Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-02-16 23:42:51

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Płyta główna ARM - da się gdzieś takie coś kupić?

Witam.

Od razu zazneczę - nie chodzi mi o rozwiązania all in one w stylu Raspberry Pi, raczej o zakup płyty głównej z procesorem, z możliwością włożenia RAM'u i innych sprzętów na USB i PCI - czy takie rozwiązania istnieją, czy tez ARM jest raczej tylko dla OEM'owców?

#2  2013-02-17 12:21:28

diabolic - Użytkownik

diabolic
Użytkownik

Re: Płyta główna ARM - da się gdzieś takie coś kupić?

Jak na razie to się nie spotkałem z takimi rozwiązaniami, co nie wyklucza, że takowe nie istnieją. Raczej jak już coś to jakieś płyty ewaluacyjne z danym procesorem/peryferiami i do tych można jakiś układ w razie czego podpiąć a te raczej do tanich nie należą ;/, z typowym rozwiązaniem jak w pc to raczej ciężko.

I am the one who chose my path

#3  2013-02-17 14:18:48

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Tak czułem... a co w przypadku rozwiązań w stylu Raspberry Pi? Zastanawiam się poważne nad zakupem tego kompka do zabawy Debianem i pytanko czy jest może coś innego o podobnych możliwościach i w podobnej cenie?

#4  2013-02-17 16:29:54

xomrk - Członek DUG

xomrk
Członek DUG

Linux debian 3.2.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.2.46-1 x86_64 GNU/Linux

#5  2013-02-17 16:36:44

diabolic - Użytkownik

diabolic
Użytkownik

W podobnej cenie to raczej ciężko coś wychaczyć no chyba że jakąś używkę na znanym portalu aukcyjnym. A może napisz do czego dokładnie będziesz tego sprzętu, który myślisz kupić używał to się coś więcej podpowie.

#6  2013-02-17 20:40:59

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@xomrk:

Ciekawe urządzonko - jednakże ja szukałbym raczej czegoś na czym można zainstalować normalnie Debiana/Ubuntu zamiast Androida.

A bierze się to stąd że chciałbym tego urządzenia używać do streamingu video. Działać miało by to na zasadzie:

Na kompie uruchomiony VLC lub coś podobnego. Do kompa wpięty tuner DVB-T.

Problem obecnie w tym że o ile Raspberry Pi (jak i urządzenie które podał @xomrk) obsługują kompresję o tyle nie ma za bardzo obsługi w aplikacjach (dla Raspberry jest w fazie alpha w wydzielonej aplikacji pisanej przez społeczność Raspberry).

Najlepiej było by zakupić coś na Atomie plus jakiś kompresor h264 - tyle że ja jeszcze takiego na USB albo PCI nie spotkałem :(

#7  2013-02-17 20:46:23

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

A takie połączenie: Raspberry Pi + Tvheadend nie dało by rady?

Wprawdzie to wykluczałeś na początku, ale powinno to spełniać te założenia.

Ostatnio edytowany przez yossarian (2013-02-17 20:48:23)

#8  2013-02-17 21:29:40

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@yossarian:

Tego nie wiem - pytanie czy ten streamer obsługuje sprzętową kompresję w Raspberry - jak tak to pewnie da radę, jak nie to nie ;]

#9  2013-02-17 21:40:11

yossarian
Szczawiożerca

Nie miałem nigdy takiej zabawki, ale nie widać, żeby był z czymś problem:
http://coder36.blogspot.com/2012/11/tvheadend-on-raspberry-pi.html

#10  2013-02-18 07:06:51

diabolic - Użytkownik

diabolic
Użytkownik

Jak będę miał chwilę czasu to postaram się sprawdzić u siebie jak to działa. Na razie używam raspberry tylko do odtwarzania filmów które mam udostępnione po nfs.

#11  2013-02-18 07:42:58

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Osobiście używam konfiguracji tvheadend + xbmc, tyle tylko, że xbmc jest na raspberry pi, a tvheadend na zewnętrzym serwerze.

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#12  2013-02-18 08:29:58

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@yossarian:

Ciekawe, ale wydaje mi się że to tylko streamuje gotowy strumień DVB-T bez rekompresji, takie coś da się częściowo osiągnąć na vlc, ja natomiast szukam czegoś co jeszcze załączyło bvy sprzętowy enkoder Raspberry i zmniejszyło bitrate do ~ 800 Kbps (obecnie Netia zwiększyła mi upload do ~1 Mbps, DVB-T idzie pomiędzy 1.5-8 Mbps). Tak czy siak coraz bardziej mam ochotę kupić ten sprzęcik do testów ;]

#13  2013-02-18 12:52:16

yossarian
Szczawiożerca

Huk napisał(-a):

@yossarian:

Ciekawe, ale wydaje mi się że to tylko streamuje gotowy strumień DVB-T bez rekompresji, takie coś da się częściowo osiągnąć na vlc, ja natomiast szukam czegoś co jeszcze załączyło bvy sprzętowy enkoder Raspberry i zmniejszyło bitrate do ~ 800 Kbps (obecnie Netia zwiększyła mi upload do ~1 Mbps, DVB-T idzie pomiędzy 1.5-8 Mbps). Tak czy siak coraz bardziej mam ochotę kupić ten sprzęcik do testów ;]

Nic na ten temat nie udało mi się znaleźć. Z oprogramowaniem korzystającym ze sprzętowego encodera w Raspberry Pi chyba jest problem:
http://raspberrypi.stackexchange.com/questions/3936 … ing/3984#3984

Musiałby to obadać któryś z właścicieli Malinki.

#14  2013-03-03 19:25:07

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Dobra, jako że Raspberry wpadło w końcu w moje łapki to mogę powiedzieć że:

1. Tvheadend - to sam streaming bez rekompresji tak jak podejrzewałem.
2. Hardware encoding działa, ale soft do tego jest na razie bardzo prosty i mocno niedopracowany (z tego co na szybko wyczaiłem jest dostępny jedynie prosty programik o nazwie "omxtx", za jego pomocą można ustawić bitrate i skalowanie obrazu i... tyle, żadnych zaawansowanych opcji - ale dodać musze że nie sprawdzałem jakoś szczególnie czy poza tą aplikacją coś jeszcze istnieje).
3. Encoder daje rade re-kodować pliki z h264 na h264 (np żeby obniżyć bitrate) w czasie rzeczywistym, testowałem w rozdzielcze do 1280x720 i wyciągał ponad 25 klatek na sekundę! Jakość jak na sprzętowe rozwiązanie jest naprawdę DOBRA w porównaniu do kodowania za pomocą avidemux na standardowych opcjach wypada tylko trochę gorzej, podejrzewam że gdyby dało się kodować z CRF zamiast z CBR to jakość była by jeszcze lepsza.
4. W przypadku próby rekodowania plików z np. Xvid na h264 już tak różowo nie jest - dekodowanie materiału idzie przez CPU, który jest za wolny, przez co encoder wyciąga tylko ~ 15 FPS (w zależności od rozdzielczości filmu). Najpewniej po zakupie kodeków, sprzętowo będą dekodowane jeszcze MPEG2, oraz VC1, ale chyba żadne DivX'y czy Xvid'y w grę nie wchodzą (przynajmniej na razie...)

Jeżeli chodzi o inne pierdółki - Raspberry radzi sobie spokojnie z dekodowaniem materiałów FullHD z Weeb.tv, TVNPlayer i tym podobnych (wszystko za pomocą XBMC), niestety procek jest na tyle słaby że wejście w XBMC w menu podczas odtwarzania powoduje ostre przycięcia obrazu, do tego zdarza się że czasami zamiast obrazu mamy widok framebuffera (pewnie zwalone sterowniki) :(

Do tego widać że trzeba mieć zasilacz i aktywny Hub USB dobrej jakości, ja mam spore problemy żeby Raspberry dobrze załapało mój tuner DVB-T - niby działa, ale czasami nie umie wybrać kanałów (w_scan nic nie łapie), podejrzewam że mój zasilacz od telefonu (1000 mA - od HTC Wildfire S) nie daje rady, zaś podłączanie przez aktywny Hub USB powoduje że nie zawsze urządzania są wykrywane (ten Hub akurat tak ma - to raczej nie wina Pi).

Jeszcze dodam dla zainteresowanych - jeżeli tak jak ja nie posiadacie monitora z HDMI, to powiem tyle że obraz z Composite jest całkiem dobrej jakości - spokojnie można przeczytać tekst w konsoli, oczywiście tryb graficzny działa bez problemów.

To tyle w temacie - będę chyba próbował stawiać na tym maleństwie jakiś mikro serwer ;]

Ostatnio edytowany przez Huk (2013-03-03 21:57:07)

Stopka forum