22 18:41:56)
sprawdziłem skrypty/moduły wyostrzania wskazane przez Bodzio i stwierdzam, że rewelacja:-)